10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinŞtiinţa căsătoriei

Ştiinţa căsătoriei

Care sunt secretele unei căsătorii fericite? Şi cum să îţi analizezi propria relaţie şi să îţi dai seama că mai există o speranţă sau, dimpotrivă, este prea târziu? Potrivit repubblica.it, răspunsul ni-l oferă ştiinţa.

Eşecul mariajului său, după 17 ani de convieţuire, a determinat-o pe Tara Parker-Pope, un reputat jurnalist la New York Times, să studieze îndeaproape mult discutata instituţie a căsătoriei. Titlul cărţii sale – „For better: the science of a good marriage“ -, exprimă de la bun început abordarea raţională a autoarei. Pe lângă frustrarea divorţului, ziarista îşi justifică gestul de a scrie această carte prin faptul că, deşi a citit multe lucrări de specialitate despre căsătorie şi divorţ, nu a reuşit să găsească nici una care să o lămurească în legătură cu motivele care au stat la baza eşecului său amoros. Aşa cum era de aşteptat, cartea a atras atenţia mass-media din SUA, o ţară unde 50% dintre căsătorii se finalizează cu divorţ.

Globul de cristal

„A înţelege ştiinţa căsătoriei e ca şi cum am avea în mână un glob de cristal care ne permite să prevedem cu destul de mare exactitate care sunt relaţiile ce pot funcţiona şi care sunt cuplurile ce vor întâmpina mai multe dificultăţi pentru a rămâne împreună“, explică autoarea în prefaţa cărţii. Adunând rezultatele studiilor ştiinţifice pe această temă, de la neuroştiinţe la etologie, de la medicină generală la sociologie, Parker-Pope a reuşit să pună la punct o „reţetă pentru sănătatea conjugală“, „asemănătoare cu cea pe care ne-a prescris-o un doctor pentru tensiunea ridicată“. În fond, este vorba de o listă de şapte strategii, care, cel puţin în teorie, ar trebui să garanteze succesul unei căsătorii.

O problemă… de strategie

Prima recomandare pentru soţi este „să sărbătorească împreună veştile bune“, „operaţiune“ pe care ştiinţa matrimonială o numeşte „capitalizare“. De exemplu, să sărbătorească împreună succesul unuia dintre soţi, cum ar fi promovarea la serviciu, o victorie sportivă sau o zi reuşită. În al doilea rând, trebuie să demonstrăm partenerului sau partenerei că suntem mândri de ei şi nu doar prin cuvinte, ci şi prin fapte. Iar pentru asta există chiar o formulă matematică, de fapt, a treia strategie propusă de Tara Parker-Pope. Potrivit unui studiu al University of Washington, sunt necesare cinci gesturi „tandre“ pentru fiecare eroare comisă. Pe locul patru se află problema standardelor şi aşteptărilor.
„Dacă aveţi de la propria căsătorie aşteptări rezonabile, cresc şansele ca acest mariaj să fie reuşit“, sintetizează autoarea. Alt aspect important este să nu pretindem de la partener să ne facă fericiţi. Şi asta, pentru că fericirea «este, în mare parte, o caracteristică înnăscută a individului», iar să transferăm responsabilitatea către celălalt ar fi o eroare fatală. Apoi, există prietenii şi lumea externă. „Uneori, îmbunătăţirea relaţiei presupune o pauză. Cum? Pur şi simplu acordând mai multă atenţie relaţiei cu familia, prietenii şi societatea“, spune Parker-Pope. Nu trebuie să omiteţi nici importanţa timpului petrecut împreună cu partenerul şi nici activităţile plăcute alături de acesta, începând cu sexul, căruia îi este dedicată lecţia numărul şapte.

Sex şi monogamie

Dintr-o carte despre secretele căsătoriei nu putea lipsi un capitol dedicat sexului. După ce a analizat mai multe studii despre obiceiurile sexuale ale animalelor,  Parker-Pope aminteşte că monogamia, în natură, este un fapt extrem de rar. Doar cinci la sută dintre mamifere o practică, iar infidelitatea este mai degrabă universală. Cu toate acestea, există şi excepţii, precum şoarecele de California, o specie ai cărei membri reuşesc să rămână fideli, în ciuda unor tentaţii destul de mari. Sau anumite tipuri de păsări sau de languste. În faţa unei asemenea libertăţi, este uşor de înţeles de ce fiinţele umane, înainte de fatidicul „da“, ajung deseori să se întrebe: „Chiar suntem făcuţi unul pentru celălalt?“. Bineînţeles, depinde de experienţa fiecăruia, precum şi de ceea ce este scris în ADN-ul său. Potrivit mai multor studii, ar exista baze biologice pentru fidelitate, un fel de predispoziţie genetică, ce i-ar favoriza pe anumiţi subiecţi în detrimentul altora.

Cum să te testezi
În susţinerea analizei sale ştiinţifice, editorialista de la New York Times oferă cititorului posibilitatea de a se supune unui test. În cartea „For Better: the science of a good marriage“, sunt teste pentru toate gusturile: „Cum răspunzi la flirt“, „Ce vrei de la partener“, „Motive de ceartă“. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS