5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPetunia, frumuseţea din balcon

Petunia, frumuseţea din balcon

Petunia este una dintre florile cel mai des întâlnite în balcoane. Prin frumuseţea şi gingăşia sa, petunia aduce culoare şi prospeţime. Petunia hybrida provine din America de Sud (Argentina, Brazilia) şi înfloreşte din abundenţă în perioada vară-toamnă.

Toate varietăţile şi soiurile existente în cultură aparţin speciei Petunia hybrida, care cuprinde plante cu talia de până la 60 cm, cu lăstari drepţi, târâtori sau pendenţi, care formează tufe compacte sau nu. Atât tulpina, cât şi frunzele sunt acoperite cu peri. Florile, care constituie partea decorativă a plantei, sunt sub formă de pâlnie largă, simplă sau dublă, cu margine dreaptă, ondulată sau franjurată. Culoarea diferă de la soi la soi, existând flori unicolore, bicolore sau pestriţe într-o gamă bogată de nuanţe.
Toate petuniile sunt plante pretenţioase în privinţa căldurii şi luminii. Înfloresc bine în locuri însorite şi terenuri bine drenate, nisipoase, dar, în acelaşi timp, hrănitoare. Nu suportă temperaturile scăzute, mai ales asociate cu excesul de umezeală din sol. Rezistă însă bine la secetă.
Se cultivă, de obicei, prin răsad sau prin semănare direct în grădină. Răsadurile se obţin în seră prin semănare în luna februarie, în aşa fel încât să fie înflorite în mai, când pot fi plantate afară.
Seminţele, care sunt foarte fine, se seamănă în lădiţe cu pământ de grădină fertil, bine mărunţit, şi se acoperă cu un strat subţire de pământ; se menţin la căldură (18-20 C) şi umiditate moderată în sol. Plantele răsar după opt-zece zile. La două săptămâni se separă plăntuţele în alte lădiţe, iar după alte trei-patru săptămâni se pot sădi în ghivece mici sau pahare de plastic. Când planta are 10 cm înălţime, i se ciupeşte vârful pentru a se ramifica.
Dacă, în momentul plantării răsadurilor, afară este foarte frig sau foarte cald, se face o acomodare a plantelor ţinute în seră (umbrare, aerisire treptată etc.). Plantarea răsadurilor se poate face începând din aprilie-mai, la distanţă de 25-30 cm, deoarece planta se ramifică şi creşte mult. Semănatul în grădină se realizează la sfârşitul lunii aprilie, dar înflorirea în acest caz se va produce mai târziu. Plăntuţele răsărite din seminţe trebuie rărite sau replantate la distanţă optimă (25-30 cm), pentru a ajunge la stadiul de plantă matură. Lucrările aplicate în cursul verii sunt udatul, afânatul solului, smulgerea buruienilor şi fertilizarea de câteva ori. Unele soiuri cu flori duble se pot înmulţi prin butaşi de lăstari, în luna august.

Plantarea

Plantele cumpărate din florărie sau de la piaţă, sub formă de răsad sau în ghivece, trebuie ţinute afară, pe balcon sau în grădină. Unele necesită replantare imediată, iar aceasta se va face în pământ de grădină fertil (nu turbă). Operaţia se execută într-o zi noroasă sau mai răcoroasă, dimineaţa sau seara, când soarele nu arde puternic. Planta se scoate cu tot cu balot din vechiul vas, nu se scutură pământul de pe rădăcini, se pune în noul vas şi se completează spaţiul rămas cu pământ. Ghiveciul nou sau jardiniera trebuie să aibă drenaj bun pentru a permite scurgerea excesului de apă. După plantare se administrează imediat apă, astfel încât planta să nu se ofilească, dar nu în exces, şi în primele două-trei zile se fereşte de insolaţie. Dacă planta are lăstari foarte lungi şi ofiliţi, aceştia se taie, păstrându-se măcar primul rând de frunze de la bază. De asemenea, pot fi îndepărtate şi frunzele mari ofilite sau se pot tăia pe jumătate.

Soiuri de petunii

Pentru balcoane sunt indicate petuniile cu lăstari lungi (peste 30-40 cm) din grupele „pendula“ şi „grandiflora“, care mai sunt cunoscute şi sub numele de petunii curgătoare.
Florile de petunia pot fi simple, cu corolă întinsă, ondulată ori fimbriată şi involte, asemănătoare unor garoafe cu diametrul de 10-12 cm. Culoarea diferă de la soi la soi, întâlnindu-se flori unicolore, bicolore şi pestriţe, în nuanţele spectrului solar.
Din mulţimea soiurilor de petunia recomandăm pentru balcoane şi ferestre pe cele denumite „cascade“, în culorile pure alb, roz şi roşu, care au o înflorire timpurie, habitus robust, lăstari lungi şi flori mari cu petale ondulate.
Petuniile „Sugar plum“ sunt, de asemenea, foarte aspectuoase, având flori mari, de 10-12 cm în diametru, striate, colorate roz-violaceu cu nervuri mai închise. Spectaculoase sunt petuniile denumite „Uriaşa de California“, care se remarcă prin florile mari, bine ondulate, colorate albastru-violet, nervate de alb pe jumătatea inferioară a corolei.
„Danse du feu“ impresionează prin coloritul roşu aprins şi conturul corolei frumos ondulat. Petuniile din gama „Rhapsody“ au flori involte, colorate violet închis, iar cele „Allegro“ au flori involte roz închis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS