16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSănătatea se menţine cu instrumente păstrate impecabil

Sănătatea se menţine cu instrumente păstrate impecabil

Va prezentăm o listă scurtă a obiectelor pe care le folosiţi în fiecare zi în ritualul de îngrijire şi înfrumuseţare, dar cărora nu le acordaţi grija şi atenţia pe care o merită.
 
Toate femeile îşi îngrijesc cu sfinţenie trupul, tenul şi părul, făcându-şi timp în fiecare zi pentru obiceiurile esenţiale pentru înfrumuseţare. Fie că este vorba de demachiere, hidratare, gomaj, epilare sau pensare, nici unul dintre aceste gesturi nu este neglijat. Ceea ce uită multe doamne şi domnişoare este să se îngrijească şi de instrumentele de care se folosesc pentru a îndeplini ritualurile de îngrijire şi înfrumuseţare, desconsiderându-le într-un fel. Şi totuşi, obiectele cu care pielea intră în contact în fiecare zi trebuie să beneficieze de o atenţie specială – trebuie curăţate sau schimbate periodic, pentru a vă feri de erupţii cutanate, alergii şi alte probleme dermatologice, neplăcute şi totodată inestetice.

1. Periuţa de dinţi
De ce? Periuţa de dinţi este obiectul pe care oricine îl foloseşte cel puţin o dată pe zi. Specialiştii recomandă schimbarea periuţei de dinţi o dată la două-trei luni, dar nu greşiţi nici dacă o înlocuiţi mai des. Între timp, vă puteţi proteja sănătatea dezinfectând periuţa de dinţi. Operaţiunea este recomandată mai ales după o perioadă de timp în care aţi fost bolnavă pentru că astfel veţi scăpa de eventualii microbi care ar putea cauza „întoarcerea“ bolii. În egală măsură ar fi bine să vă dezinfectaţi periuţa dacă împărţiţi pasta de dinţi cu ceilalţi membri ai familiei, lucru care se „poartă“ pe la noi.  
Cum? Igiena periuţei poate fi asigurată prin trei metode. Fie o aruncaţi de tot şi o înlocuiţi, fie o puneţi în maşina de spălat vase, fie o fierbeţi timp de cinci minute. Dacă folosiţi o periuţă electrică, scoateţi capul periuţei şi puneţi-l în cuptorul cu microunde timp de zece secunde, pentru a distruge bacteriile.
Cât de des? Dezinfectaţi periuţa de dinţi o dată la două săptămâni şi apoi înlocuiţi-o cu una nouă la fiecare trei luni, după ce vedeţi că perii au început se se îndoaie ca urmare a utilizării.
 
2. Peria de păr
De ce? Uleiurile naturale din păr, mătreaţa şi produsele de spălare şi coafare rămân pe peria de păr dacă aceasta nu este curăţată. Dacă nu efectuaţi operaţiunea de curăţare după fiecare utilizare a periei, atunci aceste resturi ajung din nou în păr, făcând ca podoaba capilară să se murdărească şi să se îngraşe mai repede decât în mod obişnuit.
Cum? Îndepărtaţi firele de păr din perie cu ajutorul unui pieptene. După ce aţi scăpat de firele de păr, puneţi peria într-o tavă în maşina de spălat sau, dacă nu aveţi un astfel de aparat electrocasnic, spălaţi peria cu mâna, sub jet puternic de apă, ca pe orice vas. Peria se va curăţa şi foarte repede veţi observa beneficiile acestui obicei igienic.
Cât de des? Este indicat să spălaţi peria de păr o dată pe lună sau de fiecare dată când observaţi că în ea se adună foarte multe fire de păr după pieptănare.
 
3. Pensulele de machiaj
De ce? Praful, resturile de machiaj şi alte impurităţi din atmosferă se adună fără să vă daţi seama în urma utilizării repetate a pensulelor, iar dacă acestea nu sunt curăţate, murdăria ajunge din nou pe faţă, la următoarea aplicare a produselor de machiaj. Aceste lucruri sunt în primul rând periculoase pentru piele, întrucât pot crea reacţii alergice sau erupţii neplăcute. Ţineţi minte, sănătatea pielii presupune, printre altele, şi folosirea unor instrumente de îngrijire care sunt păstrate impecabil.
Cum? În magazinele de cosmetice există produse antibacteriene speciale pentru curăţarea pensulelor. Aceste produse sunt sub formă de spray şi este suficient să pulverizaţi soluţia pe pensule, apoi să ştergeţi excesul de lichid cu ajutorul unui şerveţel de hârtie. Când ştergeţi pensulele, amintiţi-vă cum curăţaţi în copilărie pensulele de acuarelă: curăţaţi-le folosind aceleaşi gesturi ca atunci când pictaţi şi aveţi grijă să nu „împingeţi“ şerveţelul, pentru că pensulele s-ar putea deforma. Mai există o variantă pentru operaţiunea de curăţare. Umpleţi chiuveta cu apă şi spălaţi pensulele folosind şampon. Veţi constata cu mirare că din aceste instrumente de machiaj va ieşi o cantitate impresionantă de impurităţi. Lăsaţi pensulele la uscat peste noapte, iar dimineaţa vor fi ca noi.
Cât de des? Nu ar fi rău să vă reîmprospătaţi pensulele de machiaj în fiecare seară. Dacă nu aveţi timp, o dată pe săptămână este suficient încât să fiţi sigură că pielea primeşte cel mai bun tratament.
 
4. Feţele de pernă
De ce? Excesul de cremă de noapte, resturile de produse de machiaj (atunci când omiteţi să vă demachiaţi seara), transpiraţia din timpul nopţii, dar şi particulele de praf şi murdărie care se acumulează creează o combinaţie nesănătoasă care, vrând-nevrând, ajunge pe faţa de pernă de fiecare dată când dormiţi. O faţă de pernă curată promovează sănătatea tenului, protejându-l împotriva bacteriilor care pot cauza acnee.
Cum? Foarte simplu. Fie băgaţi lenjeria în maşina de spălat, la temperatură mare, fie spălaţi faţa de pernă manual – de preferat cu produse de curăţare hipoalergenice.
Cât de des? Dermatologii recomandă ca faţa de pernă să fie schimbată în fiecare seară. Dacă tenul dumneavoastră este predispus la acnee, dar vi se pare ciudat să schimbaţi faţa de pernă zilnic, puteţi apela la un truc. „Îmbrăcaţi“ perna (cu tot cu lenjerie) într-un tricou curat de bumbac şi folosiţi-o de patru ori: două nopţi cu tricoul pus pe pernă „pe faţă“ (seara întoarceţi perna pe partea cealaltă) şi două nopţi cu tricoul „pe dos“ (din nou întoarceţi perna). Dacă tenul nu este sensibil, este indicat totuşi să schimbaţi faţa de pernă cel puţin săptămânal, odată cu restul lenjeriei. Ca un sfat practic, este ideal să folosiţi o faţă de pernă din satin, nu din bumbac, pentru că astfel pielea nu este maltratată şi îşi menţine hidratarea.
 
5. Perna
De ce? Este absolut logic să spălaţi perna în maşina de spălat, ca pe orice alt obiect de îmbrăcăminte, pentru că aceasta intră în contact cu pielea în fiecare seară. Gândiţi-vă că utilizarea prelungită fără spălare va păta la un moment dat perna şi, în plus, există pericolul ca aceasta să adăpostească tot felul de bacterii, periclitându-vă sănătatea.
Cum? Citiţi eticheta de pe pernă şi, dacă materialul din care este făcut permite acest lucru, băgaţi-o în maşina de spălat. Aşezaţi-o pe un prosop curat şi lăsaţi-o să se usuce în aer liber, ca să evitaţi deformarea acesteia.
Cât de des? Pernele trebuie spălate de patru ori pe an şi este recomandat să le înlocuiţi măcar o dată pe an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS