12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPlaje mirifice din Europa

Plaje mirifice din Europa


În sezonul estival, puţini dintre noi sunt aceia care, atunci când vine vorba despre vacanţă, nu aleg să se relaxeze la mare. Plajele din Grecia, Cipru şi Turcia sunt cele mai apreciate.

Pentru cei care adoră să-şi petreacă timpul liber la plajă, TripAdvisor.com, site-ul cu cea mai mare comunitate de turişti la nivel mondial, a realizat topul celor mai apreciate plaje din Europa în 2010.
În urma voturilor celor peste 22 de milioane de membri ai comunităţii site-ului, ţări ca Grecia, Cipru şi Turcia au fost clasate în topul statelor cu cele mai frumoase plaje din Europa.

Ölüdeniz, Turcia, în fruntea topului

Clasamentul plasează pe primul loc staţiunea Ölüdeniz sau Coasta de Turcoaz din Turcia. Aflată la 12 kilometri de Fethiye, staţiunea este renumită pentru plajele sale cu apă de culoare turcoaz şi nisip fin. În traducere liberă Ölüdeniz înseamnă „Marea Moartă“ şi a fost denumită astfel datorită munţilor care înconjoară acest golf, deoarece este o lagună naturală cu apă liniştită. Laguna este rezervaţie naturală, de aceea aici nu sunt permise bărcile cu motor şi tot ce poate tulbura apa cristalină. Peisajul oferit poate fi admirat de la înălţime dacă urcaţi muntele Baba Dag.
Legenda spune că aici, în perioada grecilor antici, era regatul Lycienilor, popor mândru de locul de care aparţin, cunoscuţi pentru faptul că erau în stare să renunţe la cetăţi şi bogăţii decât să se lase cuceriţi. O dovadă vie a acestui lucru sunt mormintele-cuib săpate în stânci, „Mormintele Lyciene“.
Staţiunea este foarte apreciată de iubitorii de sporturi acvatice, dar şi aeronautice datorită peisajului extraordinar. Pasionaţii de parapantă se reunesc aici în fiecare sezon, urmând o tradiţie de peste 21 de ani.
Un sejur în Ölüdeniz costă între 338 şi 670 de euro de persoană. În pachet sunt incluse şapte nopţi de cazare într-un hotel de trei sau patru stele în sistem de demipensiune şi biletul de avion.

Mykonos, insula distracţiei, ocupă locul doi

Comparată de nenumărate ori cu Ibiza, insula grecească oferă petreceri pe plaje, baruri şi cluburi pline cu turişti dornici de distracţie. Deşi este o destinaţie dedicată în principiu tinerilor libertini, fără prejudecăţi, Mykonos poate oferi una dintre cele mai romantice plaje cu nisip fin şi apă cristalină.
Situată în arhipelagul Cycladelor, insula s-a bucurat mereu de perioade prospere. Chiar şi în zilele noastre este una dintre cele mai scumpe insule, practicând preţuri destul de piperate datorită fluxului mare de turişti. Oraşul Hora, numit şi Mica Veneţie, constituie principalul punct de atracţie al insulei, deoarece aici clădirile au fost construite pe malul apei, pe stânca abruptă.
Cu doar 90 de kilometri pătraţi de sol stâncos, Mykonos se mândreşte cu cele peste 20 de plaje celebre în toată lumea, înconjurate de o apă turcoaz şi nisip auriu, peisaje unice pe malul Mării Egee.
Pentru pasionaţii de surfing şi wind-surfing sunt indicate plajele Panormos, Agios Sostis, Ftelia şi Kalafatis, ultima oferind peisaje de vis.
Una dintre cele mai frumoase plaje de nisip este Agios Ioannis. Deşi este foarte mică, ea atrage sute de turişti datorită nisipului alb foarte fin. Dacă doriţi să staţi departe de agitaţie şi petrecerile de pe plajă, Agrari este una dintre cele mai liniştite plaje din Mykonos. Şi plaja satului Ornos este la fel de liniştită, oferind turiştilor oportunitatea de a face plajă alături de localnici, acest loc fiind mai puţin populat de turişti.
Cele mai populare plaje sunt Paradise şi Super Paradise, încă din perioada hippie. Plajele cu cele mai multe beach-baruri sunt ideale pentru cei care adoră distracţia şi petrecerile pe plajă, ele fiind renumite în întreaga lume pentru modul în care turiştii se distrează fără inhibiţii.
Un sejur în Mykonos costă între 650 şi 850 de euro de persoană cu transferul de pe insula Santorini. În preţ este inclusă cazarea timp de şapte nopţi într-un hotel de patru stele în sistem de demipensiune.

Aya Napa, Cipru, posibilităţi multiple de distracţie

Conform site-ului tripadvisor.com, Aya Napa oferă turiştilor multiple posibilităţi de petrecere a timpului liber, fie că vreţi să petreceţi nonstop, fie că vreţi să vă relaxaţi la malul mării savurând un cocteil sau doriţi să vizitaţi clădiri istorice.
Aya Napa, fost sat pescăresc, a devenit staţiune turistică abia după 1974, când plajele au fost invadate de turişti din toate colţurile lumii, curioşi să cunoască legenda satului care spune că un vânător a găsit icoana Fecioarei Maria într-o grotă, locul fiind transformat ulterior într-o biserică. De aici şi numele locului, Saint Panaya, este tradus ca Fecioara Maria.
Plajele staţiunii sunt ideale pentru iubitorii de sporturi acvatice, dar şi aeronautice. Aici aveţi posibilitatea să practicaţi snorkeling, bungee jumping, parapantă sau puteţi face un tur al zonei cu elicopterul.
Dacă tot vă aflaţi în zonă, profitaţi de ocazie şi vizitaţi cel mai mare parc acvatic din Europa, Waterworld.
Într-una din zilele din sejur puteţi opta pentru vizita Mănăstirii Ayia Napa sau biserica dedicată Fecioarei Maria din oraşul Paralimni, sau puteţi vizita Muzeul Pierides, muzeul florei şi faunei din Marea Mediterană, dar şi satul Liopetri, celebru datorită poetului Arthur Rimbaud, care şi-a compus o mare parte din opere în 1880 în aceste locuri.
Staţiunea cipriotă deţine şi un hotel unic de cinci stele. El este renumit pentru construcţia piscinei sub formă de lagună, fiind considerată cea mai mare piscină de acest tip din Europa. Un sejur în Aya Napa costă între 420 şi 655 de euro de persoană, fiind incluse şapte nopţi de cazare în hoteluri de patru stele cu micul dejun inclus şi transportul cu avionul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII