12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Ciocolata, lăudată din nou pentru beneficiile
aduse sănătăţii

Cercetătorii ridică din nou în slăvi ciocolata, pe care o includ în categoria „super-alimentelor“ graţie nivelului foarte ridicat de antioxidanţi benefici pentru sănătate pe care îi conţine. Un studiu recent efectuat în cadrul Imperial College din Londra a arătat că ciocolata poate trata tusea persistentă şi că, în acelaşi timp, are un efect benefic asupra dispoziţiei, graţie unui compus numit feniletilamină. În plus, despre antioxidanţii din ciocolată se crede că protejează pielea împotriva atacului razelor ultraviolete şi promovează sănătatea cardiovasculară. Din acest motiv, există din ce în ce mai mulţi medici care chiar recomandă ciocolata ca pe o formă de tratament. De exemplu, unii doctori folosesc pudra de cacao pe post de adjuvant în tratarea hipertensiunii arteriale şi a diabetului, alţii recomandă consumul de ciocolată drept tratament preventiv împotriva malariei, iar unii oftalmologi îşi încurajează pacienţii să mănânce multă ciocolată cu 30 de minute înainte de intervenţiile chirurgicale cu laser. Dan Reinstein, un renumit chirurg oftalmolog din Londra, a declarat că a constatat că pacienţii care au consumat ciocolată înainte de intervenţia cu laser s-au dovedit mai puţin agitaţi şi mai cooperanţi, comparativ cu cei cărora le-au fost administrate sedative. Cercetătorii susţin că, totodată, ciocolata poate echilibra nivelurile scăzute ale serotoninei şi dopaminei, două substanţe chimice importante, care sunt implicate în procesul de reglare a dispoziţiei, în controlul comportamentului şi în metabolism. Şi psihiatrii susţin ideea că ciocolata este benefică pentru sănătate – aceştia recomandând consumul de ciocolată neagră pentru că, spun ei, aceasta are efecte asemănătoare cu cele ale medicamentelor antidepresive.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU