10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinÎnchişi pentru un vis

Închişi pentru un vis

Un grup de astronauţi s-a închis pentru 520 de zile în adevărate cuşti metalice, pentru a fi mai aproape de un vis: acela de a pune piciorul pe Marte.

520 de zile închişi în interiorul unor tuburi metalice într-un hangar din Moscova. Aerul este închis. Camerele de luat vederi sunt „cu ochii“ pe ei în fiecare minut. Între o întrebare şi un răspuns, în orice conversaţie trec 20 de minute. Logodnica e departe (asta dacă deja nu a plecat). Bine aţi venit pe  „Mars 500“, misiunea agenţiilor spaţiale ruse (Roskosmos) şi europene (Esa), care va începe la mijlocul acestei luni! La acest experiment fără precedent vor participa şase voluntari, misiunea lor fiind aceea de a simula o interminabilă călătorie de pe Pământ spre Marte, tur-retur, în interiorul unui laborator echipat ca o navă spaţială aflată în drum spre Planeta Roşie. Simularea înseamnă că toţi cei şase voluntari doar vor sta în laborator şi atât, nicidecum că noaptea vor pleca acasă să facă un duş şi dimineaţa să vină la muncă. De asemenea, simularea implică stilul de viaţă, dieta, activitatea unui astronaut, totul doar în acea încăpere de câţiva metri pătraţi. Această experienţă implică, evident, multă suferinţă, izolare, stres, dor de prieteni şi rude, şi nici măcar un pic de distracţie sau de glorie pe viitor. Cei şase „cobai“ nu vor face decât să experimenteze problemele cu care se vor confrunta într-o zi adevăraţii astronauţi care vor ajunge pe Marte.

Pregătiri pentru viitor

Specialiştii speră ca datorită acestei misiuni să înceapă să studieze problemele fizice şi psihologice cu care ar trebui să se confrunte echipajul în cursul celor 250 de zile necesare pentru a ajunge, cele 30 de zile în care echipajul trebuie să se împartă în cei care „rămân pe orbită“ şi cine „va coborî pe solul marţian“ şi cele 240 de zile pentru călătoria spre casă. Timp de un an şi jumătate, ei vor fi izolaţi de restul umanităţii, închişi într-o clădire care simulează naveta spaţială, aflată la Moscova. Tot aici a avut loc anul trecut şi experimentul „Mars 105“, care a durat trei luni. Toată mâncarea este pusă acolo de la început. Nu vor avea internet. Vor comunica doar prin radio cu întârzierea semnalului ca şi cum ar fi în spaţiu. Regulile de la bordul „astronavei“ sunt foarte dure: pentru a abandona nava, voluntarii trebuie să prezinte probleme fizice sau psihologie foarte grave sau situaţii care pun în pericol misiunea. „Ne aşteptăm la o grămadă de mici faze depresive“, a explicat Martin Zell, reprezentantul Esa. În ceea ce priveşte banii, participanţii vor primi între 55 şi 75.000 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS