10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinIdei pentru meniuri de vară

Idei pentru meniuri de vară

Vara nu aduce numai o căldură înnebunitoare, ci şi o oarecare reticenţă de a găti şi mânca preparate grele şi calde. Tocmai de aceea vă propunem câteva reţete uşoare şi răcoroase, ideale pentru meniul unei zile toride.

În timpul zilelor călduroase de vară, conceperea unui meniu poate fi o adevărată provocare pentru orice gospodină, pentru că multor persoane nu le face plăcere să prepare sau să consume mâncăruri fierbinţi, complicate şi grele. Supele, tocanele sau plăcintele sunt departe de gândurile oricărei gospodine, mai ales pentru că, în sezonul cald, pofta de astfel de mâncăruri scade, lăsând loc preferinţei pentru salate, fructe şi legume proaspete. Prepararea unor mâncăruri uşoare, reci şi răcoritoare reprezintă cea mai bună idee pentru a vă asigura că familia dumneavoastră este mulţumită din punct de vedere culinar chiar şi în zilele cele mai calde.

Salate de crudităţi

Salatele răcoroase de vară sunt una dintre cele mai uşoare şi eficace soluţii. Salatele oferă o varietate de texturi şi arome pentru o experienţă gustativă interesantă şi, în plus, prezintă avantajul de a putea fi „personalizate“ în funcţie de preferinţele culinare ale tuturor membrilor familiei. În plus, atunci când în componenţa lor intră ingrediente precum carne slabă, brânzeturi şi sosuri (sau dressinguri, cum se numesc mai nou), salatele sunt preparate extrem de sănătoase. Ideile pentru prepararea unor salate de vară care pot constitui chiar feluri principale ale unei mese copioase sunt numeroase şi fiecare gospodină poate adapta reţetele în funcţie de preferinţele celor care le consumă.
Salata bucătarului este un preparat uşor de realizat, care include câteva ingrediente preferate de oricine. Nu aveţi altceva de făcut decât să tăiaţi julien legume proaspete pe placul membrilor familiei. Aşezaţi într-un bol o frunză sau două de salată verde, pe care să puneţi toate ingredientele pregătite în prealabil. Adăugaţi rondele de castraveţi, un ou fiert tare, felii de tomate şi un sos răcoritor, şi felul principal de mâncare este gata.
Pansanella este o salată de vară delicioasă şi săţioasă. Reţetele pentru acest preparat pot varia, însă una foarte des folosită este aceea ale cărei ingrediente sunt crutoane, roşii proaspete şi foarte coapte, oţet balsamic, busuioc, cimbru, parmezan, ulei de măsline. Toate ingredientele se taie felii de dimensiuni potrivite şi se amestecă bine, pentru ca mirodeniile să îşi lase aroma, apoi salata se asezonează cu sare şi piper după gust.
Salata Taco este o idee foarte bună pentru a-i „păcăli“ pe copiii care nu sunt foarte receptivi la ideea de a mânca legume proaspete. Ingredientele folosite pentru această salată sunt frunze de salată verde, brânză sau caşcaval ras, roşii, măsline, smântână şi celebrul sos guacamole. Acesta este un sos care se prepară prin pasarea fructelor de avocado, care este apoi asezonat cu zeamă de lămâie şi sare şi uneori cu roşii, coriandru, usturoi şi mirodenii. Salata Taco mai include şi chipsuri tortilla (chipsuri făcute din porumb, nu din cartofi), iar dacă doriţi ca preparatul să conţină şi carne, puteţi folosi bucăţele de carne de curcan sau pui prăjite.
Roşiile umplute cu ton sunt preparate foarte simplu de realizat, care au un impact vizual deosebit. Pregătiţi o salată de ton (cu peşte din conservă) după propria reţetă. Tăiaţi partea de sus a roşiilor şi scobiţi-le, scoţând miezul legumelor, apoi umpleţi roşiile cu salata de ton şi serviţi preparatul pe un platou, eventual ornat cu frunze de salată verde.

Alte idei pentru o masă de vară

Pentru a varia meniul şi pentru a vă asigura că familia dumneavoastră nu se va sătura de „eternele“ salate de crudităţi pe care le serviţi, aveţi şi alternative, potrivite pentru mai multe situaţii. Puteţi pregăti un platou rece cu bunătăţi pe gustul celor dragi. Preparaţi minirulouri din diferite ingrediente şi tăiaţi mai multe feluri de mezeluri şi brânzeturi, din care fiecare îşi poate prepara sandvişuri după gust. Lângă acest platou puneţi şi o farfurie cu legume – roşii, castraveţi, ardei, măsline -, dar şi boluri cu salate uşor de preparat (salată orientală sau salată cu paste).
Grătarul este o tradiţie care este urmată aproape cu sfinţenie în orice colţ al lumii. Pentru că grătarul nu trebuie preparat doar cu o ocazie specială, acesta reprezintă o idee excelentă pentru a savura o masă în aer liber, dar şi pentru a scăpa de căldura care se acumulează în bucătărie atunci când gătiţi. Foarte multe tipuri de carne se pretează la a fi preparate pe grătar – de la pui şi până la peşte. Prin urmare, dacă v-aţi săturat de acelaşi gust al preparatelor din carne, alegeţi să le pregătiţi pe grătar: acestea au o savoare şi un gust deosebite.
Chiar dacă nu aveţi posibilitatea de a ieşi la iarbă verde împreună cu familia, nu vă împiedică nimic să faceţi un picnic chiar la dumneavoastră acasă. Renunţaţi pentru o după-amiază să serviţi masa în bucătărie şi întindeţi o pătură chiar în mijlocul sufrageriei. Pregătiţi mâncăruri „tradiţionale“ pentru un picnic, serviţi friptură de pui rece şi alte preparate specifice, precum diverse salate şi legume proaspete, apoi încheiaţi prânzul cu un desert din fructe răcoritoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU