10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinStrelitzia reginae, o plantă tulburătoare

Strelitzia reginae, o plantă tulburătoare

Strelitzia reginae sau, conform denumirii populare, Pasărea Paradisului este o plantă de o frumuseţe tulburătoare. Originară din Africa de Sud, unde este numită „floarea macara“, această plantă trăieşte pe lângă râuri, dar a fost aclimatizată peste tot pe glob unde condiţiile de mediu sunt propice. Această plantă a devenit emblema neoficială a oraşului Los Angeles.
Strelitzia este una dintre cele mai cunoscute plante din întreaga lume. Forma unică a florilor e asemănătoare cu capul unei păsări, şi nu oricare, ci pasărea paradisului, datorită culorilor vii, portocaliu şi albastru. În afara florilor, strelitzia are şi un foliaj atrăgător – frunzele ovale sunt lungi de aproximativ 20 cm şi late de 15 cm. Această plantă poate fi crescută cu succes chiar şi într-un apartament dacă i se asigură condiţiile de care are nevoie.
Se poate cultiva din seminţe, caz în care va dura între trei şi şapte ani până să înflorească, sau din pui separaţi de la altă plantă matură, care a înflorit măcar o dată, şi atunci veţi avea de aşteptat doar unu-doi ani până să vă bucuraţi de flori. Aşteptarea va merita, Pasărea Paradisului vă va încânta cu petalele ei, care par aripile unei păsări în zbor. O plantă matură poate produce până la 25 de flori o dată (înfloreşte iarna, când zilele sunt scurte) şi fiecare floare poate ţine până la o lună. Florile tăiate au şi ele o durată lungă de viaţă, motiv pentru care sunt foarte populare pentru buchete şi aranjamente sofisticate. Culoarea cea mai întâlnită este portocaliu, însă există varietăţi care produc flori roşii sau galben intens, conform www.gradinamea.ro.

Întreţinere

Strelitzia reginae este o plantă care se îngrijeşte foarte uşor. Aceasta se comportă bine la semiumbră, iubeşte pământul cu mare cantitate de lut şi udările din abundenţă. Deşi trebuie fertilizată regulat cu o substanţă uşoară (la fiecare două săptămâni) şi materii organice, Pasărea Paradisului este o plantă foarte rezistentă. Ea se va dezvolta în orice tip de pământ şi poate supravieţui şi dacă e udată mai rar. Singura problemă este sensibilitatea la frig. Pasărea Paradisului nu rezistă la îngheţ, deci iarna trebuie adusă în casă.
Pasărea Paradisului are nevoie să stea în bătaia soarelui cel puţin patru ore pe zi, în rest, mutaţi-o într-o zonă umbrită, dar cu lumină puternică. Temperaturile din timpul zilei pot varia între 28-32 de grade Celsius, iar noaptea, între 10 şi 12 grade. În general, suportă şi temperaturi de -6 grade Celsius. Streliztia înfloreşte mai repede dacă este plantată într-un ghiveci mai mic, motiv pentru care, de obicei, se plantează în grupuri. Compostul ideal trebuie să fie un amestec de pământ steril, turbă, nisip şi suplimente de fosfor şi nitrogen. Pământul ideal trebuie să fie fertil şi apa trebuie să se scurgă uşor prin el; menţineţi solul umed tot timpul anului, în afară de perioada noiembrie – februarie, când planta trebuie să stea într-un mediu uscat.
Niciodată nu lăsaţi ghiveciul să zacă într-o farfurie plină cu apă, riscaţi să îi putrezească rădăcinile. Dacă observaţi semne de putrezire la baza plantei, aplicaţi un fungicid şi nu o mai udaţi o perioadă. Ca regulă, e mai bine să o udaţi puţin şi des decât mult şi rar. Îngrăşământul trebuie aplicat o dată la două săptămâni primăvara şi toamna şi o dată pe săptămână vara. Nu exageraţi, fertilizarea excesivă o face să înfrunzească abundent, dar nu va da flori.
Nu mutaţi Strelitzia foarte des dintr-un ghiveci într-altul, e mai bine să o plantaţi iniţial într-un ghiveci mai măricel şi apoi s-o transplantaţi încă de două-trei ori. Trebuie ştiut că plantei mature îi prieşte (şi înfloreşte mai repede şi mai bine) atunci când rădăcinile sunt aglomerate în ghiveci şi dau să iasă pe afară. Pregătiţi-vă ca planta matură să aibă peste un metru înălţime şi aproape tot atât în lăţime.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII