13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDependente de tocuri

Dependente de tocuri

Specialiştii de la Manchester Metropolitan University au acordat o atenţie deosebită problemelor cu care se confruntă doamnele şi domnişoarele în timpul verii, când sunt nevoite să renunţe, chiar şi temporar, la pantofii cu toc.

Doamnele şi domnişoarele care nu renunţă la tocuri măcar temporar se vor confrunta în vacanţă cu dureri de picioare atunci când vor trece la balerini sau şlapi. Faptul că dependenţa de tocuri poate crea probleme de sănătate este un lucru bine ştiut. Marco Narici, profesor la Manchester Metropolitan University, a dorit însă să verifice dacă pantofii cu toc chiar modifică într-atât muşchii picioarelor încât să justifice durerile şi cum. Este bine ştiut că atunci când ţinem un picior sau o mână într-o anumită poziţie pentru un timp, muşchii se contractă. Pentru a găsi răspunsul la dilemele sale, Narici a profitat de vizita în laboratorul său a colegului lui austriac, Robert Csapo, specialist în ultrasunete şi rezonanţă magnetică. Şi pentru ca misiunea sa să fie completă, Narici a dat un anunţ în Manchester Evening News pentru a recruta doamne şi domnişoare, utilizatoare fidele ale pantofilor cu toc, precum şi semene de-ale lor adepte ale încălţămintei joase, care trebuia să fie dispuse să sacrifice câteva ore din timpul lor pentru acest experiment. La anunţ au răspuns aproximativ 80 de reprezentante ale sexului frumos, cu vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani, unele dintre ele acceptând să se supună atât unui test de rezonanţă magnetică, cât şi unei ecografii cu ultrasunete.

Rezultate şi soluţii

Primul examen nu a demonstrat modificări ale muşchilor, însă cel de-al doilea a evidenţiat o reducere cu 13% a lungimii fibrelor în cazul doamnelor obişnuite să poarte pantofi cu toc. Iar asta nu e tot. În cazul acestora din urmă s-a observat şi un tendon al lui Ahile mult mai subţire şi rigid, capabil din acest motiv să compenseze o capacitate mai mică de contractare a fibrelor, facilitând astfel mersul. Pierderea elasticităţii tendonului are însă ca efect colateral durerile pe care le resimţim atunci când trecem la încălţămintea cu talpă joasă. Oricum, această problemă are şi o soluţie, spun specialiştii, care şi-au publicat observaţiile în Journal of Experimental Biology. Este suficient să efectuaţi câteva exerciţii de stretching pentru muşchi seara, când vă descălţaţi de mult iubiţii pantofi cu toc. Şi mai bine ar fi dacă, în fiecare zi, alternaţi diferite tipuri de încălţăminte.

Tendinţe… şi vedete

Însă, nici o doamnă nu va renunţa vreodată la noile tendinţe în modă, mai ales dacă ultimul model de pantofi, Jimmy Choo, este mediatizat de o celebritate. Un recent studiu a demonstrat că reclamele publicitare reuşesc să le influenţeze pe doamne atunci când fac cumpărături. Folosindu-se de rezonanţa magnetică, un grup de cercetători olandezi de la Erasmus University a „fotografiat“ scoarţa cerebrală a 24 de femei, în timp ce observau fotografii atât ale unor vedete, cât şi ale unor femei atrăgătoare, dar necunoscute, care prezentau diferite modele de pantofi. În primul caz, când pantofii erau purtaţi de vedete, cercetătorii au constatat o „activare“ a unei părţi din cortexul frontal. Cu alte cuvinte, legătura dintre produs şi celebritate este memorată într-o regiune responsabilă cu senzaţiile afective, iar această conexiune poate fi readusă cu uşurinţă în minte, însoţită de o senzaţie de satisfacţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS