17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinVarza murată, un aliment - minune

Varza murată, un aliment – minune

Varza murată face parte din categoria alimentelor considerate modeste şi ieftine. Cu toate acestea, varza murată a salvat mii de vieţi în Evul Mediu şi a avut rolul ei în descoperirea Lumii Noi.

Ştiaţi că este singurul aliment de natură vegetală în compoziţia căruia este prezentă vitamina B12? Ştiaţi că se numără printre alimentele preferate ale faimosului căpitan Cook? Sau că odinioară era folosită drept unul dintre cele mai eficiente remedii pentru vindecarea scorbutului? Ştiaţi că oamenii de ştiinţă au constatat că persoanele care o consumă sunt mai puţin expuse riscului de a se îmbolnăvi de cancer? Da, varza murată este un aliment – minune. Cu toate că ne amintim de ea doar ocazional, varza murată se bucură de anumite proprietăţi medicale şi nutritive care merită menţionate.

Antioxidantă şi detoxifiantă

Varza murată este extrem de bogată în vitamina C (mai bogată chiar decât alimentul crud, în stare proaspătă), ce oferă protecţie antioxidantă, dar nu numai, ajutând astfel la fortifierea sistemului imunitar al organismului. Varza murată este cunoscută şi ca un puternic mineralizant şi remediu împotriva anemiei. În compoziţia sa sunt prezente minerale şi vitamine esenţiale pentru funcţionarea optimă a organismului: vitamine din complexul B şi minerale precum magneziu, acid folic, potasiu, fier şi iod. Numai 100 g de varză murată asigură un sfert din doza zilnică de vitamina C recomandată, iar un pahar-două de zeamă de varză consumate zilnic pot face minuni pentru persoanele anemice sau pentru cei care suferă de hemoroizi.
De asemenea, varza acră poate fi consumată cu încredere în curele de slăbire, întrucât conţine puţine calorii (20 calorii la 100 grame) şi contribuie la reglarea digestiei, înlesnind totodată arderea grăsimilor. În timpul procesului de fermentaţie, se formează acidul lactic, care acţionează pozitiv asupra tractului digestiv, curăţându-l de bacteriile dăunătoare şi ajutând astfel la detoxifierea organismului.

Varza murată, curat medicament

Pe lângă rolul de eliminator al toxinelor din organism, varza murată mai este cunoscută şi pentru efectul său de stabilizare a tensiunii arteriale. Recent, nutriţioniştii secolului XX apreciază varza murată drept un puternic aliment afrodiziac pentru bărbaţi, ducând la creşterea potenţei masculine.
Potrivit altui studiu recent, femeile care consumă varză murată de cinci ori pe săptămână prezintă un risc cu 70 la sută mai scăzut de a dezvolta cancer la sân.
Virozele pot fi şi ele evitate prin consumul de varză acră şi specialiştii o recomandă cu căldură pentru prevenirea diverselor tipuri de gripă.
Graţie conţinutului său de vitamina B12, varza murată încetineşte procesul de îmbătrânire, protejând sistemul nervos şi împiedicând pierderile de memorie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII