10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBougainvillea, floarea de hârtie

Bougainvillea, floarea de hârtie

Bougainvillea spectabillis este o plantă căţărătoare deosebit de frumoasă, originară din Brazilia, care poate atinge chiar şi 12 m înălţime. Tulpina ei este puternică, lemnoasă, unele specii prezentând spini. Planta este ornamentală prin bracteele (frunzuliţele de la baza florii) care pot fi colorate în nuanţe pornind de la roşu sau violet până la galben, orange sau purpuriu. Aceste bractee au un aspect de pergament, de unde vine şi denumirea plantei de „floare de hârtie“. Foarte mulţi confundă bracteele cu florile, dar florile de Bougainvillea nu sunt foarte aspectuoase – sunt mici, de formă tubulară. Deşi în locurile natale ea atinge dimensiuni apreciabile şi capătă aspectul unei liane viu colorate, pe meleaguri mioritice nu va creşte foarte mult, dat fiind faptul că este o plantă tropicală şi are nevoie de o temperatură de cel puţin 10 grade Celsius pentru a supravieţui. Aşa că, dacă pe timpul primăverii şi verii îşi găseşte locul pe terasă, iarna, ghiveciul trebuie mutat în casă, într-un spaţiu luminat.
Bougainvillea este o plantă destul de delicată, ea îşi pierde uşor florile şi frunzele dacă nu-i convine locul unde este aşezată. Dacă vreţi să vă bucuraţi de frumuseţea ei, trebuie ferită de razele puternice ale soarelui în timpul verii, având grijă, în acelaşi timp, să aibă aer suficient, dar şi destulă lumină de la soare. Perioada de înflorire ţine din aprilie până în iunie. Se poate planta şi în aer liber, unde este foarte decorativă, în cazul în care este condusă pe scăriţe, ca plantă căţărătoare.
Dimineaţa foarte devreme săpaţi o groapă, care să fie puţin mai mare decât diametrul şi înălţimea ghiveciului. Apoi, scoateţi Bougainvillea din vas şi plantaţi-o direct în pământ.
S-ar putea ca în primele zile să sufere, dar nu trebuie să vă speriaţi, veţi vedea că după trei-patru zile va începe să-şi revină. La două săptămâni după ce aţi plantat-o, veţi putea să o şi fertilizaţi. În acest loc, ea are nevoie de multă apă. În plus, trebuie să i se administreze îngrăşăminte chimice diluate.
În schimb, la venirea toamnei se introduce într-un loc adăpostit, unde se va uda rar şi se va muta în ghivece. Înainte de repunerea în vegetaţie, specialiştii vă recomandă să o transplantaţi într-un amestec de pământ mai greu: o parte mraniţă, o parte compost, două părţi pământ de ţelină.

Reguli de îngrijire, pe scurt

Planta se va uda cu moderaţie în perioada de creştere şi înflorire, primăvara şi vara, iar pământul în care este aşezată trebuie menţinut reavăn, iar iarna udarea se micşorează treptat, astfel încât substratul să fie mai degrabă uscat. Transplantarea se face primăvara, după tăieri, numai dacă este nevoie. Fertilizarea se face vara, cu generozitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU