6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Oraşul viitorului

Zone pietonale, benzi pentru biciclişti, case autosuficiente din punct de vedere energetic, acestea sunt doar câteva dintre elementele de nelipsit din oraşele europene din viitor. Din Stockolm şi până la Freiburg, în multe zone urbane de pe Bătrânul Continent se naşte un nou stil de viaţă.

Clădiri vechi, muzee, monumente, natură necontaminată. Aproape orice călătorie pe care o facem este şi o călătorie în trecut, un salt în istorie. Însă viitorul? Să putem merge acolo este, cu siguranţă, ceva mai dificil, însă alegând şi cea mai tradiţională dintre destinaţiile turistice, putem ajunge cu o simplă deviere sau cu o ocolire de câteva minute, descoperind că uneori maşina timpului poate fi şi un banal tramvai care are capătul de linie la periferie. Sau o linie de autobuz care ne duce în cartierele capitalelor europene admirate din cu totul alte motive, unde putem să ne dăm seama cum vor fi oraşele noastre, dacă ştim să acceptăm provocarea sustenabilităţii. Zone fără autoturisme, bogate de verdeaţă şi de spaţii de socializare, unde răsar clădiri care consumă cantităţi nesemnificative de energie şi exploatează razele soarelui, vântul şi apa pentru a se alimenta. Mici oaze de acest tip încep să apară peste tot pe Bătrânul Continent.

Freiburg, un oraş verde

Prima destinaţie obligatorie este Freiburg. Situat între Franţa şi Elveţia, acest oraş german cu peste 200.000 de locuitori se află la marginea Pădurii Negre. Din anii ‘90, acest oraş a transformat protejarea mediului într-un adevărat cult, iar acest lucru se vede cu ochiul liber. Mândria localităţii este oraşul Vauban, terminat în urmă cu doi ani. Toate casele de aici, locuite de peste 5.000 de persoane, produc mult mai multă energie decât consumă, graţie eficienţei energetice a panourilor fotovoltaice şi a colectoarelor solare. Însă, cel mai şocant pentru turiştii veniţi mai ales de prin părţile noastre este traficul. Dacă la noi numărul de autoturisme este în continuare creştere, aici situaţia este complet diferită. În Vauban există în jur de 60 de autovehicule la mia de locuitori. În schimb, mobilitatea a fost revoluţionată printr-o atentă analiză a exigenţelor de deplasare ale localnicilor şi au fost oferite soluţii alternative precum car-sharing şi pistele pentru biciclişti. În realitate, Freiburg este un oraş atât de special încât a dezvoltat şi o piaţă turistică specializată, cu grupuri de profesionişti din sectorul urbanistic, energetic şi arhitectonic, care sosesc din toată lumea pentru ceea ce a fost numit generic FuTour.

Linz, perla austriacă

Tot în inima bătrânei Europe există altă urbe a viitorului, Linz, al treilea oraş din Austria ca număr de locuitori (aproape 200.000). Aici există un cartier futurist, Solar City, locuit actualmente de 4.000 de oameni, numărul acestora urmând în curând să ajungă la 25.000. Acest cartier a fost proiectat cu ajutorul celebrului arhitect Norman Foster. Şi aici panourile fotovoltaice sunt parte componentă a panoramei, însă eforturile proiectanţilor s-au concentrat mai ales pe adoptarea de soluţii pentru a ţine autoturismele la distanţă de această zonă. Specialiştii au studiat cu atenţie viabilitatea astfel încât să se încurajeze deplasările pietonale sau pe bicicletă, iar centrul cartierului să fie interzis autoturismelor. Mult mai mic, însă cu un aspect mult mai futurist este cartierul BedZed, aflat în partea sudică a Londrei şi care a fost proiectat de Bill Dunster. Aici a fost ridicat şi dat în funcţiune un complex de locuinţe şi birouri unic în Marea Britanie. Toate clădirile sunt sută la sută ecologice, cu un design interesant, cu „pălărioare“ ţuguiate pe acoperiş, înconjurate de grădini, părculeţe şi locuri de joacă pentru copii. La BedZED locuiesc astăzi 220 de oameni, dintre care doar două treimi sunt rezidenţi permanenţi, din cealaltă categorie făcând parte muncitorii care asigură bunul mers al instalaţiilor din complex, dar şi al păşunilor şi spaţiilor de parcare din jur. Deşi nu foloseşte soluţii high-tech sau SF, complexul BedZED reprezintă cea mai eficace soluţie ecologică, piesa de rezistenţă reprezentând-o minimalizarea consumului de energie. Clădirile de locuinţe, orientate spre sud, au capacitatea de a atrage căldura şi lumina solară, printr-un fel de ecrane solare reflectorizante, amplasate pe acoperişuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII