21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFructele de mare, benefice pentru sănătate

Fructele de mare, benefice pentru sănătate

Fructele de mare au început să îşi facă timid apariţia şi în meniurile restaurantelor de la noi din ţară, aceste delicatese cucerind din ce în ce mai mulţi adepţi şi printre români.

Este bine ştiut faptul că fructele de mare sunt deosebit de apreciate, mai ales de locuitorii din ţările cu ieşire la mare sau la ocean. În plus, acestea sunt bogate în vitamine, calciu şi minerale, asigurând energia de care are nevoie corpul nostru şi fiind o variantă mai mult decât recomandată la mâncărurile din restaurantele fast-food. Ca să nu mai menţionăm faptul că fructele de mare proaspete reprezintă o sursă excelentă de proteine, minerale şi de vitamine, cel mai cunoscut fiind complexul vitaminic B. Nu trebuie omis nici faptul că mâncărurile cu fructe de mare ajută să ne menţinem silueta, iar pe termen lung previn apariţia unor afecţiuni cardiace.

O dietă sănătoasă

Studiile au demonstrat că dieta cu fructele de mare asigură un mod de viaţă sănătos, ştiut fiind faptul că proteinele conţinute sunt mult mai uşor absorbite de organism. De altfel, în general, fructele de mare sunt printre cele mai echilibrate alimente, fiind recomandate pentru persoanele de toate vârstele, dat fiind şi conţinutul lor scăzut în grăsimi, colesterol şi sodiu. Fructele de mare sunt indicate pentru persoanele cu afecţiuni cardiace sau cu probleme de menţinere a greutăţii, datorită aportului echilibrat de grăsimi, proteine şi carbohidraţi.

Cum alegem fructele de mare?

Termenul generic de fructe de mare reuneşte vieţuitoare marine precum crustaceele (crabi, raci, creveţi, homari), moluştele (stridii, caracatiţe, melci, calamari), algele, echinodermele (castraveţii şi aricii de mare). Anumite scoici şi crabi sunt crescuţi în ferme acvatice, dar majoritatea fructelor de mare sunt pescuite, fiind 100% naturale. În ţările unde pescuitul este o tradiţie, diversitatea fructelor de mare este uimitoare, de la arici de mare, crustacee mici şi mari, crabi uriaşi, şi până la scoici în zeci de forme şi culori. Atunci când cumpăraţi crustacee sau moluşte, aveţi mare grijă. Dacă acestea au un miros puternic, mai bine evitaţi-le, pentru că ar putea fi alterate. Când alegeţi crabii, aceştia trebuie să fie grei şi să aibă carapacea perfectă. În cazul homarilor, coada trebuie să fie cât mai elastică, aceasta însemnând că sunt proaspeţi şi pot fi pregătiţi fără probleme. De asemenea, este bine de ştiut că stridiile, midiile şi alte scoici, în cazul în care nu sunt deja gătite sau congelate, trebuie cumpărate vii, în timp ce creveţii trebuie să fie neapărat congelaţi. Mare atenţie la midii, pentru că acestea trebuie consumate proaspete. Înainte de a le pune la fierbere, verificaţi-le cochiliile. În cazul în care sunt crăpate sau rupte, ele trebuie aruncate.

Mod de preparare

Fructele de mare, de obicei, nu necesită foarte mult efort pentru a fi gătite, majoritatea fiind delicioase pur şi simplu prăjite puţin pe grătar şi condimentate cu puţin ulei de măsline, usturoi şi lămâie. În plus, fructele de mare pot fi marinate, înainte de a fi gătite. Mare atenţie atunci când gătiţi fructe de mare, pentru că, dacă sunt lăsate mult timp pe foc, nu vor avea un gust plăcut. Dacă până acum, fructele de mare nu erau accesibile oricărui buzunar, acum putem găsi o diversitate de preţuri. Creveţii mici sunt relativ ieftini, pe când cei mari şi foarte mari sunt scumpi. La fel de adevărat este că anumite specii mai rare pot avea preţuri prohibitive, cum ar fi crabul uriaş, scoicile uriaşe sau anumite specii de homari.

Salată cu fructe de mare
 
 Ingrediente necesare pentru 4 porţii: o salată creaţă, 2 ardei graşi verzi, un castravete, 125 g inele de sepie, 225 g sparanghel, 125 g somon afumat, tăiat în fâşii late, 175 g midii fierte în cochilie, felii de lămâie, pentru ornat.
 Pentru sosul de lămâie: 2 linguri ulei de floarea-soarelui, o lingură oţet de vin alb, 5 linguri suc de lămâie, 1-2 linguriţe zahăr cu granulaţie fină, o linguriţă muştar de Dijon cu boabe, câteva boabe de coriandru, sare, piper măcinat.
 Mod de preparare: Spălaţi salata, tocaţi-o în fâşii subţiri şi aşezaţi-o pe un platou. Curăţaţi ardeii şi tocaţi-i, împreună cu castravetele, în cubuleţe pe care le veţi presăra peste salată. Într-o crăticioară puneţi apă cu sare; când dă în clocot, puneţi să fiarbă inelele de sepie. Când apa clocoteşte din nou, stingeţi focul şi mai lăsaţi inelele în apă încă 5 minute, după care le scoateţi, le scurgeţi şi le clătiţi cu apă rece.
 Fierbeţi sparanghelul 5 minute în apă cu sare, scurgeţi-l, apoi aranjaţi-l deasupra salatei împreună cu sepia, somonul afumat şi scoicile.
 Separat, puneţi toate ingredientele pentru sos şi amestecaţi-le  până ce obţineţi o compoziţie omogenă. Cu o lingură puneţi o parte din sos peste salată (restul serviţi-l alături, într-un castronel), ornaţi cu felii de lămâie şi serviţi. Se potriveşte cu vin roşu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII