10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPuterea, un adevărat afrodiziac

Puterea, un adevărat afrodiziac

Puterea este cel mai bun afrodiziac, iar viaţa amoroasă a marilor conducători, de la Mao la John Kennedy, de la Mitterrand la Bill Clinton şi Silvio Berlusconi, pare să confirme această teorie.

Politicienii aflaţi la putere, marii şefi ai băncilor şi companiilor reuşesc să guverneze mai bine, dacă au parte şi de o viaţă sexuală activă? Aceasta este întrebarea pe care şi-a pus-o în paginile ziarului Financial Ti­mes Luke Johnson, preşedintele canalului englez de televiziune Channel 4, şi care scrie frecvent pentru acest cotidian, inspirat fiind de aventurile „puternicilor“ de pe Bătrânul Continent şi de dincolo de Ocean. De altfel, puterea a fost dintotdeauna cel mai bun afrodiziac, aşa cum bine a spus Henry Kissinger, dacă ne luăm după biografiile unor conducători precum Mao, John Kennedy, Mitterrand, Bill Clinton sau Berlusconi. Însă, John­son îşi concentrează atenţia mai ales asupra domeniului său: cel financiar. Dacă ne luăm după Johnson, acest domeniu este plin de bărbaţi trecuţi binişor de prima tinereţe, care sfidează soarta în compania unor femei mult mai tinere.
„Uneori, am senzaţia că nu şi-au trăit viaţa la 20 de ani, pentru că erau prea ocupaţi să facă bani, iar acum simt nevoia să îşi ia revanşa. Au nevoie de stimuli pentru a reanima atmosfera irespirabilă din sălile de şedinţă“, scrie autorul.

Instinctul puterii

Dar chiar să fie adevărat? Chiar să fie acesta secretul cel mai întunecat al puterii şi al instinctului de competiţie al bărbaţilor? „Persoanele aflate în posturi de conducere vor să fie primele în orice, să aibă cel mai bun ceas, cea mai rapidă maşină, cea mai frumoasă femeie, sunt bărbaţii-vânător. Însă, este un instinct pe care persoanele care au multe responsabilităţi trebuie să ştie să îl ţină sub control, altfel se alege praful de companiile lor. Nu trebuie să amesteci sentimentele cu relaţiile. Acesta este un punct slab al nostru, al europenilor, pentru că avem încă multe companii familiste“, este de părere Mario Moretti Polega­to, unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri din Italia, preşedinte şi fondator al companiei Geox. Francesco Micheli, alt finanţist italian de succes, este de părere că „sexul este benefic pentru toată lumea, nu doar pentru oamenii puternici“. În acelaşi timp însă, el nu este de părere cu generalizarea fenomenului, cum face Johnson, afirmând că în domeniul financiar astfel de bărbaţi obsedaţi de sex şi de putere sunt rari. „Finanţiştii, cu câteva excepţii, nu au timp să îşi dea seama, pentru că au prea mult de lucru“.

Un apel către omenire

Şi pentru că, la urma urmei, toţi suntem oameni şi ne lăsăm influenţaţi de „instinctele animalice“, Johnson lansează un apel către sociologi, antropologi, biologi, să studieze îndeaproape ciudata interacţiune dintre adrena­lina şi testosteronul care declanşează cocteiluri periculoase în inima şi în corpul anumitor superputernici. Există speranţe de la oamenii de ştiinţe?
„Nu tocmai, creierul nostru este încă un mister şi, dacă ne aşteptăm la ceva surprize dinspre această sursă, secretul puterii riscă să rămână nedezvăluit mult timp de acum înainte. În plus, o problemă atât de complexă nu poate fi redusă doar la o chestiune de testosteron, aceasta este doar o mică fracţiune din marea temă a puterii, care este chestiune de mediu, caracter şi oportunităţi“, este de părere Silvio Garattini, farmacolog şi director al Institutului „Mario Negri“ din Milano.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU