14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSclavii singurătăţii

Sclavii singurătăţii

Au între 18 şi 25 de ani. Trăiesc într-o lume a lor, departe de prieteni şi familie. Potrivit repubblica.it, ei sunt tinerii mileniului trei, demni reprezentanţi ai reapărutei generaţii Rigby, la modă în anii ’60.

Tinerii din zilele noastre nu sunt nicidecum o „generaţie de fenomene“, cum se cred mulţi dintre ei. Seamănă mai degrabă cu misterioasa Eleanor Rigby, din hitul cu acelaşi nume al formaţiei Beatles, melodie inclusă pe albumul „Revolver“ din 1966 şi care este un omagiu adus singurătăţii ca formă de viaţă, într-o societate în care oamenii rămân singuri, deşi au şi alţi semeni în jurul lor. Din câte se pare, vina pentru această situaţie aparţine reţelelor de socializare tip Facebook sau Twitter, care au devenit o adevărată „obsesie“ şi care îi determină pe tineri să îşi elimine prietenii şi familia din viaţa lor. Semnalul de alarmă vine de la specialiştii din cadrul Mental Health Foundation, care, pe baza unor argumente ştiinţifice şi bazându-se pe un sondaj realizat pe un eşantion de 2.250 de britanici, au trasat un tablou destul de îngrijorător pentru aşa-numita Lonely Society: o lume aparte, unde tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani sunt expuşi singurătăţii, numărul lor fiind de două ori mai mare decât al persoanelor trecute de 55 de ani, care, până în urmă cu puţin timp, erau considerate cele mai expuse riscului. Practic, un tânăr din trei, mai precis 31 la sută, a recunoscut că îşi petrece mai mult timp comunicând pe internet cu prietenii decât întâlnindu-se faţă în faţă cu aceştia. „Nu internetul se află la baza acestei probleme, însă, cu siguranţă, el poate contribui la agravarea problemei. Să te întâlneşti cu oamenii on line sau să vorbeşti cu ei prin intermediul internetului sau al chat-ului nu înseamnă să ai o relaţie în adevăratul sens al cuvântului şi, în primul rând, acest tip de relaţie nu permite să obţii aceleaşi reacţii pe care le-ai avea întâlnindu-te faţă în faţă“, a precizat doctorul Andrew McCulloch, preşedintele fundaţiei menţionate.

Teama de contact

În esenţă, tendinţa de a apela la social network pentru a intra în contact cu restul lumii depăşeşte conceptul tradiţional de socializare, dând naştere aşa-numitei generaţii „Eleanor Rigby“, unde fiecare este sclavul propriei singurătăţi. „Contactul uman hrăneşte corpul şi mintea, este modul în care trăim acum, este o dovadă a faptului că aceste contacte umane sunt tot mai rare. Internetul poate fi extrem de util pentru a păstra legătura cu persoanele dragi şi, poate, s-a mutat în cealaltă parte a planetei, însă este necesar să găseşti un echilibru“, a explicat la rândul său Simon Lawton-Smith, responsabilul cu probleme de politică al fundaţiei. Potrivit aceluiaşi sondaj, un intervievat din nouă a recunoscut că se simte singur (numărul femeilor fiind net superior faţă de al bărbaţilor), în timp ce unu din trei s-a declarat „prea jenat pentru a recunoaşte“. Dar, să nu vă gândiţi că această problemă există doar în Marea Britanie. Un sondaj on line realizat la nivel european pe un eşantion de 800 de persoane, cu vârste cuprinse între 20 şi 75 de ani, a evidenţiat faptul că în prezent computerul a devenit un fel de drog pentru 70 la sută dintre persoanele intervievate. „Senzaţia este că ne aflăm în faţa unor persoane complet dependente de computer, iar folosirea excesivă a chat-ului, a reţelelor de socializare, SMS-urilor şi e-mail-urilor poate genera comportamente obsesive, panică şi depresie“, au explicat specialiştii.

Nu internetul se află la baza acestei probleme, însă, cu siguranţă, el poate contribui la agravarea problemei. Să te întâlneşti cu oamenii on line sau să vorbeşti cu ei prin intermediul internetului sau al chat-ului nu înseamnă să ai o relaţie în adevăratul sens al cuvântului şi, în primul rând, acest tip de relaţie nu permite să obţii aceleaşi reacţii pe care le-ai avea întâlnindu-te faţă în faţă“.

Doctorul Andrew McCulloch

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII