10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCosmeticele bio, viitorul frumuseţii şi îngrijirii

Cosmeticele bio, viitorul frumuseţii şi îngrijirii

Tendinţa bio invadează acum şi domeniul frumuseţii şi îngrijirii, oferindu-le consumatorilor game variate de produse cosmetice „verzi“ sau organice, care respectă mediul înconjurător, protejând totodată sănătatea celor care le folosesc.
Produsele cosmetice fabricate din materii naturale, care nu dăunează mediului înconjurător, sunt din ce în ce mai căutate în aceste vremuri în care se pune un accent atât de mare pe protejarea mediului. Fond de ten, ruj, pudră, tuş de ochi, fard de obraz sunt doar câteva dintre cosmeticele bio pe care le puteţi folosi. Este adevărat că gama de astfel de produse este din ce în ce mai variată, însă la fel de adevărat este şi faptul că aceste tipuri de cosmetice sunt mai greu de găsit decât cele convenţionale.
Companiile care propun clienţilor game complete de produse de îngrijire acaparează piaţa încet, dar sigur. Printre produsele organice certificate BIO şi ECO de Carta Cosmebio şi care se găsesc şi pe piaţa din România se numără cele aparţinând mărcilor Weleda, Dr. Hauschka sau Florame, dar şi Couleur Caramel, aceasta din urmă fiind specializată pe produsele de machiaj bio.

Cosmeticele bio, garantate

Producătorii de cosmetice naturale garantează 100% că formulele pe care le utilizează conţin substanţe de îngrijire naturale. Deşi produsele folosite pentru machiaj nu sunt concepute neapărat şi ca produse de îngrijire, pudrele, fardurile de ochi şi fondurile de ten oferite de companiile bio nu doar au un rol estetic, ci sunt concepute în aşa fel încât să nu conţină substanţe nocive pentru pielea consumatorilor.
În cazul produselor de machiaj „verzi“, regula de bază este să nu utilizeze decât coloranţi şi ingrediente naturale. Aceste produse nu conţin decât un anumit tip de coloranţi, bine stabiliţi şi menţionaţi în listele de substanţe „permise“. Categoriile de materii prime asupra cărora planează şi cea mai mică îndoială rămân subiecte tabu, prin urmare nu sunt utilizate pentru producerea acestor cosmetice.

Paleta de culori

Întrucât numărul coloranţilor este limitat, gama de culori se bazează pe o paletă destul de restrânsă, comparativ cu nuanţele pe care le găsim la cosmeticele tradiţionale, motiv pentru care creativitatea este la ordinea zilei în cadrul producătorilor de cosmetice bio, care încearcă să recupereze teren realizând combinaţii ingenioase pentru a lărgi paleta de culori pe care o oferă. Dacă până acum producătorii de cosmetice naturale nu aveau la dispoziţie decât oxidul de fier şi câţiva coloranţi naturali, în prezent foarte multe companii au dezvoltat o paletă de culori impresionantă. Varietatea de nuanţe atribuite pudrelor, rujurilor, rimelurilor, tuşurilor sau fardurilor de ochi s-a dezvoltat şi, în plus, s-au putut fabrica şi produse bio mai „moderne“, aşa cum este cazul gloss-ului.

Ingredientele produselor cosmetice bio

Producătorii de cosmetice organice nu folosesc decât ingrediente 100% naturale pentru bazele produselor de machiaj pe care le oferă spre comercializare (emulsii pentru fondul de ten, bazele pentru pudră sau pentru rujuri). În cazul fondului de ten şi al rujului, uleiurile naturale folosite sunt de cea mai înaltă calitate, cel mai des fiind utilizate uleiul de jojoba, de migdale sau de caise. În plus, printre cele mai căutate ingrediente naturale existente în compoziţia pudrelor şi a fondurilor de ten se numără proteinele de mătase şi lauroyl lysine, un aminoacid preţios, derivat din uleiul de nucă de cocos.

Avantaje şi dezavantaje

Produsele de machiaj „verzi“ reprezintă o alternativă excelentă la produsele convenţionale, în special pentru persoanele care au o piele foarte sensibilă sau care suferă de dermatite de contact. Totuşi, oricine îşi doreşte să utilizeze produse de îngrjire şi înfrumuseţare care au în compoziţie numai substanţe permise de normele ecologice europene este invitat să caute să achiziţioneze produse bio. Avantajul acestor cosmetice constă în faptul că nu au în componenţă coloranţi azoici şi alte elemente „problematice“. Există însă şi un revers al medaliei. Întrucât produsele nu conţin ingrediente sintetice şi nici silicon, rujurile, de exemplu, nu rezistă foarte mult pe buze, iar pudrele sau fondurile de ten au o textură specială, din cauza căreia aplicarea lor devine puţin mai dificilă.

Ce înseamnă Carta Cosmebio

Certificarea verde „Produs cosmetic BIO potrivit Cartei Cosmebio“ garantează că 95% din ingredientele produsului, cel puţin, sunt de origine naturală şi cel puţin 10% sunt bio, iar minimum 95% din ingredientele vegetale trebuie să fie eco. Certificarea „Produs cosmetic ECO potrivit Cartei Cosmebio“ arată că 95% din ingrediente sunt naturale şi cel puţin 10% sunt bio, iar minimum 50% din ingredientele vegetale sunt eco.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS