10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMame... cu efect întârziat

Mame… cu efect întârziat

Din dorinţa de a avea o carieră reuşită, dar şi din cauza reticenţei bărbaţilor de a-şi întemeia o familie, multe femei preferă să rămână însărcinate după 40 de ani.

Femeia mileniului trei devine mamă la 40 de ani. Tot mai multe femei amână momentul în care să devină mame. Până acum, aşteptau să îşi termine studiile şi să îşi găsească un loc de muncă. Acum însă, un număr considerabil de doamne aşteaptă mult mai mult, până ajung la aşa-numita „vârstă de mijloc“ sau chiar şi mai târziu. De exemplu, potrivit unui raport al Oficiului Naţional de Statistică din Marea Britanie, anul trecut, în Anglia şi Ţara Galilor, 29.976 dintre femeile care au devenit mame aveau peste 40 de ani, de două ori mai multe decât în 1999 şi de trei mai multe decât în 1989. Acest fenomen nu este singular. În Italia, peste 32.000 de femei de 40 de ani au devenit mame, această tendinţă fiind remarcată în cele mai multe dintre ţările occidentale.

Cariera, pe primul plan

În opinia specialiştilor britanici care au comentat noile cifre puse la dispoziţie de Oficiul de Statistică, există trei motive principale care stau la baza acestui fenomen. Primul motiv, cel mai vehiculat, de altfel, este că femeile aşteaptă să se realizeze pe plan profesional şi nu se mulţumesc doar să îşi găsească un loc de muncă. Acum, doamnele sunt hotărâte să îşi câştige o poziţie solidă pe plan profesional, înainte de a pune bazele unei familii şi de a deveni mame. În plus, decizia de a amâna momentul maternităţii are la bază şi conştientizarea faptului că trebuie să fie cu adevărat pregătite să ducă la îndeplinere cu succes şi „profesiunea“ de mamă, şi pe cea de „femeie de carieră“. De multe ori, femeile de 40 de ani au o situaţie materială suficient de bună pentru a se asigura că odorul lor nu duce lipsă de nimic. În plus, o bună alimentaţie şi un stil de viaţă mai activ fac ca în zilele noastre doamnele care devin mame după 40 de ani să aibă o condiţie fizică mult mai bună în comparaţie cu generaţiile precedente.

Bărbaţi reticenţi

Al doilea motiv al maternităţii tardive îi are ca protagonişti pe bărbaţi, aceştia fiind mult mai reticenţi atunci când vine vorba să pună bazele unei familii. Şi aceştia preferă să aştepte, fie pentru că nu sunt convinşi că vor să devină taţi şi soţi, fie pentru că şi ei vor să reuşească mai întâi pe plan profesional. În concluzie, şi domnii preferă să se însoare cât mai târziu, iar fără ei nu prea este posibil să îţi întemeiezi o familie. Al treilea motiv este strâns legat de al doilea. Atât doamnele, cât şi domnii zilelor noastre trăiesc „o adolescenţă prelungită“, care ajunge până la 30 de ani sau chiar mai mult, uneori atingând chiar şi al patrulea deceniu de viaţă. Această „adolescenţă“ nu trebuie confundată cu imaturitatea, ci cu dorinţa de a descoperi, de a trăi aventuros, de a evada, de a cunoaşte tot ceea ce, după ce devii părinte, devine mai complicat de dus la îndeplinire. Însă, această tendinţă nu este atât de simplă. „Numărul tot mai mare de femei care devin mame după 40 de ani ne poate face să credem că nu există limite de vârstă şi că nu există riscuri. Însă nu este chiar aşa“, este de părere medicul Tony Rutheford, preşedinte al British Fertility Society.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS