5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Peştele colibri

Peştii Tanichthys albonubes se bucură de o mare popularitate în Europa. Acvarofilii l-au denumit peştele colibri datorită taliei sale mici. Corpul lor are lungimea de 3-4 cm şi un colorit extrem de frumos şi atrăgător. Pe corp se poate vedea o dungă laterală roşie şi au înotătoarele galbene spre vârf şi roşii la bază.
Dacă vreţi să populaţi acvariul copilului cu această specie, trebuie să ştiţi că peştele colibri nu este foarte pretenţios, făcând casă bună cu Betta spendens, Rasbora heteromorpha, Puntius oligolepis, Hyphessobrycon flammeus sau Macropodus opercularis.
Peştele colibri îl va încânta cu siguranţă pe cel mic, numai că, dacă v-aţi hotărât să îl aduceţi acasă, trebuie să cunoaşteţi câteva reguli pentru a-i asigura condiţii optime pentru dezvoltare. În primul rând, temperatura optimă din acvariu pentru aceşti peşti trebuie să fie de 17-21°C. Reuşeşte să se adapteze şi iarna în bazine, cu condiţia ca temperatura apei să nu scadă sub 15-16°C.
El se va hrăni atât cu hrană uscată, cât şi cu hrană vie – Tubifex.
Pentru a se evita răspândirea hranei pe toată suprafaţa apei sau printre plante, se recomandă să le puneţi mâncarea numai într-un colţ al acvariului, cât mai aproape de sursele de lumină, însă la distanţă de rămurelele şi frunzele plantelor plutitoare.
Hrana neconsumată şi rămasă pe fundul unui acvariu trebuie să o îndepărtaţi cu ajutorul unui tub de sticlă destul de lung, cu care se poate aspira prin capătul de sus.
Şi mediul în care trăiesc este deosebit de important. Trebuie să ştiţi că aceşti peşti preferă acvariile cu o capacitate de 20-30 de litri, care au fundul acoperit cu pietriş fiert şi spălat în prealabil.

Reproducerea

Acvariul de reproducere pentru aceşti peşti trebuie să aibă o apă foarte bine aerisită timp de patru zile. În această perioadă este recomandat ca pe fundul acvariului să se sădească tufe de Fontinalis. După această operaţiune se vor introduce peşti în proporţie de doi masculi la o femelă. Reproducerea se va face treptat, timp de cinci zile, iar pentru că aceşti peşti nu-şi mănâncă urmaşii îi mai puteţi ţine în acvariul de reproducere, fără nici o problemă, încă patru-cinci zile, pentru a fi siguri că şi-au terminat etapele de depunere a icrelor.
O femelă poate depune între 90 şi 120 de icre. Eclozarea icrelor durează 24-35 de ore, iar timp de trei-patru zile larvele vor sta lipite de geam sau de plante. După această perioadă, puii de peşti vor fi hrăniţi cu gălbenuş de ou uscat şi pisat şi lapte praf. După opt-nouă zile li se poate administra Tubifex tocat mărunt. Peştele colibri ajunge la maturitatea sexuală la vârsta de opt-nouă luni.

Popularea acvariilor
Acvariile pot fi populate cu peşti dintr-o singură specie sau se pot asocia cel mult patru specii, în acest caz toate trebuind să aibă aceleaşi cerinţe în privinţa apei, luminii şi a temperaturii. Se pot alege peşti care înoată în zone diferite: peşti de suprafaţă, peşti de mijloc şi peşti sanitari, care trăiesc mai mult pe fundul apei. Numărul peştilor cu care populăm acvariul poate varia în funcţie de mărimea vasului, de comportamentul şi temperamentul speciilor alese, de talia lor şi de plantele din acvariu. Nu trebuie să uităm că sunt specii care trăiesc în perechi sau care trăiesc în bancuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS