15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024

Mamă de profesie

A fi mamă nu este o „profesie“ simplă, ea implicând abilităţi de bucătăreasă, şofer, femeie de serviciu, infirmieră, profesor, consilier şi chiar PR.

În cazul în care mamele din lumea întreagă ar începe să perceapă taxe pentru serviciile lor şi să nu le-ar mai face gratuit, uneori fără a primi măcar un gram de recunoştinţă, s-ar pomeni în cont cu peste 1,7 milioane de euro. Această sumă ar compensa vasta gamă de servicii prestate de modernele „mame multifuncţionale“, capabile să se transforme, în funcţie de situaţie, în bucătărese, femei de serviciu, infirmiere, şoferi, profesoare şi chiar PR pentru a-şi ajuta odraslele, făcând risipă de o cantitate de energie care nu poate fi comparată cu nici o altă profesie.
Valoarea „serviciilor“ materne a fost cuantificată în cadrul unui studiu, comandat de lanţul britanic de supermarketuri Tesco, care a cerut mai multor specialişti în domeniul relaţiilor parentale să enumere activităţile îndeplinite de o mamă de la naşterea copilului până în momentul în care acesta ajunge la vârsta majoratului. De asemenea, s-a ţinut cont de timpul prestat de fiecare mamă, totul convertindu-se pe baza retribuţiei pe oră pe care ar primi-o cineva care îndeplineşte toate aceste activităţi ca obligaţie de serviciu.

Sumă record

La final, suma obţinută a fost în cuantum de 1.704.588 de euro, aici fiind incluse compensaţiile pentru cele 1.600 de ore dedicate treburilor gospodăreşti, care în total valorează 16.700 de euro, cele 364 de ore petrecute în bucătărie, echivalentul a 131.000 de euro, în cazul în care mâncarea ar fi fost pregătită de un bucătar, ca să nu mai vorbim de suma de 52.600 de euro, care ar fi necesară pentru închirierea unui şofer care să îi ducă şi să îi ia de la şcoală sau de cele 718.000 de euro necesare pentru a plăti un babysitter. Nici serviciile de spălătoreasă nu ar fi tocmai ieftine, având în vedere suma de aproape 85.000 de euro pe care ar plăti-o în cei 18 ani pentru rufele spălate şi călcate. Nu trebuie ignorate nici cele 98.000 de euro indispensabile pentru lecţiile de comportament sau cele 8.300 de euro pentru activitatea de PR ori suma de 6.260 de euro pentru angajarea unei infirmiere pentru toţi aceşti ani. „Şi eu sunt mamă şi nu pot să spun că am fost surprinsă să aflu cât ar trebui să fiu plătită pentru treburile pe care le fac în fiecare zi. Logic, facem asta din dragoste, însă sper că toate mamele se vor simţi şi mai mândre, şi mai apreciate după ce or să vadă cât valorează“, a declarat pentru Daily Mail directorul Tesco Magazine, Maureen Rice.

Un alt fel de muncă

Pe scurt, mama tot mamă rămâne, plus că este avantajoasă din punct de vedere economic, pentru că, deşi e singură, duce la îndeplinire 14 activităţi, acesta fiind numărul de servicii pe care le asigură. „A fi părinte este una dintre cele mai importante profesii şi, de aceea, nu sunt foarte surprinsă de faptul că atunci când este evaluată valoarea serviciilor prestate, suma este atât de mare. Cred că este important să recunoaştem valoarea economică maternă, deşi, de multe ori, şi taţii dau o mână de ajutor. Maternitatea poate să fie plăcută şi să îţi ofere multe satisfacţii, dar, în acelaşi timp, şi extrem de frustrantă şi solicitantă“, crede, la rândul său, Maureen McLaughlin, profesoară de muzică, cu jumătate de normă, şi în acelaşi timp mamă cu normă întreagă a doi copii.

Şi eu sunt mamă şi nu pot să spun că am fost surprinsă să aflu cât ar trebui să fiu plătită pentru treburile pe care le fac în fiecare zi. Logic, facem asta din dragoste, însă sper că toate mamele se vor simţi şi mai mândre, şi mai apreciate după ce or să vadă cât valorează“.

Maureen Rice, directorul Tesco Magazine

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU