10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSe păstrează tradiţia: de 1 mai, la mare!

Se păstrează tradiţia: de 1 mai, la mare!

15.000 de turişti sunt aşteptaţi pe litoralul Mării Negre de 1 mai. Hotelierii au diminuat preţurile cu 5-10% comparativ cu cele de anul trecut. Pachetele all inclusive atrag românii pe litoralul bulgăresc.

Faptul că anul acesta ziua de 1 mai este sâmbătă, dar şi incertitudinea legată de evoluţia norului de cenuşă care a închis traficul aerian au făcut să se înregistreze un număr mic de turişti care aleg să plece departe de casă, în această perioadă.
Cu toate acestea, agenţiile de turism au scos pe piaţă oferte pentru petrecerea minivacanţei de 1 mai, o parte dintre ele la preţuri mult mai mici decât anul trecut.
„În acest an, pachetele de 1 mai s-au vândut la un nivel aproape similar celui de anul trecut. Dacă în 2009 au fost circa 20.000 de turişti, pentru acest an estimăm 15.000, dar cifra poate fi mai mare. Preferăm să avem o estimare precaută şi să vedem rezultatele după, ţinând cont că acest an este al doilea de criză, iar prima parte este chiar mai dificilă“, a declarat preşedinta Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, Corina Martin.

Litoralul românesc va fi ocupat în proporţie de 80-90%

În România, există tradiţia de a petrece cele câteva zile libere de 1 mai la malul mării, iar anul acesta hotelierii de pe litoral au pus la dispoziţie camerele pentru turişti la preţuri mult mai mici comparativ cu anul trecut.
„Preţurile sunt similare celor de anul trecut, dar există şi hoteluri care le-au mai diminuat cu 5 şi 10%. Aceasta, în condiţiile în care hotelierii de pe litoralul românesc scăzuseră oricum preţurile în 2009 faţă de 2008“, a mai precizat preşedintele ANAT.
Cu toate acestea, sunt hoteluri din sudul litoralului care nu vor deschide în primul weekend al lunii mai din cauza costurilor mari pe care le implică întreţinerea camerelor. Litoralul va fi ocupat în proporţie de 80-90% din capacitatea de cazare disponibilă, estimează Corina Martin. Hotelurile deschise totalizează circa 20.000 de locuri, cele mai solicitate staţiuni fiind, în ordine, Mamaia, Costineşti, Vama Veche, Neptun, Jupiter, Eforie Nord.
În staţiunea Mamaia, multe dintre hotelurile deschise sunt deja rezervate complet, în special cele de trei şi patru stele.
Pentru un weekend pe litoralul românesc, turiştii au plătit între 300 de lei camera dublă cu mic dejun inclus pe două nopţi într-un hotel de 3 stele şi 1.470 de lei camera dublă cu mic dejun şi prânz pentru un sejur de două nopţi într-un hotel de lux de 5 stele.
Şi proprietarii de vile şi pensiuni din Mamaia pun la dispoziţia turiştilor apartamentele cu două sau trei camere, recent inaugurate la preţuri promoţionale de 90 de euro pentru cele două zile.
Apartamentele sunt alegerea perfectă pentru grupurile de trei sau patru persoane şi au fost printre primele unităţi de cazare rezervate încă de acum o lună şi jumătate. În staţiunile din sudul litoralului românesc, preţurile sunt ceva mai mici, astfel că pentru două nopţi de cazare cu mic dejun inclus la un hotel de 3 stele din staţiunea Costineşti turiştii va trebui să plătească 260 de lei.
Tot pentru două zile pe malul mării, dar de data aceasta în staţiunea Vama Veche, preţul cazării porneşte de la 200 de lei camera dublă cu micul dejun inclus într-un hotel de 3 stele.
Dacă doriţi să vă petreceţi vacanţa de 1 mai într-un apartament de lux, dar în staţiunea Neptun, va trebui să scoateţi din buzunar 490 de lei. Preţul include cazarea într-un apartament de trei camere pentru două zile şi micul dejun.

Pachetele externe de 1 mai s-au vândut pentru Bulgaria

Ca în fiecare an, litoralul bulgăresc atrage mii de turişti români datorită serviciilor incluse în pachete pe care hotelierii români încă nu le practică. Este vorba despre oferta all inclusive, în al cărei preţ sunt incluse cazarea, dar şi trei mese pe zi cu băutura. De exemplu, pentru două nopţi de cazare într-un hotel de 3 stele în staţiunea Nisipurile de Aur, tarifele pornesc de la 40 de euro. În staţiunea Konstantin şi Elena pachetul pentru trei nopţi în regim ultra all inclusive într-un hotel de 5 stele s-a vândut la preţuri pornind de la  86 de euro de persoană.
Întrebaţi dacă închiderea spaţiului aerian din ultimele zile a afectat vânzările pachetelor externe de 1 mai, reprezentanţii ANAT sunt de părere că acest lucru nu a fost vizibil, deoarece românii au preferat să petreacă minivacanţa în ţările vecine sau pe litoralul românesc şi datorită puţinelor zile libere.
Cu toate acestea, în perioada 16-19 aprilie, închiderea totală a spaţiului aerian timp de mai multe zile a reprezentat o situaţie fără precedent în istoria aviaţiei. Preşedintele ANAT este de părere că în cazul acesta s-a putut vedea rolul de consultant al agenţiei de turism.
„Atunci când a fost vorba de pachet turistic, s-a identificat o soluţie de recrutare sau de reprogramare a acestuia, indiferent de situaţie. Recomandăm în continuare turiştilor să ia legătura cu agenţiile de unde au achiziţionat pachete turistice pentru a identifica împreună soluţii. Agenţiile de turism au respectat pas cu pas recomandările ECTAA (Grupul Asociaţiilor  Europene 90/314), care reglementează pachetele de servicii pentru călătorii  şi în care este specificată obligaţia agenţiilor de turism de a oferi alternative şi reprogramări ale pachetelor turistice sau returnarea banilor“, a declarat Corina Martin.
În cazul în care turiştii şi-au achiziţionat separat transportul şi cazarea, soluţionarea problemei nu a fost la fel de simplă, deoarece hotelierul nu are obligaţia de a asigura transportul, returnarea banilor pentru cazare fiind imposibilă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU