Acasă Magazin Secrete pentru sănătatea intimă

Secrete pentru sănătatea intimă

Controlul ginecologic care trebuie efectuat anual reprezintă o bună ocazie pentru a afla mai multe despre sănătatea şi igiena intimă. Din păcate, vizita medicală nu durează mai mult de zece minute, timp în care medicul nu vă poate spune chiar totul. Vă prezentăm câteva lucruri pe care e bine să le ştiţi, dar pe care nu le veţi afla de la ginecolog.

Multe femei consideră că, odată cu vizita periodică la ginecolog, vor afla informaţii despre sănătate în privinţa cărora au îndoieli sau întrebări. Cu toate acestea, medicii nu sunt tot timpul dispuşi să dea din proprie iniţiativă date în acest sens – din cauza programului încărcat, a rutinei şi, de ce nu, a lipsei de interes. Cel mai probabil, doctorul nu îşi stabileşte niciodată o listă cu informaţii pe care să le dea pacientelor, aşteptându-se ca, dacă există probleme sau nelămuriri, doamnele să treacă peste timiditate sau ruşine şi să întrebe ceea ce le interesează. Astfel, dacă doriţi să aflaţi anumite lucruri, este bine ca înainte de a merge la ginecolog să vă alcătuiţi dumneavoastră o listă de întrebări, la care veţi afla cu siguranţă răspunsurile, dacă întrebaţi. Vă prezentăm câteva lucruri importante, pe care este bine să le ştiţi şi pe care este posibil ca ginecologul să nu considere necesar să vi le spună sau să vi le amintească.

Igiena înainte de sex

Este un lucru bine ştiut şi foarte important faptul că igiena intimă trebuie să fie perfectă, atât înainte, cât şi după un act sexual, pentru a evita problemele sau infecţiile care ar putea apărea. Medicii specialişti au avertizat deja că este foarte important pentru sănătate ca partenerii să urineze după ce fac sex, pentru ca bacteriile care se pot acumula să fie eliminate. Un lucru pe care probabil nu îl ştiaţi, pentru că medicul dumneavoastră nu vi l-a spus, este faptul că vezica trebuie golită şi înainte de actul sexual. Potrivit medicilor, atunci când vezica este plină, şansele ca bacteriile să „se strecoare“ sunt mai mari decât dacă vezica urinară este golită.  

Spălatul des pe mâini previne malformaţiile congenitale

Aproape 80 la sută dintre femei nu au auzit niciodată de citomegalovirus, pe scurt CMV. Acesta este un virus care poate fi transmis înainte de naştere fătului aflat în plină dezvoltare. Dacă o femeie însărcinată contractează acest virus (cu care este posibil să intre în contact zilnic), CMV se poate transmite la făt. Deşi foarte rare, există cazuri când CMV poate cauza orbire, surzire, handicapuri grave şi poate chiar provoca moartea. Potrivit statisticilor, unul din 150 de copii se naşte cu CMV – o incidenţă mai mare decât în cazul sindromului Down, al sindromului alcoolismului fetal, HIV/SIDA la naştere sau spina bifida (termenul de „spina bifida“ desemnează un defect al coloanei vertebrale cuprinzând mai multe leziuni de gravitate şi pronostic, malformaţie care necesită o conduită chirurgicală). Vestea bună este că apariţia CMV poate fi prevenită printr-un gest cât se poate de simplu. Spălatul pe mâini foarte des şi foarte bine vă fereşte să vă confruntaţi vreodată cu această problemă.  

Renunţaţi la tamponul intern noaptea

Dacă folosiţi în mod obişnuit tampoanele interne în timpul menstruaţiei, cel mai probabil le folosiţi noaptea. Nu se va întâmpla nimic grav dacă nu veţi aplica acest sfat, de a renunţa la tampoane noaptea. Însă dacă sunteţi predispusă la infecţii urinare, ar fi bine să folosiţi un absorbant pe timpul nopţii şi, mai ales, în weekend, când de obicei dormiţi mai mult. Explicaţia pentru acest îndemn este faptul că riscul de a contracta o infecţie creşte direct proporţional cu perioada de timp care trece fără să schimbaţi tamponul intern.

Depresia postnatală se poate instala şi mai târziu după naştere

Convingerea generală este aceea că depresia postpartum se instalează imediat după ce femeia a născut, iar dacă simptomele nu au apărut, atunci proaspăta mămică a scăpat de această problemă. Studiile recente arată însă că semne de depresie postnatală pot apărea şi la un an după naştere. Prin urmare, dacă după ce aţi născut sunteţi neliniştită, tulburată, tristă, deprimată sau simţiţi nevoia să staţi mai retrasă, nu daţi vina pe lipsa de somn sau pe tranziţia către noul statut de mămică. Apelaţi la ajutorul unui medic specialist, pentru ca problemele să nu se agraveze.

Purtaţi protejslip atunci când faceţi sport

Pantalonii scurţi sau colanţii pe care îi purtaţi atunci când mergeţi la sala de fitness ori când faceţi sport acasă pot reprezenta un pericol pentru sănătatea părţilor intime. Din cauza transpiraţiei care se elimină în timpul efortului, lenjeria intimă şi pantalonii de sport devin un mediu propice pentru bacterii. Dacă nu aveţi posibilitatea să faceţi duş şi să vă schimbaţi imediat după antrenament, este indicat să purtaţi un protejslip atunci când faceţi sport, pentru că acesta absoarbe o parte din transpiraţie, protejându-vă astfel de „atacul“ bacteriilor.

Informaţii despre CMV
Infecţia cu CMV este de obicei nevătămatoare şi rareori cauzează boli, însă există şi cazuri când efectele sale sunt grave. Pentru majoritatea persoanelor sănătoase care iau acest virus după naştere nu există consecinţe medicale pe termen lung şi, odată ce o persoană este infectată, virusul rămâne activ, dar de obicei latent de-a lungul vieţii respectivei persoane.

 

Exit mobile version