14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Legumele şi fructele,
o armă împotriva cancerului pulmonar

Consumul variat de fructe şi legume diminuează riscul de declanşare a cancerului pulmonar, mai ales în cazul fumătorilor. Cel puţin aceasta este concluzia unui recent studiu realizat de o echipă de cercetători coordonaţi de medicul H. Bas Bueno-de-Mesquita, de la Institutul Naţional pentru Sănătate Publică şi Mediu din Olanda. „Chiar dacă renunţarea la fumat reprezintă acţiunea preventivă cea mai importantă în ceea ce priveşte reducerea riscului de declanşare a cancerului pulmonar, consumul mai multor varietăţi de legume şi fructe poate reduce şi el acest risc, indiferent de cantitate“, a declarat coordonatorul studiului. Specialiştii olandezi au monitorizat un eşantion de 450.000 de europeni, dintre care 1.600 sufereau de cancer pulmonar. S-a constatat că riscul de carcinom pulmonar cu celule scuamoase a fost considerabil mai mic în cazul voluntarilor care consumau o varietate mai mare de fructe şi legume. În opinia oamenilor de ştiinţă, varietatea de fructe şi legume consumate s-a dovedit a fi mai importantă decât cantitatea în cazul acestui tip de cancer. Pentru acest studiu, cercetătorii olandezi au studiat efectele consumului a 14 soiuri de fructe şi 26 de varietăţi de legume. În ciuda faptului că, până acum, alte studii au evidenţiat deja influenţa consumului de fructe şi legume asupra riscului de apariţie a cancerului, în acest caz avem de-a face cu primul studiu care a reliefat importanţa varietăţii de fructe şi legume consumate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS