22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDuşmanii somnului odihnitor

Duşmanii somnului odihnitor

Vă este dor să dormiţi o noapte întreagă neîntoarsă, după ce stresul cotidian şi grijile vă provoacă de săptămâni întregi insomnii? Aflaţi care sunt duşmanii odihnei şi eliminaţi-i din viaţa dumneavoastră.

Insomniile sunt provocate de o gamă foarte variată de factori, unii recunoscuţi, alţii mai puţin cunoscuţi, dar la fel de dăunători odihnei. Stresul s-a făcut remarcat ca unul dintre duşmanii somnului şi, din păcate, viaţa modernă atât de agitată nu fereşte pe nimeni de stres. În afară de acesta, mai există şi alţi factori care nu vă lasă să dormiţi, dar la care nu v-aţi gândit că v-ar putea afecta somnul. Identificaţi aceşti factori şi eliminaţi-i din viaţa dumneavoastră, pentru a vă asigura un somn odihnitor şi relaxant.

Alimentaţia săracă în calorii este un duşman

Potrivit specialiştilor în neurologie, dacă alimentaţia dumneavoastră este săracă în calorii, este foarte posibil ca în timpul nopţii să vi se facă brusc foame, iar această senzaţie vă va trezi din somn. Şi cum cele mai multe doamne şi domnişoare obişnuiesc să facă tot felul de cure de slăbire fără să ţină cont de eventualele dezechilibre chimice, lipsa de calorii provoacă multe insomnii. Alt aspect al dietelor care poate influenţa negativ somnul îl constituie consumul de pilule pentru slăbit. De cele mai multe ori, aceste medicamente conţin cafeină, prin urmare provoacă insomnii fără să vă daţi seama.
Cum se poate rezolva problema? Medicii spun că este posibil să respectaţi regimul alimentar şi să vă odihniţi în acelaşi timp. Secretul este să consumaţi alimente cu proteine la fiecare trei sau patru ore şi în special cu aproximativ trei ore înainte de a merge la culcare. Printre alimentele permise şi la dietă se numără alunele, brânza sau untul de arahide, care menţin constant nivelul de glucide din sânge şi vă conferă o senzaţie de saţietate pentru mai mult timp.

Aveţi un bebeluş

Proaspetele mămici sunt predispuse să aibă un somn deranjat, a cărui întrerupere este potenţată de fluxul variabil de estrogen existent în organism în primele luni după naşterea copilului. Specialiştii spun că proaspetele mămici pot avea un somn suplimentar dacă reuşesc să doarmă puţin de fiecare dată când doarme bebeluşul în timpul zilei. Pentru ca micuţul să nu se mai trezească de atât de multe ori în timpul nopţii, o soluţie ar fi să nu îl mai hrăniţi atât de des ziua. Dacă totuşi bebeluşul doarme bine noaptea, dar mămica tot nu poate dormi, acest lucru se întâmplă din cauza dereglării programului de somn, un fenomen frecvent imediat după naştere. Din cauza hormonilor, organismul proaspetei mămici se simte „obligat“ să se trezească de mai multe ori pe noapte, prin urmare este foarte posibil ca aceasta să nu reuşească să doarmă fără întrerupere o noapte întreagă. Teoretic, programul de somn poate fi refăcut. Încercaţi să citiţi înainte de a vă pune în pat sau obişnuiţi-vă să vă culcaţi şi să vă treziţi la aceeaşi oră dimineaţa, iar în timpul zilei faceţi multă mişcare.

Sunteţi pasăre de noapte

Din cauza programului agitat şi încărcat din timpul zilei, multe femei îşi fac obiceiul ca seara să aloce puţin timp propriei persoane. Neurologii însă nu sunt de părere că este un lucru bun pentru organism, întrucât timpul petrecut pentru propria relaxare „fură“ din timpul pe care ar trebui să îl petreceţi dormind. Iar dacă lipsa de somn devine acută (adică în cele mai multe nopţi dormiţi mai puţin de şapte ore), atunci randamentul va fi scăzut. Dacă vă place să staţi trează noaptea până mai târziu pentru a avea timp de relaxare, trebuie să fiţi pregătită să acceptaţi consecinţele pe termen lung: performanţe cognitive scăzute, proastă dispoziţie şi o stare continuă de somnolenţă. Cel mai bine ar fi să vă alocaţi timp de relaxare în timpul zilei şi să vă culcaţi la o oră rezonabilă. Dacă munca vă obligă să staţi noaptea până târziu, încercaţi să stabiliţi o zi pe săptămână în care să vă culcaţi devreme, pentru a recupera ceea ce pierdeţi în restul zilelor. În plus, un pui de somn de 20-30 de minute după-amiaza vă va revitaliza întregul organism.

Nivelul de stres a ajuns la cote alarmante

Insomnia şi tulburările de somn sunt unele dintre cele mai des întâlnite simptome ale stresului. În mod ironic, femeile care sunt extrem de stresate au cea mai mare nevoie de un somn bun, iar lipsa acestuia creează o şi mai mare tensiune şi anxietate. Chiar şi dacă sunteţi stresată, există o cale de a rupe acest cerc vicios. În primul rând, stabiliţi-vă un program strict de somn (pe care să îl şi respectaţi), culcându-vă şi trezindu-vă în fiecare zi la aceeaşi oră. Astfel, dacă ora de trezire din timpul săptămânii este 7.30, obişnuiţi-vă să vă daţi jos din pat la aceeaşi oră şi în weekend. Apoi, cu aproximativ o oră şi jumătate înainte de ora de culcare, începeţi un ritual de destindere – vă schimbaţi în pijama, vă spălaţi pe dinţi, închideţi calculatorul, puneţi ceasul deşteptător să sune, apoi citiţi literatură uşoară sau ascultaţi muzică. Puneţi-vă în pat la ora la care v-aţi propus şi stingeţi lumina. Nu este recomandat să vă uitaţi la televizor după ce vă puneţi în pat şi ar fi bine ca ceasul cu afişaj electronic să nu fie aşezat într-un loc unde să îl vedeţi, pentru a nu vă distrage atenţia.
Dacă acest program nu dă rezultate, încercaţi să alocaţi timp ca să faceţi gimnastică aerobică în timpul zilei, faceţi o baie călduţă cu o oră înainte de culcare sau efectuaţi câteva mişcări de gimnastică pentru a vă relaxa muşchii înainte de a vă pune în pat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII