17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinApariţii editoriale

Apariţii editoriale

Terapia prin râs
de Lenny Ravich, Editura Herald

În domeniul psihologiei, râsul este de mult timp recunoscut pentru calităţile sale benefice. Oamenii de ştiinţă au confirmat faptul că simţul umorului este un atribut necesar pentru cei care vor să funcţioneze la capacitate maximă. În timpul unei porţii copioase de râs, organismul inhalează mai mult oxigen, face muşchii să se contracte, activează organele interne, hipotalamusul, glanda pituitară şi glanda suprarenală. Drept urmare, secreţia de endorfine va creşte.
Umorul sporeşte creativitatea şi este unul dintre instrumentele-cheie folosite pentru combaterea stresului. Râsul poate fi folosit cu succes la şcoală, la locul de muncă, în terapie şi consiliere, precum şi în medicină, ca adjuvant în procesul de vindecare. Râsul îmbunătăţeşte respectul de sine, sporeşte interacţiunea socială şi, în general, face viaţa mult mai plăcută.
Lenny Ravich este unul dintre susţinătorii terapiei prin râs, cartea sa fiind o oglindă vie a optimismului. Terapia prin râs s-a vândut în peste 50.000 de exemplare, fiind un best-seller în Israel. La 1 iulie 2001 a câştigat premiul „The Israeli Book Award’s Platinum Plaque“.
„Sfatul meu pentru toată lumea este să găsească umor şi bună dispoziţie în fiecare zi. Nu încetăm să mai râdem pentru că îmbătrânim. Îmbătrânim pentru că am încetat să mai râdem. Aşa că haideţi să avem vise. Când ne pierdem visele, murim. Aşa că mulţi oameni se plimbă în jur ca morţii şi nici măcar nu ştiu asta. Îmbătrânirea este obligatorie. Să creşti însă este opţional. Nu este niciodată prea târziu să fim tot ceea ce ne este cu putinţă să fim.
Trăieşte-ţi viaţa, dragul meu cititor, dar nu te ataşa de ea. E un dar temporar. Alege dragostea în locul fricii. Opusul dragostei nu este ura. Este frica. Priveşte lumea cu iubire, râsete, umor şi optimism – şi toate ţi se vor întoarce din abundenţă…
Încurajez pe fiecare să-şi urmeze inima. Dacă facem ceva fără inimă, nu merită făcut. Trebuie să facem ceea ce iubim cu adevărat“, a spus autorul Lenny Ravich.
„Ce m-a atras iniţial la Gestalt terapie a fost deschiderea sa faţă de creativitate şi experimentare. Atitudinea experienţială în grupurile de Gestalt implică spontaneitate, intuiţie şi creativitate. Umor înseamnă a inventa“, afirmă Lenny Ravich. El a început să lucreze cu grupuri de Gestalt, în coterapie, din 1987, când, alături de colegul său, a observat relaţia dintre râs şi vindecare, prin comparaţie cu atitudinea opusă, în care persoanele se lăsau dominate de suferinţă, frică, tristeţe şi anxietate. Au decis împreună să aprofundeze experimentul şi, în acest scop, au iniţiat un nou workshop, axat pe umor, conştientizare (awareness) şi teoria paradoxală a schimbării – Gestalt Laughter and Humour Workshop – pe parcursul căruia au observat că, integrând în procesul terapeutic umorul şi jocul, transformările apăreau mai repede şi la un nivel mai profund.
„Am aflat că, atunci când umorul însoţeşte procesul de conştientizare, contrariile se reconciliază şi paradoxurile se rezolvă. Orice poate fi orice altceva. Viaţa este ambele şi nu ori una, ori alta. Totul este într-o stare de flux şi proces“.
În prezent, Lenny Ravich este directorul Institutului de Gestalt Terapie din Tel Aviv şi susţine în întreaga lume workshop-uri, seminarii şi conferinţe pe subiecte ca „Râsul este cea mai bună terapie“, „Inteligenţa umoristică pentru un management mai bun“ sau „Umor şi stimă de sine pentru performanţe de vârf“, iar cartea Endless Optimism (Terapia prin râs. Un lucru amuzant întâmplat pe calea spre iluminare) a devenit un best-seller.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS