16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPapagalul Ara albastru-auriu, o pasăre cu personalitate

Papagalul Ara albastru-auriu, o pasăre cu personalitate

Papagalii Ara albaştri-aurii (Ara ararauna) sunt apreciaţi pentru frumuseţea şi personalitatea lor. Pot fi excelente păsări de companie, deşi unii dintre ei pot avea tendinţa de a deveni distanţi. Aceste păsări au o arie de răspândire largă. Ele se găsesc în aproape toată America de Sud tropicală, din estul statului Panama până în regiunea de şes a Columbiei, precum şi în întregul bazin amazonian. Această specie de papagali populează pădurile de diferite tipuri şi, de obicei, zboară în perechi sau în grupuri familiale, dar uneori pot fi văzuţi şi în stoluri de până la 25-30 de păsări.
Dacă micuţul dumneavoastră îşi doreşte cu ardoare un astfel de tovarăş în colivia din bucătărie, trebuie să cunoaşteţi câteva reguli de îngrijire, pentru a avea un animal de companie sănătos şi vesel.
Dacă vreţi să luaţi papagali din această specie acasă, trebuie să ştiţi că este recomandat să alegeţi unii tineri, căci, crescuţi în captivitate, sunt adaptabili, lăsându-se uşor mângâiaţi de multe persoane. Nu uitaţi să vă ocupaţi şi de socializarea lor, aşa că expuneţi-i unei varietăţi de experienţe (vizite la medicul veterinar, musafiri, călătorii cu maşina etc.) pentru a evita dezvoltarea unui comportament timorat.
Aveţi grijă că papagalii Ara pot fi foarte zgomotoşi şi, totodată, distrugători. Deşi unii dintre ei pot vorbi, majoritatea papagalilor au o abilitate limitată de a imita. Totuşi, sunt păsări foarte inteligente şi relativ uşor de antrenat şi dresat.
Copilul dumneavoastră se va putea distra copios având un asemenea animal de companie, căci papagalii Ara sunt jucăuşi şi le place să ciugulească. Atunci când mergeţi într-un magazin specializat să le luaţi mâncare, strecuraţi în coşul de cumpărături şi câteva „jucării“, cum ar fi bucăţi de lemn şi rămurele din arborii netoxici.
Nu uitaţi să închideţi bine uşa coliviei. Pentru a-i feri de pericole şi accidente, papagalilor Ara de companie nu trebuie să li se permită să stea liberi şi nesupravegheaţi în casă, deoarece aceştia pot găsi adesea articole toxice sau periculoase.

O alimentaţie corespunzătoare

Papagalii Ara au nevoie de o dietă special concepută (granulată sau extrudată), suplimentată cu fructe şi legume proaspete. Din aceste tipuri de diete, papagalii Ara albaştri-aurii ar trebui să primească aproximativ jumătate de ceaşcă, suplimentată cu o jumătate de ceaşcă de fructe şi legume proaspete. Acestea din urmă trebuie bine spălate înainte de administrare pentru înlăturarea murdăriei şi a pesticidelor. Specialiştii vă recomandă să le asiguraţi o varietate largă de alimente proaspete, cum ar fi legume verzi şi galbene, fructe, pepeni şi nuci (două-trei nuci, ca delicatese). Printre favoritele lor sunt broccoli (nu mai mult de două ori pe săptămână), morcovii, frunzele de salată, fasolea verde, castraveţii, roşiile, portocalele (fructele bogate în acid – acid citric – trebuie administrate în cantităţi limitate), merele, căpşunele, bananele, strugurii, pepenii, kiwi, mango, papaya şi perele.
Cantităţi mici de seminţe pot fi la fel de bine oferite ca şi „atenţii“, în special ca recompense pentru un bun comportament. Deşi acestea sunt foarte apreciate de papagalii Ara, ele nu reprezintă cea mai nutritivă mâncare. În magazinele specializate se găsesc amestecuri de seminţe speciale pentru Ara, care conţin de obicei seminţe de floarea-soarelui, un mix de alte seminţe, nuci şi chiar unele fructe uscate. Multe dintre aceste amestecuri special concepute pentru papagalii Ara sunt etichetate drept vitaminizate, dar în general vitaminele sunt aplicate pe cojile seminţelor, astfel că se pierd atunci când pasărea decojeşte sămânţa, ca să o consume.
Aveţi grijă să nu hrăniţi papagalii numai cu seminţe, iar dacă există şi astfel de zile, papagalii ar trebui să primească zilnic un supliment vitamino-mineral. În pet-shop-uri le găsiţi sub formă de soluţii care se administrează cu uşurinţă în apa de băut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII