10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSecretele preparării unui sufleu perfect

Secretele preparării unui sufleu perfect

Sufleurile reprezintă alternative delicioase şi elegante la preparatele culinare obişnuite, care pot deveni plictisitoare. Deşi extrem de gustoase, sufleurile sunt deseori o adevărată provocare pentru gospodinele din întreaga lume. Există câteva trucuri care vă pot ajuta să deveniţi maestru în prepararea lor.

Denumirea acestui preparat derivă din verbul franţuzesc „souffler“, căruia îi este atribuit înţelesul de „a (se) umfla“. Principalul ingredient al sufleului este oul, pentru prepararea acestui fel de mâncare folosindu-se atât gălbenuşurile, cât şi albuşurile, acestea din urmă fiind bătute spumă. Alte ingrediente care pot fi folosite pentru gătirea sufleului sunt brânza, roşiile, spanacul (dacă vreţi un sufleu acrişor, care poate fi servit ca fel individual de mâncare), dar şi ciocolata, lămâia, bananele sau cafeaua (în cazul în care vreţi să preparaţi un sufleu pe post de desert).
Foarte multe gospodine şi chiar unii bucătari profesionişti găsesc destul de dificilă prepararea sufleului, însă după ce principiile de bază ale acestei „operaţiuni“ sunt stăpânite, gătirea unui sufleu poate deveni floare la ureche. Se poate spune că secretul preparării unui sufleu reuşit este crearea unei spume din albuş suficient de aerate într-o primă fază, dar şi încorporarea celorlalte ingrediente trebuie făcută cu mare atenţie. Indiferent dacă doriţi să preparaţi un sufleu dulce sau unul acrişor, metoda este aceeaşi. Iar dacă respectaţi sfaturile practice întocmai, reuşita este garantată, iar membrii familiei şi invitaţii dumneavoastră vă vor lăuda calităţile de gospodină.

Prepararea spumei de albuşuri

Pentru ca spuma de ou să iasă aşa cum trebuie, se recomandă să folosiţi un tel de metal pentru a bate albuşurile, iar castronul în care preparaţi spuma trebuie să fie şi el de metal. Şi dacă folosiţi un mixer electric, bateţi albuşurile într-un recipient de metal, iar pentru un succes garantat nu utilizaţi mixerul la capacitate maximă, ci doar la jumătate din turaţie. Amestecaţi albuşurile până când compoziţia nu mai este moale, dar nici tare. Pentru a avea un punct de reper, imaginaţi-vă că albuşurile trebuie bătute până când formează un vârf moale atunci când ridicaţi din castron telul sau paletele mixerului. În momentul în care amestecaţi spuma de albuşuri cu celelalte ingrediente, secretul este ca ambele compoziţii să aibă consistenţe cât mai asemănătoare.

Amestecarea albuşurilor cu celelalte ingrediente

Este indicat să utilizaţi un bol, nu un recipient cu fundul plat, asigurându-vă că este suficient de mare încât compoziţia să aibă loc fără probleme. Într-o primă fază, amestecaţi o lingură din spuma de albuşuri cu celelalte ingrediente, bătând compoziţia până când aceasta devine mai moale. Apoi încorporaţi încet şi restul spumei şi amestecaţi până se omogenizează. Pentru aceste operaţiuni este bine să folosiţi o lingură de metal, nu una de lemn. Metalul „taie“ ordonat în compoziţie, fără a afecta cantitatea de aer care ajunge în preparat. Când amestecaţi, ţineţi lingura aproape de cavitate, nu de vârful cozii. Ideal este să nu amestecaţi cum aţi face la o omletă, de exemplu, ci mai degrabă să „tăiaţi“ compoziţia spre fundul castronului, apoi întoarceţi lingura pentru a aduce o cantitate cât mai mare de compoziţie de pe fundul recipientului către partea de sus. Repetaţi operaţiunea în mai multe locuri, înclinând castronul pe măsură ce amestecaţi.

Sufleul perfect

Puteţi pregăti ingredientele şi cu ceva timp înainte de a prepara spuma de albuşuri, însă, înainte de a le amesteca, aveţi grijă ca ingredientele să fie călduţe şi să nu aibă o consistenţă prea rigidă, dar nici foarte moale.
Preîncălziţi cuptorul şi puneţi la mijloc o tavă. Introduceţi recipientul în care aţi pregătit sufleul şi lăsaţi-l în cuptor cu uşa închisă, deschizând-o doar cu cinci minute înainte ca preparatul să fie gata. Pentru a verifica dacă sufleul este făcut, trebuie doar să scuturaţi puţin recipientul – preparatul trebuie să tremure puţin. Dacă încă este prea gelatinos, înseamnă că nu e gata, iar dacă este solid înseamnă că e prea uscat.
Verificarea preparatului cu atenţie reprezintă alt secret de care trebuie să ţineţi cont în pregătirea sufleului. Serviţi preparatul imediat după ce l-aţi scos din cuptor.

Sufleu cu brânză

Ingrediente: 5 albuşuri, 4 gălbenuşuri, 30 g făină, 30 g unt, 450 ml lapte călduţ, 55 g brânză rasă (după preferinţă), sare şi piper.
Mod de preparare: Pregătiţi un sos alb, topind untul şi încorporând făină până când se omogenizează. Lăsaţi pe foc timp de câteva minute, apoi adăugaţi laptele călduţ, în trei etape. Fierbeţi la foc mic, amestecând continuu, timp de 5 minute, apoi adăugaţi brânza, gălbenuşurile bătute, sarea şi piperul. Lăsaţi totul pe foc până când brânza s-a topit complet, apoi daţi compoziţia deoparte, să se răcească. Între timp, preîncălziţi cuptorul la temperatura de 200° C. Bateţi albuşurile după cum am menţionat. Adăugaţi jumătate din spumă în amestecul de brânză răcit, încorporând-o cu atenţie, apoi adăugaţi şi cealaltă jumătate, în acelaşi fel. Turnaţi compoziţia într-un vas pentru sufleu şi puneţi-l în cuptor. Lăsaţi preparatul la cuptor timp de aproximativ 30 de minute şi serviţi sufleul imediat.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS