14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCreatorul de frumos

Creatorul de frumos

O formă artistică având rădăcini în Grecia antică, dar care s-a reinventat pe la începutul anilor ‘80, scrapbooking-ul cucereşte iubitorii de frumos de pretutindeni.
Craioveanca Veronica Svanström este unul dintre ei, aceasta descoperindu-şi dragostea pentru frumos creând. „Am auzit de scrapbooking în noiembrie 2009 şi am început să caut pe internet mai multe despre această îndeletnicire. Vrând-nevrând, am descoperit scrapbooking-ul digital şi am descărcat un software cu care m-am jucat vreo două zile, până mi-am dat seama că nu era ceea ce căutam. Eu simţeam nevoia să îmi folosesc mâinile, să văd un rezultat real, palpabil.
La ceva timp, am vizitat o prietenă din Suedia, care avea acest hobby de vreo zece ani şi care, acolo, preda şi cursuri. Nu a trebuit decât să intru în atelierul ei de lucru – loc pe care eu îl numesc «paradisul meu» – pentru a mă îndrăgosti instant de acest hobby. Avea un dulap mare, alb, lucrat în stil vintage, cu multe sertăraşe care ascundeau sute de produse şi articole dulci şi delicate: flori, panglici, broderii, dantelă, năsturaşi, capse decorative, ştampiluţe, tuşuri colorate şi multe altele. Simţeam că fiecare dintre sertăraşele acelea ascunde o comoară secretă, la care trebuia să câştig şi eu accesul cumva. Cum altfel decât devenind eu însămi pasionată?“.
Rând pe rând, sertăraşele s-au deschis, dezvăluind o lume frumoasă şi interesantă, o lume căreia puteai să-i dai viaţă, o lume guvernată de propriile idei creatoare.
Mâinile, instrumente de bază, au început să transforme în concret ideile şi aşa s-a născut primul său obiect, „o pagină creată prin tehnica paper-piecing“. A fost un lucru mic, dar deosebit de mare ca însemnătate.
Frumuseţea sa a dat naştere altor dorinţe creatoare. „Inspiraţia vine din viaţa de zi cu zi: din pasiunile mele sau ale celor apropiaţi mie, din micile şi marile bucurii, din momentele de sărbătoare. Ideile – şi nu procesul de creaţie în sine – sunt cele care iau cel mai mult timp până ajung la concretizare. Îmi place – şi este necesar – ca, înainte de a porni la lucru, să am o idee cât mai clară a ceea ce vreau să fac, inclusiv referitor la detalii“. Şi atunci când gongul ceasului suna şi când ideile se puneau în ordine, schiţând în minte imaginea noii creaţii, Veronica se aşeza la masa de lucru. „Stabilesc destul de clar cum vreau să arate creaţia mea şi, după ce pun la punct fundalul, detaliile le stabilesc prin metoda «permutării», în sensul că aleg acele elemente decorative pe care vreau să le aplic, şi încep să le schimb poziţia în pagină până când sunt 100 la sută mulţumită cu aspectul final al lucrării. Bineînţeles, de multe ori nu trebuie să folosesc această metodă, ştiind foarte clar locul fiecărui element. După aceea pornesc la integrarea acestor elemente decorative, iar la final, dacă este cazul, îi dau întregii lucrări un aspect anume: vintage, de exemplu“, povesteşte Veronica Svanström.

O întâlnire mult aşteptată

A vrut din tot sufletul să împărtăşească şi celorlalţi bucuria lucrului creat din propriile idei, astfel că la începutul acestui an a creat un blog, primul de la noi din ţară care explica tuturor celor pasionaţi şi curioşi ce înseamnă scrapbooking-ul, care sunt avantajele sale, cum arată o creaţie de acest gen. A descoperit cu surprindere că, în acest haos cotidian, există persoane care şi-au deschis sufletul în faţa frumosului şi astfel a găsit curajul de a deschide primul magazin virtual din România de scrapbooking. Sâmbătă, 24 iulie, a venit în oraşul său natal, Craiova, pentru a aduce frumosul şi în acest colţ de lume.
A fost, de fapt, prima întâlnire de acest gen din România. „Am considerat că prima întâlnire trebuie să aibă loc în oraşul meu natal. Nu a fost un eveniment de proporţii, având în vedere şi faptul că este perioada de concedii. Întâlnirea a adunat persoane pasionate de lucrul de mână, în general, şi persoane curioase, care au auzit de acest hobby şi au vrut să-i descopere secretele. Întâlnirea s-a desfăşurat ca un curs interactiv. Cei pasionaţi au avut ocazia să participe ei înşişi la demonstraţii prin care s-au prezentat metode de lucru cu obiecte specifice acestui hobby: capsele decorative, de exemplu. De asemenea, participanţii au creat obiecte prin tehnica ştampilării – foarte populară în scrapbooking, facilitând procesul de creaţie – şi prin cea «distress», prin care se creează lucruri absolut superbe.
De asemenea, artizanii care au participat la această întâlnire au avut ocazia să remarce faptul că scrapbooking-ul poate reprezenta pentru ei o nouă sursă de venit: întrucât, astfel, ei pot crea invitaţii de nuntă şi botez, felicitări, mărţişoare, inclusiv accesorii vestimentare, care, înainte de toate, vor fi unice: prin materialele folosite, prin tehnica aplicată şi, bineînţeles, prin sentimentul pe care îl transmit.
Am explicat şi demonstrat, pas cu pas, cum se obţine o astfel de creaţie“, a povestit cu drag Veronica Svanström.
Cu fiecare creaţie, iubitorul de frumos se apropie de perfecţiune, de bucuria supremă a sufletului şi a mâinilor care îi dau naştere, aducând un colţ din rai pe pământ.

Scurt istoric despre scrapbooking

Scrapbooking-ul este o metodă creativă de a ne documenta istoria personală prin pagini scrapbook. Acestea au la bază fotografiile, în jurul cărora se decorează, în funcţie de imaginaţia fiecăruia. Aceste pagini scrapbook sunt colectate în albume, care, spre deosebire de cele clasice, spun şi o „poveste“, aceasta deoarece alături de fotografii fiecare poate aşterne câteva cuvinte, având astfel şansa de a transmite o atmosferă, o amintire sau un sentiment.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII