6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinŞoferii, din ce în ce mai neatenţi

Şoferii, din ce în ce mai neatenţi

Indiferent de vârstă şi naţionalitate, şoferii şi-au făcut prostul obicei ca la volan să se concentreze pe orice în afară de a conduce.

Indiferent de vârstă şi origine, şoferii par să aibă în comun aceeaşi pasiune: să conducă autoturismul gândindu-se la cu totul altceva sau satisfăcându-şi cele mai ciudate dorinţe şi hobby-uri. Unii au obiceiul să îşi sărute partenera aşezată pe scaunul din dreapta, alţii merg mai departe şi ajung chiar să facă sex, unii răspund la e-mail-uri sau trimit SMS-uri, unele şoferiţe se machiază sau se schimbă, iar majoritatea vorbesc la telefon. Tabloul care rezultă din studiul realizat de Institutul „Lindberg International“ şi comandat de Jabra, nume de referinţă pe piaţa producătorilor de căşti Bluetooth, nu lasă nici o umbră de îndoială. La volan, şoferii fac orice, mai puţin să îşi ţină mâinile pe volan. Acest sondaj, realizat on line, a fost efectuat pe un eşantion de 1.800 de persoane, împărţite în trei grupe de vârstă, de la 18 la 65 de ani, şi cu profesii diferite, de la funcţionari, liberi profesionişti şi până la manageri. Şoferii interpelaţi provin din Franţa, Germania, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Japonia şi au o trăsătură în comun, şi anume tendinţa de a economisi timp ocupându-se şi de alte activităţi în afară de condus, complici fiind şi ambuteiajele, traficul şi distanţele lungi de parcurs.

Cu telefonul la volan

28 la sută dintre şoferii interpelaţi au declarat că obişnuiesc să trimită SMS-uri atunci când sunt la volan, în timp ce 12 procente scriu sau citesc e-mail-uri. Alte zece procente obişnuiesc să citească ziarul sau o carte. Cele mai şocante sunt însă o serie de obiceiuri de alt tip, deloc comode pe scaunul de şofer: 29 la sută dintre şoferi obişnuiesc să se sărute în timp ce sunt la volan, iar 15 la sută afirmă că au întreţinut chiar şi relaţii sexuale. 13 procente dintre şoferi, de obicei de sex feminin, se machiază, 25 la sută îşi schimbă hainele, iar cinci procente se bărbieresc sau îşi umplu timpul cu jocuri video. Un procent mai mic de şoferi îşi programează GPS-ul, aţii fumează, alţii se ceartă cu ceilalţi participanţi la trafic. Apogeul se referă însă la mâncare, 72 la sută dintre persoanele respondente au recunoscut că obişnuiesc să ia masa la volan, indiferent că e vorba de un sandviş sau de un preparat gătit.

Fiecare ţară cu obiceiurile ei
Francezii obişnuiesc să asculte muzică, însă mulţi dintre ei adoră să se certe cu ceilalţi şoferi sau cu pietonii. Britanicii par a fi mai atenţi la regulile din Codul Rutier, dar în acelaşi timp se dau în vânt după vorbitul cu partenerii de drum. Japonezii adoră să se joace, în timp ce doamnelor nipone le place să îşi aranjeze părul. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII