10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinJardiniera rustică înfrumuseţează gardul

Jardiniera rustică înfrumuseţează gardul

Un gard banal, aproape urât, pe care îl puteţi vedea în aproape orice curte, poate fi înfrumuseţat foarte simplu: transformându-l într-un panou pe care să se profileze vegetaţia. Cum? Nimic mai simplu, urmaţi pas cu pas modul în care arhitectul Mugur Kreiss a construit această jardinieră. Nu e deloc greu şi vă asigurăm că am petrecut două după-amieze plăcute împreună cu prietenii mei.

1. Vizitaţi raionul de grădinărit din orice magazin de bricolaj şi căutaţi aceste gărduleţe decorative, făcute din lemn de brad. Le puteţi găsi fie sub formă de rulouri (şipcile sunt legate între ele cu sârmă), fie sub formă de panouri de diferite înălţimi. Dacă vreţi să alcătuiţi o jardinieră rectangulară, cumpăraţi panouri. Dacă vreţi o jardinieră şerpuită, ovoidală sau circulară, alegeţi rulourile. Şi într-un caz, şi în celălalt, faceţi-vă o schiţă a jardinierei pentru a vă da seama cât gărduleţ trebuie să cumpăraţi.
2. Panourile sunt prevăzute cu ţăruşi la ambele capete, aşa că tot ceea ce aveţi de făcut este să le bateţi în pământ. Rulourile trebuie prinse de ţăruşi – aşa că nu uitaţi să-i cumpăraţi! În ambele cazuri, curăţaţi bine de iarbă sau buruieni suprafaţa care va fi acoperită de jardinieră, iar gardul şi peretele jardinierei protejaţi-le fie cu folie groasă de plastic, fie cu ulei de in, aplicat din belşug, pentru a împiedica umezeala să putrezească lemnul.
3. Cumpăraţi câţiva saci de pământ de flori (alegeţi tipul potrivit în funcţie de ceea ce vreţi să plantaţi) şi răsturnaţi-i în jardinieră. Mărunţiţi bine pământul şi, dacă vreţi, adăugaţi şi îngrăşământ.
4. După ce pământul a umplut jardiniera, presaţi-l bine, pentru că altfel se tasează şi rămâneţi cu jardiniera plină doar pe jumătate. Orice ajutor este binevenit (vă asigur că pentru Marc, băieţelul prietenilor mei, a fost foarte distractiv!).
5. Udaţi-l din belşug şi lăsaţi-l până a doua zi. Abia atunci veţi putea planta ceea ce doriţi în jardinieră. Aveţi timp destul să vă gândiţi la modul cum veţi alterna plantele în acest spaţiu. Dacă nu le-aţi cumpărat încă, aveţi timp să mergeţi la magazin şi să vă alegeţi ce vă place. Informaţi-vă înainte asupra dimensiunilor la care ajung plantele şi asupra modului de îngrijire a fiecăreia.
6. În sfârşit, a venit momentul să le sădiţi. Plantaţi-le ţinând cont de caracteristicile fiecărei plante şi de efectul pe care îl doriţi. Prietenii mei au vrut o jardinieră care să se umple de flori, astfel că am ales plante în culori asortate: trei clematite (două roz şi una violet), un trandafir roz închis, două muşcate ciclam şi câteva tufe de impatiens albe şi roz.
7. Jardiniera este gata. Este însă necesar să faceţi un efort de imaginaţie pentru a vă da seama cum va arăta aceasta în câteva luni: clematitele vor fi crescut şi se vor fi întins deja pe marginea superioară a gardului, trandafirii vă vor zâmbi, iar impatiens şi muşcatele se vor fi transformat în mici tufe pline de flori!

Mugur Kreiss

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS