9 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCum păstrăm boabele de cafea

Cum păstrăm boabele de cafea

Depozitarea corectă a cafelei garantează că aceasta îşi va păstra mirosul îmbietor şi gustul deosebit. Dacă sunteţi băutor de cafea şi dimineaţa apreciaţi o ceaşcă de licoare dătătoare de energie, trebuie neapărat să ştiţi cum să păstraţi boabele de cafea în cele mai bune condiţii.

Boabele de cafea prăjite au tendinţa de a-şi pierde mirosul şi gustul dacă sunt expuse factorilor de mediu pentru o perioadă prea lungă de timp. Aerul şi umiditatea din atmosferă schimbă foarte repede calitatea cafelei, de aceea este foarte important să ştiţi cum să păstraţi cafeaua proaspătă mult timp, lucru care nu este extraordinar de dificil. Atunci când vă gândiţi cum să reuşiţi în acest demers, trebuie să ţineţi cont de anumite condiţii care afectează aroma şi prospeţimea cafelei, ca, de exemplu, căldura, luminozitatea şi umiditatea. Pentru a se menţine proaspătă şi aromată mult timp, cafeaua trebuie depozitată în forma sa naturală, adică boabe, şi de aceea este recomandat să măcinaţi zilnic doar atâta cafea câtă aveţi nevoie pentru a prepara licoarea.

Ce fel de cafea cumpăraţi?

În mod ideal, ar trebui să cumpăraţi boabe de cafea neprăjite, pentru că acestea pot fi depozitate mai mult timp fără a-şi pierde calităţile. Dacă totuşi nu vreţi să vă complicaţi prăjind boabele de fiecare dată când aveţi nevoie să preparaţi o cafea, cumpăraţi de la magazin boabe de cafea gata prăjte, însă ar fi bine să vă asiguraţi că au fost prăjite de curând. În cazul în care nu sunteţi sigur de originea şi „vârsta“ boabelor de cafea pe care vi le oferă vânzătoarea de la magazin, optaţi pentru a cumpăra un pachet de cafea boabe vidat.
Indiferent de felul cafelei pe care o cumpăraţi, abţineţi-vă de la a cere vânzătorului să vă macine boabele la magazin, întrucât cafeaua măcinată îşi pierde mai repede proprietăţile decât cafeaua boabe şi există riscul ca aceasta să nu mai aibă aromă când ajungeţi acasă. Boabele de cafea au un înveliş protector care menţine uleiurile naturale şi care, odată rupt, lasă boabele „expuse“ influenţelor mediului. Chiar dacă sunteţi o persoană mai comodă, obişnuiţi-vă să vă măcinaţi cafeaua acasă pentru a beneficia de toate calităţile nutritive şi antioxidante ale acesteia.

Păstraţi cafeaua într-un recipient etanş

O cutie clasică de cafea, făcută din metal sau ceramică şi acoperită cu un capac, este o alegere potrivită, însă boabele de cafea se păstrează şi mai bine dacă sunt ţinute într-un recipient care poate fi închis cu vid. Cum nu toată lumea are prin bucătărie acel aparat minune care închide cu vid, prima opţiune este cea mai populară. Cafeaua trebuie păstrată în locuri ferite de lumină şi căldură, de aceea este indicat să o ţineţi într-un borcan (sau cutie) de ceramică mată, cu capac de cauciuc etanş – majoritatea recipientelor speciale pentru cafea sunt produse pentru a respecta acest principiu al etanşeităţii.
Pentru a vă asigura că boabele de cafea îşi menţin prospeţimea, este indicat să umpleţi cutia sau borcanul respectiv până sus, lăsând să intre cât mai puţin aer posibil. Depozitate corect, boabele de cafea îşi păstrează prospeţimea mai mult, dar, cu toate acestea, este recomandat ca ele să fie consumate la câteva săptămâni după ce au fost cumpărate. De aceea, este mult mai bine să cumpăraţi mai des cantităţi mai mici de cafea, în loc să vă faceţi un stoc mai mare dintr-o singură sesiune de cumpărături.
În cazul în care alegeţi să ţineţi cafeaua în ambalajul original, aveţi grijă să închideţi foarte bine punga după ce aţi deschis-o prima dată. Înainte de a închide punga scoateţi pe cât posibil aerul din ea şi legaţi-o bine cu un elastic de cauciuc, pentru a împiedica aerul şi umiditatea să pătrundă.

Calitatea boabelor

Păstrarea boabelor de cafea proaspete şi potenţarea aromei acestora încep chiar în momentul cumpărării cafelei. Condiţia esenţială pentru prepararea unei cafele bune este cumpărarea unui tip de cafea de calitate. Cafeaua mai ieftină înseamnă, în mod evident, o cafea de calitate mai slabă, care nu se menţine şi nici nu se macină la fel de bine precum cea „bună“. Ideal este să cumpăraţi săptămânal doar atâta cafea de câtă aveţi nevoie pentru a prepara licoarea energizantă şi faceţi din nou „aprovizionare“ când rezerva s-a terminat. Pentru cea mai bună cafea de dimineaţă, important este ca boabele să fie de cea mai bună calitate.

Nu congelaţi cafeaua!

Există o idee potrivit căreia boabele de cafea îşi menţin prospeţimea mai mult timp dacă sunt ţinute la congelator, însă aceasta nu este adevărată, dimpotrivă. Cafeaua are proprietatea de a absorbi mirosul şi gustul altor alimente, aşa că nu este o idee chiar bună să ţineţi boabele de cafea în frigider sau în congelator. În plus, îngheţarea cafelei distruge aroma, dezintegrând uleiurile naturale existente în boabele proaspete. Dacă totuşi alegeţi să ţineţi cafeaua la congelator, aveţi grijă ca recipientul în care stă aceasta să fie bine închis şi evitaţi să îngheţaţi aceeaşi cafea de două ori. Ca o conluzie, ţineţi cont de faptul că metoda cea mai bună de păstrare a cafelei este cea „clasică“ – într-o cutie închisă etanş, departe de orice sursă de căldură, într-un loc ferit de lumină şi umezeală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS