13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Fructe şi legume pentru
sănătatea sistemului respirator

Consumul regulat de fructe şi legume ar putea reduce semnificativ riscul de apariţie a cancerului pulmonar atât la fumători, cât şi la persoanele care nu fumează. În urma unui studiu clinic realizat pe un eşantion de 700 de persoane s-a constatat că aceia care consumau cea mai mare cantitate de fructe şi legume proaspete prezentau un risc semnificativ mai mic de a se îmbolnăvi de cancer pulmonar, comparativ cu persoanele care nu includeau aceste alimente în dieta zilnică. Potrivit datelor statistice, rezultatele studiului s-au dovedit valabile şi pentru fumători, şi pentru nefumători. Alt studiu, realizat de această dată de Societatea Americană pentru Sănătate Toracică, a arătat că persoanele care mănâncă două fructe pe zi sau consumă o cantitate de doar 20-30 g de legume proaspete se protejează astfel de boli ale sistemului respirator, ca, de exemplu, emfizemul pulmonar (sindrom care este cauzat de infiltrarea de aer în interstiţiile ţesutului conjunctiv al unui organ) sau bronşita cronică. Potrivit experimentului din urmă, ţelina şi morcovul sunt legumele care se dovedesc cele mai utile în lupta pentru sănătate. S-a constatat că ţelina reduce cu 60 la sută incidenţa bolilor, în timp ce morcovii reduc cu 50 de procente pericolul de instalare a afecţiunilor respiratorii şi, implicit, a cancerului pulmonar. În aceeaşi notă, alte studii efectuate în acest domeniu au confirmat că mai mulţi compuşi naturali existenţi în fructe şi legume, ca, de exemplu, alfa-carotenul, beta-carotenul şi licopenul, sunt extrem de eficienţi în prevenirea şi combaterea bolilor sistemului respirator.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS