24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinThat jazz, o provocare

That jazz, o provocare

Teatrul Liric „Elena Teodorini“ le pregăteşte craiovenilor un nou spectacol, o provocare pentru regizorul artistic şi coregraful Laurenţiu Nicu. „That jazz“ va reînvia atmosfera anilor ‘40 printr-o poveste presărată cu dans, muzică, iubire, conflicte şi, bineînţeles, jazz.

Floriana Ion, Andreea Iordache, Andreea Pretorian, Erna Marin, Adina Anghel, Violeta Ţicu, Mihăiţă Niculescu, Laurenţiu Nicu, Alexandru Radu, Gabriel Radu Mic, Alin Păun, Ruxandra Chelaru, Alina Onofrei, Alina Triţă, Vlad Popescu, Dragoş Teodorescu, Marius Uţă, solişti de balet sau membri ai corpului de balet ai Teatrului Liric şi-au dat întâlnire din nou pe scenă. De data aceasta, pentru a aduce în faţa publicului o poveste desprinsă din anii ’40, o poveste presărată cu dans, muzică, iubire, conflicte şi, bineînţeles, jazz, în noua premieră „That jazz“, care va avea loc joi, 10 iunie, de la ora 19.00.

Din culisele pregătirilor

I-am reîntâlnit pe protagoniştii din „That jazz“ în febra repetiţiilor. Acelaşi entuziasm, aceeaşi dorinţă molipsitoare de a dovedi că pot să cucerească şi să încânte sufletul spectatorului pluteau la ora repetiţiilor în sala de spectacole. Se puneau la punct ultimele detalii, costume, decor, mişcări.
Odată cu primele acorduri de jazz, povestea prindea contur.
Graţie muzicii, jocului scenic, am călătorit într-un club din New York, dar nu înainte de a le cunoaşte pe cele două surori hotărâte să cucerească lumea prin dans şi care ajung în New York, într-un bar de jazz.
Atmosfera locului, lumina, fumul, paietele sclipitoare ale rochiilor dansatoarelor, jazz-ul, dansul le cuceresc. Simt că doar aici povestea lor în lumea dansului poate începe. Norocul le surâde şi patroana barului, care „taie şi spânzură“ şi pentru care fiecare nutreşte o teamă ascunsă, le angajează.
Solista clubului nu le va privi cu ochi buni, căci ele primesc cele mai frumoase rochii şi de aici se naşte un conflict între cele trei în ritm de jazz.
Nu lipsesc din acest tablou nici poveştile de iubire. Barmanul este îndrăgostit de solista din club, dar diferenţa de clasă îl împiedică să-şi spună iubirea, nu-şi permite să treacă dincolo de tejgheaua barului .
O iubire imposibilă par să trăiască şi alţi doi solişti din club, care sunt îndrăgostiţi de aceeaşi femeie ca şi barmanul.
Povestea are un final fericit: cele două surori rămân cu cei doi solişti care renunţă la jocul de-a şoarecele şi pisica cu solista din club, iar barmanul reuşeşte să îşi învingă teama de a trece dincolo de graniţa barului şi să cucerească inima acesteia din urmă.
Jazz-ul reînvie, aducând în faţa publicului craiovean o frumoasă poveste spusă în paşi de dans în „That jazz“.

Cum s-a născut ideea spectacolului

O idee, o impresie puternică au fost bobul de sămânţă care a încolţit, a crescut purtând numele de „That jazz“. „Am văzut musicalul «Chicago», care mi-a plăcut foarte mult. M-a fascinat tot acolo, muzica, dansul, şi mi-am zis: «De ce nu?». «That jazz» e o provocare pentru că nu e balet clasic, nu e dans modern. A fost provocare şi din punct de vedere coregrafic. Dacă la «Dance with me» (alt spectacol purtând semnătura lui Laurenţiu Nicu) am avut posibilitatea să compunem din punct de vedere al coregrafiei dansuri diferite: paso-double, vals, tango, în «That jazz» a fost puţin mai greu pentru că nu puteam depăşi graniţele acelei perioade, cu tot ce a însemnat ea. Toată coregrafia, dansurile, mişcările a trebuit să fie în context. A fost o provocare: să găseşti ceva diferit şi totuşi să recreeze atmosfera de acolo şi cam aşa s-a legat toată ideea spectacolului.
Când spun «That jazz», mă refer strict la genul acela, ce a reprezentat acest curent, ce impact a avut asupra clubului, oamenilor, ce s-a întâmplat cu ei, au gândit astfel, s-au exprimat altfel? De la acest gen a plecat totul“, a precizat regizorul artistic şi coregraful Laurenţiu Nicu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

62 COMENTARII