14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinConsumul de peşte, ideal pentru sănătate

Consumul de peşte, ideal pentru sănătate

Nutriţioniştii din întreaga lume susţin că peştele, în special cel gras, trebuie să facă parte din dieta zilnică a oricărei persoane care ţine la sănătatea sa.

Toate varietăţile de peşte şi fructele de mare conţin proteine importante pentru sănătate, având totodată un conţinut mic de grăsimi saturate. În plus, peştele furnizează organismului minerale esenţiale precum fier, zinc, iod şi seleniu. Din păcate însă, peştele nu se numără printre tipurile de carne preferate de majoritatea consumatorilor, aceştia alegând să mănânce carne de vită. Cu toate acestea, peştele este o opţiune mult mai bună, întrucât carnea este mai slabă şi mai uşor de digerat şi conţine vitamine esenţiale şi grăsimi care pot ajuta la combaterea anumitor boli, menţinând totodată trupul şi spiritul în cea mai bună formă. Dacă sunteţi amator de preparate din peşte, nutriţioniştii vă recomandă să mizaţi pe carnea de peşte gras, care conţine o cantitate foarte mare de acid gras polisaturat Omega 3 – un compus care aduce sănătăţii beneficii extraordinare.

Acizi graşi pentru sănătate

Cei mai cunoscuţi acizi graşi esenţiali sunt Omega 3 şi Omega 6, de care organismul uman are nevoie pentru a se dezvolta şi pentru a-şi menţine sănătatea. Cele mai multe dintre persoane nu asimilează cantităţi suficiente de acizi graşi pentru că din dieta lor lipsesc alimentele care îi conţin – peştele, alunele, nucile, plantele oleaginoase etc. Acizii graşi Omega 3 şi Omega 6 sunt necesari pentru refacerea celulelor distruse şi pentru îmbunătăţirea sănătăţii cardiovasculare. În plus, acizii au capacitatea de a reduce nivelul „colesterolului rău“, de a proteja sistemul circulator şi de a alina bolile inflamatorii.

Varietăţi de peşte gras

Principalele specii de peşte care se „încadrează“ în categoria celor bogate în Omega 3 sunt somonul, păstrăvul, macroul, sardinele, heringul, scrumbia şi ţiparul. Nu contează foarte mult dacă peştele este proaspăt, congelat sau la conservă – carnea va furniza organismului acidul gras esenţial Omega 3. Tonul proaspăt face şi el parte din categoria peştilor cu carne grasă, însă tonul conservat îşi pierde valoarea nutritivă şi este „exclus“ din această clasă.

De ce este benefic peştele gras?

Au fost realizate numeroase studii cu privire la beneficiile pe care acidul gras Omega 3 le aduce sănătăţii. Oamenii de ştiinţă au descoperit că acest acid este un agent antiinflamator foarte eficient. În plus, Omega 3 împiedică îngroşarea arterelor şi formarea cheagurilor de sânge, ceea ce ajută la prevenirea apariţiei unor boli precum cele cardiovasculare, artrita, maladia Alzheimer şi chiar cancerul. Proprietăţile antiinflamatorii ale acidului Omega 3 reprezintă şi un factor important pentru prevenirea îmbătrânirii trupului. Există o dietă foarte eficientă, pe bază de carne de peşte, creată de un medic celebru pe nume Perricone şi care se bazează pe diminuarea inflamaţiilor din organism. Doctorul Perricone este de părere că reducerea inflamaţiilor îmbunătăţeşte metabolismul, promovează buna dispoziţie, întăreşte sănătatea inimii, reduce riscul apariţiei cancerului, îmbunătăţeşte densitatea osoasă, estompează ridurile, ajută la menţinerea stării bune a sistemului imunitar şi ajută la pierderea în greutate.
Peştele gras este un element extrem de important pentru alimentaţia femeilor însărcinate şi a copiilor şi poate fi de ajutor în rezolvarea problemelor de fertilitate. În timpul sarcinii, acidul gras Omega 3 este esenţial pentru dezvoltarea corectă a sistemului nervos al fătului. După naşterea copilului, Omega 3 este vital pentru sănătatea şi dezvoltarea micuţului. Potrivit unor studii recente, acţiunea acidului gras Omega 3 este importantă nu doar pentru dezvoltarea creierului copiilor, ci şi pentru prevenirea unor eventuale tulburări comportamentale. Cea mai importantă descoperire este aceea potrivit căreia prin includerea peştelui gras în dietă poate schimba în bine comportamentului copiilor care suferă de sindromul de deficit de atenţie ADHD.
De asemenea, consumul de peşte gras îmbunătăţeşte funcţiile cognitive. Potrivit oamenilor de ştiinţă, acizii graşi Omega 3 şi Omega 6, proteinele şi nutrienţii existenţi în carnea de peşte „colaborează“ pentru a furniza creierului substanţele nutritive de care acesta are nevoie pentru a-şi menţine tinereţea, sănătatea şi buna funcţionare. Asimilaţi în cantităţi suficiente, acizii graşi esenţiali pot ajuta la dezvoltarea funcţiilor creierului şi reduc riscul de apariţie a unor boli precum demenţa şi Alzheimer, reducând totodată simptomele şi efectele depresiei.
Mai mult decât atât, persoanele care sunt foarte atente la silueta lor şi cele care vor să slăbească sănătos şi eficient pot beneficia de pe urma consumului săptămânal de peşte. Acest aliment compensează eliminarea din dietă a grăsimilor saturate, întrucât acizii graşi esenţiali pe care îi conţine oferă organismului grăsimile benefice care sunt necesare pentru funcţionarea corespunzătoare a organismului.

Cât de mult peşte gras trebuie mâncat?

Reprezentanţii autorităţilor naţionale în domeniul sănătăţii recomandă ca peştele gras să fie inclus în dietă de cel puţin două ori pe săptămână, dar nu de mai mult de patru ori, pentru a nu se crea dezechilibre. Totuşi, femeile însărcinate, cele care alăptează, dar şi fetele şi femeile care îşi doresc să rămână însărcinate trebuie să consume peşte gras de cel mult două ori pe săptămână.

Somon la cuptor


Ingrediente: 6 bucăţi somon proaspăt, 3 căţei de usturoi, o roşie, 2 fire de mărar, sucul de la o lămâie, unt, sare şi piper.
Se unge o tavă cu unt. Se aşază bucăţile de somon în tavă, se toarnă sucul de lămâie peste fiecare bucată de somon. Se sărează şi se piperează după gust. Se presară mărarul tocat mărunt şi usturoiul pisat. Se pune câte un cubuleţ de unt pe fiecare bucată de somon şi se acoperă cu câte o felie de roşie. Se acoperă tava cu folie de aluminiu şi se dă la cuptor (la 220°C) timp de 15 minute. Se scoate folia şi se lasă puţin la răcit. Peştele se poate servi cu garnitură de cartofi natur.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS