10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCanarul, cea mai populară pasăre de apartament

Canarul, cea mai populară pasăre de apartament

Canarul este pasărea de colivie cea mai puţin pretenţioasă şi cea mai uşor de întreţinut, care se adaptează perfect până şi în cel mai mic apartament. Pentru că este o pasăre solitară în natură, un mascul va fi foarte fericit de unul singur în colivie şi vă va cânta tot timpul.

Dacă vă doriţi o pasăre de apartament nu foarte pretenţioasă, puteţi să vă orientaţi către un canar. Aveţi însă grijă atunci când achiziţionaţi un astfel de exemplar şi fiţi atent la câteva detalii.
Indicat ar fi să căutaţi o pasăre activă şi vioaie. Penajul trebuie să fie moale şi strălucitor, iar ochii, sclipitori.
De asemenea, cereţi voie vânzătorului să luaţi canarul în mână pentru a-i pipăi pieptul. Dacă osul pieptului este proeminent, e posibil ca pasărea să fie prea slabă. Duceţi pasărea la ureche şi ascultaţi dacă se aud sunete ca un clinchet, care ar putea indica existenţa unei boli respiratorii.

Reguli de îngrijire

Dacă sunteţi convins că micuţul canar este pasărea pe care o doriţi, atunci încercaţi să-i oferiţi confortul de care are nevoie. Începeţi cu alegerea coliviei. Canarii sunt mici, dar sunt foarte activi şi trebuie să li se ofere suficient spaţiu de mişcare. Trebuie să aibă cel puţin două stinghii, destul de depărtate ca să poată sări sau zbura între ele. Pentru a avea un canar fericit, mărimea coliviei trebuie să fie de cel puţin 150 cm pătraţi.
Odată colivia achiziţionată, treceţi la capitolul mâncare. Pentru canari există diete granulate, făcute cu granule mici, care asigură o nutriţie echilibrată. Ei trebuie să mai primească şi cantităţi mici de frunze de verdeţuri proaspete, cum ar fi frunzele de salată, de spanac, măcriş şi păpădie verde. De asemenea, canarii adoră să mănânce felii subţiri de măr, struguri, pepene sau varză de Bruxelles. Ouăle fierte sau preparatele comerciale cu ouă sunt excelente pentru canarii tineri sau cei care se împerechează.
Când canarul are o dietă pe bază de seminţe, este necesar suplimentul de vitamine. Ideal este ca vitaminele să fie adăugate în mâncărurile moi, cum ar fi ouăle sau amestecurile cu pâine moale. Vitaminele pot fi puse şi în apă, dar vasul sau sticluţa cu apă trebuie spălate zilnic, pentru a se împiedica apariţia bacteriilor.
Suplimentul de vitamine nu este necesar, dacă pasărea primeşte o dietă granulată.

Răsfăţ pentru micuţa pasăre

Canarilor le place la nebunie să facă baie. Pentru răsfăţul lor achiziţionaţi nişte vase de îmbăiat mici, pe care le găsiţi în magazinele specializate. Această băiţă poate fi umplută cu apă călduţă. De asemenea, se poate pune un vas plat cu apă pe podeaua coliviei. Pentru a menţine un penaj excelent, trebuie să li se permită să facă baie de două ori pe săptămână, susţin specialiştii.
Asiguraţi-i canarului şi mici şedinţe de „înfrumuseţare“. Ghearele sale trebuie păstrate la o lungime adecvată, căci, în cazul în care cresc prea mult, pot reprezenta un pericol. Ele pot fi tăiate cu foarfeci de unghii, dar cu atenţie la vena din interiorul unghiei.

Curiozităţi despre canari
Canarul domestic (Serinus canarius domesticus ) este un descendent al canarului sălbatic (Serinus canarius canaries), descoperit în Insulele Canare şi Insulele Azore şi importat în Spania începând cu anul 1478.
Mai târziu, minerii germani din munţii Harz au început să-I folosească pentru detectarea gazelor toxice în minele de cărbuni. Dacă păsările, mult mai sensibile la gaze decât oamenii, mureau brusc, oamenii ştiau că trebuie să evacueze mina.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII