21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBroasca ţestoasă de Florida, răsfăţata iubitorilor de animale exotice

Broasca ţestoasă de Florida, răsfăţata iubitorilor de animale exotice

Cunoscută şi sub denumirea de broasca ţestoasă cu tâmple roşii, broasca ţestoasă de Florida (Trachemys scripta) este una dintre preferatele iubitorilor de animale exotice.
Broasca ţestoasă de Florida îşi are originile în regiunile subtropicale ale Americii Centrale şi de Nord, întâlnindu-se cu predilecţie în Statele Unite ale Americii şi Mexic. Datorită admiraţiei de care s-a bucurat din partea iubitorilor de animale, broasca ţestoasă de Florida a ajuns să fie răspândită pe întreg mapamondul.
Înclinaţia spre aceste animăluţe este cât se poate de simplă, căci ele nu sunt animale pretenţioase. Timide, scufundându-se rapid în căutarea unui loc sigur, ele sunt în acelaşi timp şi extrem de curioase.
Broasca ţestoasă de Florida este un animăluţ diurn, efectuându-şi activităţile cu predilecţie în timpul zilei.
Este activă la temperaturi între 15-20°C.
Dacă vreţi să adoptaţi un astfel de exemplar, trebuie să luaţi în calcul anumite reguli. În primul rând, veţi avea nevoie de un acvariu, pe care trebuie să-l decoraţi cu un butuc sau pietre mari. Nu este indicat să folosiţi pietriş pentru decorarea acvariului deoarece broscuţa îl poate înghiţi. Apa din acvariu trebuie să aibă o temperatură de 23-26 de grade, deci veţi avea nevoie şi de un termometru, iar pentru curăţare şi oxigenare, de un filtru. Apa trebuie schimbată la trei-cinci zile.

Ce trebuie să ştiţi despre broscuţa cu tâmpla roşie

Unul dintre tabieturile broaştelor ţestoase de Florida este să stea tolănite la soare, aşa că deseori le puteţi surprinde aşezate pe buşteni sau în alte locuri disponibile deasupra apei. Însă, dacă se vor simţi în vreun fel ameninţate, se vor refugia rapid în apă. De asemenea, broasca ţestoasă de Florida îşi petrece un timp considerabil plutind, utilizându-şi gâtul alungit ca şi cârmă.
Broscuţelor le face bine mişcarea, susţin specialiştii citaţi de site-ul animale.ro, deci este bine să le scoateţi în fiecare zi din acvariu şi să le lăsaţi să se plimbe prin casă.
Chiar dacă este greu de crezut, dacă broscuţa este crescută cu afecţiune şi i se acordă zilnic puţin timp, veţi avea o surpriză plăcută: ea vă va urma prin casă, vă va recunoaşte vocea şi va accepta cu plăcere mângâierile dumneavoastră.
Broscuţa are nevoie şi de un meniu special. Ea se hrăneşte cu: carne, peşte, râme, salată, morcovi, spanac, mere, dar şi cu hrană specială din magazine. În primele luni este carnivoră, iar la maturitate devine omnivoră, adică mănâncă şi carne, şi vegetale. Puii se hrănesc zilnic, iar adulţii la două-trei zile. Sunt înnebunite după carnea de pui sau de vită, crudă sau fiartă.
În libertate, broasca ţestoasă de Florida are o alimentaţie diversificată în funcţie de vârstă. Tineretul se hrăneşte cu peştişori, larve de insecte, insecte acvatice, mormoloci, crustacee şi cu animăluţe de talie mică, acvatice sau terestre. Adulţii consumă şi o cantitate însemnată din vegetaţie acvatică. Deşi pare un paradox, broasca ţestoasă de Florida consumă şi stârvuri, chiar dacă în cantităţi reduse.
Nu uitaţi de cosmetizarea animalului dumneavoastră de companie. Pentru îndepărtarea bacteriilor de pe carapace, broscuţa trebuie spălată cu ajutorul unei periuţe de dinţi, dar fără a folosi săpun sau detergent.
Speranţa de viaţă a broaştei ţestoase de Florida, în libertate, este de până la 20-22 de ani, iar în captivitate, în condiţii bune de viaţă, şi până la 35-40 de ani.

Viaţa reproducătoare
Maturitatea sexuală se produce mai rapid la masculi în comparaţie cu femelele. Astfel, dacă la femele se produce în jurul vârstei de cinci-şapte ani, la mascul are loc la aproximativ doi-trei ani de viaţă.
Împerecherea se produce numai în apă, în lunile martie-iulie.
După montă, femela părăseşte iazul în căutarea unei zone însorite cu sol nisipos în care să-şi poată construi cuibul, depune ouăle, iar după o incubaţie de 65-75 de zile, în condiţii favorabile, din ouă eclozionează puii.
Puii au creştere rapidă în primele luni de viaţă, urmând ca apoi aceasta să fie mai lentă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS