16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPeriajul corect, secretul unei danturi perfecte

Periajul corect, secretul unei danturi perfecte

Zâmbetul este unul dintre cei mai de nădejde aliaţi ai oricărei femei, iar un surâs frumos depinde în mare parte de o dantură perfectă. Există un singur secret pentru a avea dinţi albi şi sănătoşi: o igienă orală ireproşabilă.

Igiena orală este de foarte multe ori neglijată, pentru că puţini sunt cei care îşi dau seama cât este de importantă pentru sănătate perierea zilnică a dinţilor. Din cauza băuturilor şi alimentelor consumate, care conţin tot felul de acizi şi coloranţi care intră în contact cu pH-ul natural al salivei, gura devine un adevărat focar de bacterii. Agresiunea alimentelor asupra dinţilor stă la originea depunerii tartrului, a apariţiei cariilor, a sensibilităţii smalţului dinţilor şi a inflamării gingiei. Pe măsură ce timpul trece, sănătatea dinţilor se deteriorează, dantura se îngălbeneşte, iar gingiile se inflamează, pierzându-şi din proprietăţile de protecţie. Pentru a avea o sănătate orală perfectă cât mai mult timp, nu este însă suficient să vă spălaţi pe dinţi doar din când în când, ci periajul trebuie făcut în mod regulat şi eficient.

Alegerea periuţei de dinţi este importantă

Înainte de a învăţa cum anume trebuie să realizaţi un periaj corect al danturii, asiguraţi-vă că periuţa dumneavoastră de dinţi îndeplineşte „condiţiile tehnice“ solicitate de o bună igienă orală. Verificaţi cu atenţie: dacă perii sunt înclinaţi, chiar şi foarte puţin, atunci este momentul să schimbaţi periuţa.
Pentru a fi sigură că instrumentul cu care vă curăţaţi dantura nu reprezintă un pericol pentru igiena orală, ideal este să schimbaţi periuţa de dinţi cel puţin o dată pe lună. Totodată, evitaţi să folosiţi o periuţă cu peri duri, care pot fi agresivi pentru smalţul dinţilor. O foarte bună variantă este şi periuţa de dinţi electrică. Datorită capului micuţ, care ajunge peste tot, şi graţie mişcării sale rotative, periuţa electrică garantează o periere eficientă a dinţilor.

Gesturi pentru un periaj dentar corect

Tehnica de periere dentară este destul de simplă, iar după ce o veţi învăţa şi adopta, veţi constata că igiena dumneavoastră orală s-a îmbunătăţit. Stomatologii recomandă să periaţi separat dinţii de sus şi pe cei de jos. Înclinaţi periuţa de dinţi la aproximativ 45 de grade faţă de gingie şi faceţi mişcări rotative din partea de sus către partea de jos. Treceţi apoi la partea interioară a dinţilor, bineînţeles fără a uita să periaţi şi măselele. În fine, curăţaţi şi limba, pentru a elimina eventualele depuneri de bacterii şi pentru a vă asigura o respiraţie curată şi proaspătă. Este bine de ştiut că în timpul periajului mişcările trebuie să fie energice, însă presiunea pe care o exercitaţi asupra danturii nu trebuie să fie foarte mare, pentru a nu deveni agresivă pentru smalţul dinţilor şi pentru gingii.

Cât de mult şi cât de des?

Un periaj dentar corect trebuie să dureze patru minute. Explicaţia este că trebuie să acordaţi câte un minut curăţării dinţilor de sus, a celor de jos, părţii interioare şi părţii exterioare a danturii. În ceea ce priveşte frecvenţa curăţării dinţilor, teoretic operaţiunea trebuie efectuată după fiecare masă, deci dimineaţa, la prânz şi seara. În cel mai rău caz şi pentru cele mai indulgente persoane, dinţii trebuie periaţi cel puţin dimineaţa şi seara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS