17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMedicament împotriva îmbătrânirii

Medicament împotriva îmbătrânirii

Medicamentul antiîmbătrânire este visul suprem al medicilor, companiilor farmaceutice şi cosmetice din toată lumea şi este o mină de aur alimentată de dorinţa vieţii veşnice sau, mai bine spus, a tinereţii fără bătrâneţe. Potrivit repubblica.it, acest vis nu este nicidecum aşa de imposibil cum ar putea părea.

Unul dintre cele mai mari vise ale medicilor şi companiilor farmaceutice din lume, medicamentul împotriva îmbătrânirii, până mai ieri un proiect ce părea imposibil, este mult mai aproape să devină realitate decât am putea crede. Iar dacă acest proiect va fi dus la îndeplinire, dintr-o singură lovitură, ar fi scoase de pe piaţă diferite soiuri de creme sau loţiuni care promit tinereţea veşnică. Cu ocazia conferinţei anuale organizate de Royal Society, intitulată în mod elocvent „Turning Back the Clock“ („Dând ceasul înapoi“), oamenii de ştiinţă şi-au fixat chiar şi un obiectiv clar: până în 2012, acest medicament miraculos va deveni realitate. Peste doar doi ani, femeile, dar şi bărbaţii din toate colţurile lumii vor putea combate în mod eficient semnele lăsate de trecerea anilor, luând o pastilă pe zi. Specialiştii au explicat că pentru a rămâne tineri nu va mai fi nevoie să renunţaţi la ţigări, să aveţi grijă la alimentaţie, să mergeţi la sală sau să vă umpleţi de medicamente şi de creme cu antiradicali liberi, pentru că, oricum, totul depinde de gene. Plecând de la această concluzie, rod al multor ani de studii încrucişate şi confirmate, oamenii de ştiinţă sunt siguri că acum mozaicul este complet şi că laboratoarele au toate datele ştiinţifice necesare pentru a combate îmbătrânirea, intervenind asupra genelor.

Viitorul sună bine

Nir Barzilai, de la Albert Einstein College din New York, afirmă că ultimele cercetări ar putea duce la apariţia unor medicamente, care vor fi testate în anii următori. Deja au fost identificate aproximativ zece mutaţii genetice capabile să mărească durata de viaţă a cobailor chiar şi cu 50 la sută, iar unele dintre variantele umane ale acestor gene demonstrează că au o legătură cu longevitatea. În mod deosebit, a fost luat în considerare rolul unei familii de proteine, „sirtuinele“, şi legătura lor cu bolile aferente procesului de îmbătrânire, cum ar fi tumorile şi diabetul de tip II. Alte variante genetice se referă la hormonul de creştere şi cel responsabil cu producerea insulinei. Ambii hormoni tind să contribuie la creşterea metabolismului, iar un metabolism ridicat înseamnă, în mod normal, un ciclu de viaţă mai scurt. O metodă posibilă, care se află actualmente în faza de studiu la Proteostatis, în Massachusetts, ar fi aceea de a bloca receptorii celor doi hormoni, încetind metabolismul. Altă enzimă capabilă să influenţeze longevitatea este Cetp, enzimă legată de nivelul de colesterol „bun“ care protejează inima. De altfel, exact acesta este domeniul pe care îşi concentrează studiile uriaşele companii farmaceutice Merck şi Roche. Încă de acum câţiva ani, un studiu realizat pe cobai a confirmat teoria potrivit căreia îmbătrânirea este rezultatul acumulării de erori la nivelul genomului mitocondrial. Având în vedere că la mamifere acest tip de defecte este destul de comun, rezultatele studiului au avut o mare importanţă pentru analizarea acestor dinamici asupra fiinţelor umane.
„Persoanele care mor între 70 şi 80 de ani îşi petrec ultimii ani din viaţă bolnave. Persoanele care ajung însă la 100 de ani deseori sunt sănătoase până la final. Şi asta pentru că totul depinde de gene, nu de noi“, a explicat Barzilai.

Persoanele care mor între 70 şi 80 de ani îşi petrec ultimii ani din viaţă bolnave. Persoanele care ajung însă la 100 de ani deseori sunt sănătoase până la final. Şi asta pentru că totul depinde de gene, nu de noi“.

Nir Barzilai, de la Albert Einstein College din New York

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII