10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAmenajare practică în vremuri de criză

Amenajare practică în vremuri de criză

Când copilul este prea mic pentru a participa la amenajarea camerei sale, această sarcină le revine exclusiv părinţilor, care, de regulă, au priorităţile lor. În cazul de faţă, obiectivul lor principal a fost acela de a achiziţiona un mobilier care să fie funcţional atât în prezent, cât şi mai târziu, când micuţul va creşte.

Dacă nu aţi vedea mulţimea de jucării şi pătuţul, aţi putea crede că încăperea a fost proiectată pentru un şcolar. În realitate însă, destinatarul ei are mai puţin de doi ani. Deoarece, la această vârstă, băieţelul nu şi-a putut exprima preferinţele şi gusturile, de decorarea micului său univers s-au ocupat părinţii şi designerul Corina Săftescu. Şi dacă tot au avut mână liberă, iată cum au gândit: odată cu trecerea timpului, mobilierul de bebeluş îşi va pierde utilitatea, aşa că va trebui să-l înlocuiască cu altul, adecvat vârstei şi preocupărilor juniorului. Şi pentru că o astfel de situaţie nu se împăca deloc cu spiritul lor practic, au decis să achiziţioneze o mobilă care să poată fi utilizată şi când prichindelul lor va fi mai mare. Aşadar, s-au orientat spre o canapea extensibilă, corpuri de mobilier încăpătoare şi rafturi. Deci nimic nu se va pierde, ci totul se va… transforma.
Acum aţi fi tentat să credeţi că spiritul pragmatic a dictat totul în cazul acestei amenajări. Vă contrazicem. Părinţii, împreună cu designerul care i-a ajutat în tot acest demers, s-au gândit şi la detaliile de ordin estetic. De exemplu, la capitolul culori, au ales galben pai şi bleu, o combinaţie excelentă pentru camera unui băiat, dar care totodată oferă un aer luminos. Şi asta nu e tot! Pentru a crea o atmosferă veselă şi jucăuşă, au „populat“ micul univers cu multe jucării şi au aplicat pe pereţi benzi decorative cu ursuleţi, care pot fi dezlipite cu uşurinţă. Personalitatea decorului s-a conturat treptat, cu ajutorul textilelor. Tot cu ajutorul acestora, va fi posibilă, peste câţiva ani, schimbarea atmosferei. Acum mai este puţin loc şi pentru concluzie: alegerile chibzuite îi vor scuti pe părinţii băieţelului de eforturi şi investiţii ulterioare. O atitudine înţeleaptă, nu credeţi?

Idei practice

Copiii de toate vârstele petrec mult timp în camera lor: se joacă, studiază, dorm etc. Prin urmare, acest spaţiu are un impact foarte mare asupra comportamentului lor, creativităţii, calităţii somnului şi chiar sănătăţii. De aceea este important să creaţi un mediu armonios, echilibrat şi propice în dormitor, care să le permită să atingă potenţialul maxim. Conform www.dormeo.ro, pentru amenajarea unui dormitor confortabil pentru copilul nostru trebuie să ţinem cont de câteva idei referitoare la culoarea pereţilor şi la decoraţiuni. Potrivit principiilor feng shui, culorile din camera copiilor trebuie să fie exhaustive, oferind sentimentul de siguranţă. Folosiţi în acest sens culori naturale, cum ar fi galben cald sau verde deschis. Decoraţiunile de perete au ajuns foarte populare astăzi, însă evitaţi culorile îndrăzneţe şi puternice, cum ar fi roşul ţipător, galbenul puternic sau albastrul regal. Orice combinaţie a acestor culori provoacă agitaţie copilului, tulburându-i somnul.  
În cameră nu ar trebui să fie prea multe maşinuţe, trenuleţe sau avioane. În mod natural, copiii nu se pot opri şi linişti dacă sunt înconjuraţi în permanenţă de obiecte aflate în mişcare.
La decoraţiunile de perete, nu folosiţi imaginile cu animale agresive (tigrul, leul), indiferent cât de drăguţ arată. Încercaţi să găsiţi ceva paşnic, cu forme rotunde şi culori plăcute (ursuleţi, miei dormind sau iepuraşi). Copilul tău se va regăsi în ceea ce imaginile din jurul lui reflectă.

Aranjarea mobilierului

Patul nu trebuie aşezat sub fereastră sau în linie dreaptă cu uşa. În caz contar, colţurile ascuţite ale patului sau ale ferestrei pot provoca răni copilului atunci când se deplasează sau aleargă prin cameră.
Nu păstraţi oglinzile în dormitor, pentru că îi distrag copilului atenţia. Dacă nu pot fi îndepărtate din încăpere, asiguraţi-vă că atunci când copilul urcă sau coboară din pat nu se poate oglindi în ele. Încercaţi să nu păstraţi prea multe obiecte cu muchii ascuţite de care se poate lovi copilul. În caz contrar, încercaţi măcar să le acoperiţi cu ceva.
Evitaţi prezenţa fântânilor, acvariilor, chiar şi a imaginilor cu apă. Apa este un simbol şi un instrument feng shui puternic, dar care nu trebuie păstrat în dormitor. Deşi foarte populare, paturile supraetajate nu sunt recomandate. Este bine ca fiecare copil să aibă propriul dormitor sau propriul pat, pentru mai multă intimitate. Dulapurile aglomerate, cutiile de pantofi, dulapuriile cu jucării sau orice altceva ascuns sub pat, totul trebuie scos din dormitor pentru a-i oferi micuţului odihnă vizuală.

Păstraţi lucrurile simple

Evitaţi să folosiţi prea multe culori şi stiluri în aceeaşi încăpere. Utilizaţi lenjeria de pat din bumbac 100% şi pernele din fibre naturale (bumbac, puf, lână). Scoateţi pernele şi cearceafurile la aerisit. Soarele vă scapă de mulţi alergeni (inclusiv de acarieni) şi energizează totul cu „chi“ pozitiv. Pe timp de vară, uscaţi lenjeria afară, astfel rufele vor fi mai proaspete şi mai curate ca oricând.
Lăsaţi să pătrundă lumina naturală în cameră şi aerisiţi încăperea în fiecare zi. Întotdeauna ţineţi în camera copilului o fotografie cu părinţii lui, o imagine fericită cu un mesaj motivaţional sau cu un moto. Evitaţi electronicele în dormitor. Toate dispozitivele electronice emit niveluri nocive ale câmpurilor electromagnetice. Totodată, computerele, jocurile electronice şi televizorul permit separarea de restul membrilor familiei şi alte interacţiuni sociale. Locul lor este în camera de zi sau alt spaţiu comun, astfel încât timpul petrecut pe aceste dispozitive să poată fi supravegheat şi limitat.
Anca GHIORGHIU,
Elena VÎRLAN

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS