22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Scurte ştiri

„Balconul“, premieră pe ţară la Teatrul Naţional Craiova
Stagiunea 2009-2010 a Naţionalului craiovean se închide cu spectacolul, în premieră pe ţară, „Balconul“, de Jean Genet, duminică, 20 iunie, de la ora 19.00.
Regia îi aparţine lui Nicu Nitai, director fondator al Teatrului „Karov“ din Tel-Aviv, decorul poartă semnătura lui Puiu Antemir, iar costumele – pe cea a Sandei Mitache.  
În 2010 se împlinesc 100 de ani de la naşterea lui Genet (1910-1986), cunoscut la noi mai ales cu piesa „Cameristele“. „Balconul“ s-a bucurat de un succes imediat, lucru destul de rar în dramaturgia mondială, iar cei care l-au montat au fost unii dintre cei mai importanţi regizori. Este pus în scenă pentru prima dată la Londra, în 1957, de Peter Zadeck, montat la scurt timp la Paris (în 1960, de Peter Brook), Zürich, Basel, New York. Erwin Piscator îl montează la Frankfurt în 1962, Victor Garcia – la Sao Paulo – în 1970, Giorgio Strehler, la Milano, în 1972, iar acum face parte din repertoriul Comediei Franceze.
Spectacolul de la Teatrul Naţional aduce la rampă o distribuţie importantă, aproape treizeci de artişti, o paletă de generaţii şi talente remarcabile ale scenei craiovene.
Click News

Ansamblul „Maria Tănase“, la Festivalul Internaţional de Folclor
Ansamblul Folcloric „Maria Tănase“ Craiova va participa sâmbătă, 19 iunie, la Bucureşti, la cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor „Muzici şi tradiţii în Cişmigiu“.     Manifestarea propune o reîntoarcere la tradiţiile şi rădăcinile culturale comune ale românilor de ieri şi de azi, dar şi o incursiune în folclorul internaţional.
Filuţa Bogdan, Liliana Popa, Constantin Enceanu împreună cu formaţia de dansuri, acompaniaţi de orchestra ansamblului, condusă de maestrul Nicu Creţu, vor aduce câte ceva din specificul Olteniei în Capitală.
Evenimenul este organizat de Primăria Bucureşti, prin Centrul de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare al Municipiului Bucureşti.
Click News

Filarmonica Oltenia cântă la Sighişoara
Orchestra Simfonică şi Corala Academică ale Filarmonicii „Oltenia“ vor fi prezente la sfârşitul lunii iulie la Festivalul Sighişoara Medievală 2010.
Sâmbătă, 24 iulie, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia“ sub bagheta dirijorului Emil S. Maxim va susţine un concert de muzică veche.
Din programul serii vor face parte Simfonia în Sol major, „Vara“ din „Anotimpurile“, Concertul în Re minor pentru două oboaie de A. Vivaldi, Suita a II-a pentru orchestră, BWV 1067 de J.S. Bach, Sinfonia „Il giardino d’amore“ de Al Scarlatti, „Muzica apelor“ de G. Fr. Handel şi altele. Duminică, 25 iulie, Orchestra Simfonică şi Corala Academică ale Filarmonicii „Oltenia“ vor interpreta cantata profană „Carmina Burana“, de C. Orff, alături de soliştii Diana Ţugui (soprană), Florin Pop (tenor), Sandor Balla (bariton).
Click News

Paul McCartney va compune muzica unui spectacol de balet
Paul McCartney a semnat un angajament pentru a compune muzica unui spectacol de balet, iniţiativa arătând încă o dată interesul fostului component al The Beatles pentru toate tipurile de muzică, potrivit BBC.
„Sunt interesat să fac ceva ce nu am făcut până acum. A venit oferta şi mie îmi place să compun muzică, aşa că am acceptat fără să ştiu exact ce am de făcut“, a explicat McCartney, care nu a dat detalii suplimentare despre spectacol. Fostul Beatles a mai spus că nu ştie, deocamdată, care va fi tema spectacolului de balet sau compania care îl va pune în scenă.
În 1991, Paul McCartney a compus o operă clasică, intitulată „Liverpool Oratorio“, iar în 2006 a lansat albumul clasic „Ecce Cor Meum“.
NewsIn

Buncărul lui Tito, transformat în galerie de artă
Buncărul ce a fost construit să reziste unui război nuclear şi să îi apere pe Tito şi pe generalii săi, aflat la 40 de kilometri de capitala Bosniei, Sarajevo, va fi transformat în galerie de artă, informează presa internaţională.
Proiectul va fi finanţat de Consiliul Europei. Deschiderea galeriei va avea loc pe 27 mai 2011, printr-o expoziţie de artă contemporană.
Buncărul, cu o suprafaţă de 6.500 de metri pătraţi, a costat 4,6 milioane de dolari, iar despre construirea lui au ştiut doar Tito, confidenţii săi, patru generali şi soldaţii care se ocupau de paza sa.
După finalizarea buncărului, în 1979, inginerii lui Tito au realizat cinci construcţii similare în Bagdad, Mosul, Kirkuk, Basra şi Nasiriyah, toate pentru Saddam Hussein, bun prieten al fostului lider iugoslav.
NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS