8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSfaturi pentru spălarea şi păstrarea legumelor

Sfaturi pentru spălarea şi păstrarea legumelor

Legumele sunt foarte bune pentru sănătate, însă germenii şi bacteriile pe care le „găzduiesc“ pot repre-zenta un real pericol. De aceea, înainte de a consuma legumele, crude sau preparate, este esenţial să le spălaţi foarte bine.

Din cauza mediului în care cresc şi a condiţiilor în care sunt păstrate, pe tarabele din piaţă sau în standurile din supermarketuri, legumele devin adevărate depozite de bacterii şi microbi. Acesta este, deci, principalul motiv pentru care noi, consumatorii, trebuie să avem grijă cum tratăm legumele înainte de a le prepara sau de a le mânca. Oricât de banal ar părea, simplul fapt de a spăla legumele este cea mai eficientă armă pe care o avem la dispoziţie pentru a preveni o eventuală îmbolnăvire.
Ajunşi acasă după ce aţi cumpărat legumele, trebuie să le spălaţi sau să le pregătiţi pentru a le putea folosi. Dacă nu le utilizaţi imediat, este indicat să ţineţi legumele separat, pentru că acestea se coc în perioade de timp diferite.
De exemplu, cartofii rezistă mai mult decât roşiile, însă dacă se ţin împreună, cartofii se vor strica mai repede, fiind influenţaţi de ritmul de coacere al roşiilor.

Cum se spală legumele cu frunze

Legumele cu frunze, ca de exemplu varza, salata sau broccoli, şi leguminoasele precum spanacul sau dragaveiul trebuie spălate într-un vas cu apă, nu sub jet, aşa cum aţi crede. Umpleţi un castron pe jumătate cu apă rece, apoi scufundaţi pe rând fiecare mănunchi sau legătură în apă. Îndepărtaţi aţa sau elasticul cu care legăturile sunt prinse, pentru a vă asigura că fiecare tulpină şi fiecare frunzuliţă este spălată aşa cum trebuie. Treceţi legumele de mai multe ori prin apa din castron, apoi scoateţi-le, scuturaţi-le bine şi puneţi-le la uscat pe un prosop curat. După ce s-au uscat, puneţi fiecare legătură într-o pungă de plastic (precum cele pe care le folosiţi pentru păstrarea cărnii în congelator). Există pe piaţă un tip special de pungi de plastic, numite „pungi verzi“, care lasă legumele să „respire“ mai bine, astfel încât nu se strică foarte repede.
Verdeţurile şi zarzavaturile trebuie spălate foarte bine sub jet de apă, apoi păstrate într-un pahar cu apă (ca pe florile din vază). Dacă alegeţi să puneţi verdeţurile în pungi, în frigider, ele se vor ofili mai repede pentru că, închise în pungile de plastic, nu vor mai avea suficient aer. Pentru a permite zarzavaturilor să îşi păstreze mai mult prospeţimea, cel mai bine este să le ţineţi într-un pahar, fie în frigider, fie în cămară, dacă spaţiul vă permite
 
Spălarea rădăcinoaselor

Legumele rădăcinoase – morcovi, sfeclă, ridichi, ţelină, păstârnac -, dar şi cartofii trebuie spălate foarte bine, pentru a îndepărta tot pământul şi toţi microbii care s-ar putea „adăposti“ aici. Înainte de a pune legumele la păstrat, verificaţi-le prospeţimea apăsându-le uşor. Dacă vi se pare că există şi cea mai mică urmă de mucegai, indicat este să aruncaţi imediat leguma respectivă, pentru că le poate contamina pe celelalte (cartofii sunt cei mai predispuşi la a putrezi mai repede dacă intră în contact cu altă legumă stricată). Rădăcinoasele se spală la fel ca şi legumele cu foi. Puneţi apă într-un castron şi spălaţi legumele pe rând, una câte una, folosind o perie specială pentru a îndepărta orice urmă de murdărie. Dacă nu aveţi o perie specială, puteţi folosi o periuţă de dinţi.
Prin spălarea legumelor în castron reduceţi în mod semnificativ cantitatea de apă pe care o folosiţi şi vă veţi asigura că legumele sunt curate. În general, este suficient ca legumele să fie clătite o singură dată, însă, dacă aveţi îndoieli, nu este nici o problemă dacă veţi repeta operaţiunea, pentru a fi siguri de rezultat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS