15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCeuta - oraşul spaniol din nordul Africii

Ceuta – oraşul spaniol din nordul Africii

Ceuta, oraş autonom spaniol situat în Maroc, constituie o mare atracţie pentru mulţi turişti pasionaţi de interferenţele culturale.  

Oraşul Ceuta, aflat pe coasta Mării Mediterane, pe teritoriul marocan, este o exclavă spaniolă situată pe un istm şi o peninsulă şi, deşi este un oraş de mici dimensiuni, este divizat în două zone, aflate la intersecţia mai multor culturi şi religii.
Încă din anul 42, această zonă a fost transformată de Imperiul Roman într-un adevărat port, iar după 400 de ani, zona numită atunci Septem a fost atacată de vizigoţii de origine spaniolă, apoi de musulmanii din Imperiul Bizantin. După cucerirea portului de către musulmani, acesta a fost folosit ca poartă principală de acces spre Peninsula Iberică.
La 1 ianuarie 1668, prin Tratatul de la Lisabona, s-a recunoscut apartenenţa acestei provincii la Regatul Spaniei
Zona de est este practic zona „europeană“, unde locuiesc şi trăiesc spaniolii. Imediat ce ai păşit în această zonă, vei uita că te afli pe continentul Africa. Este adevărat că arhitectura din această parte a oraşului este oarecum diferită de cea întâlnită în sudul Spaniei, acesta fiind şi motivul pentru care mulţi turişti apreciază acest loc. Este un amestec de culturi şi civilizaţii rar întâlnit în astfel de exclave. Imediat ce ai păşit în zona de vest a oraşului, părăsind atmosfera tipic spaniolă, vei pătrunde în cartierul marocan: femei în port tradiţional, vânzători ambulanţi de mirodenii şi condimente autohtone, vorbind într-o limbă greu de recunoscut şi musulmani ieşind din moschei.

Ceuta, un mix de culturi şi religii  

Oraşul Ceuta, sau Sebta, cum mai este numit de către marocani, este într-adevăr o destinaţie exotică, deţine şi câteva hoteluri de lux, dar este de departe locul destinat celor care vor să se relaxeze la plajă admirând luxul şi nivelul de trai înalt al locuitorilor.  
Localnicii nu sunt obişnuiţi să privească străinii ca pe turişti, iar dacă o fac, cu siguranţă vor profita de acest lucru şi vor încerca să te păcălească, de la şoferii de taxi care vor cere de zece ori mai mult pentru un traseu, până la intrarea în muzee, unde vei risca să fii „buzunărit“ de copiii marocani.  
Locurile cele mai vizitate şi fotografiate de turişti sunt Plaza de Africa, unde se află Catedrala Ceuta, şi Castelul Sarchal, construit în secolul XVIII, care a fost parţial demolat, iar la începutul secolului XIX a fost transformat în închisoare pentru femei. Ca obiective turistice merită să vizitaţi Castillo del Desnarigadi şi Mănăstirea Ermitage San Antonio, reconstruită în 1960. Dacă vreţi să vedeţi cu ochiul liber cum musulmanii, catolicii, evreii şi hinduşii îşi respectă fiecare religia trăind într-o armonie perfectă, merită să vizitaţi lăcaşele de cult ce aparţin acestor religii. Intrarea este liberă, dar pentru a vizita unele moschei este nevoie de o programare în prealabil.

Bursa Internaţională de Turism de la Berlin

România a fost prezentă, în perioada 10-14 martie 2010, la Bursa Internaţională de Turism (ITB) de la Berlin, cu un stand organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), care a găzduit 40 de expozanţi (tour-operatori, hotelieri, asociaţii de promovare a turismului şi transportatori).
Sorin Munteanu, secretar de stat în cadrul MDRT, a avut aici o serie de întâlniri cu tour-operatorii germani TUI, Dertour şi ITS. Aceştia s-au arătat interesaţi de menţinerea României, în următorii ani, în cataloagele lor, dar şi de posibilităţile de extindere şi de dezvoltare a acestui gen de acţiuni de promovare pe piaţa germană. Reprezentanţii ministerului şi-au declarat intenţia de a sprijini în continuare promovarea destinaţiilor turistice româneşti în Germania, cea mai importantă piaţă de turism, precum şi pe alte pieţe internaţionale.
Tot în cadrul ITB Berlin, MDRT a purtat discuţii şi cu alţi operatori, precum TUI Scandinavia, cu care ministerul speră să realizeze un parteneriat în viitorul apropiat.

Legătură directă între Germania şi litoralul românesc

Cu ocazia ITB Berlin, la standul României a fost semnat protocolul de colaborare între Asociaţia „Litoral – Delta Dunării“ şi compania aeriană Air Berlin. Protocolul are ca scop principal promovarea în comun a litoralului românesc şi este rezultatul eforturilor MDRT de a aduce la masa discuţiilor partenerii implicaţi.
Air Berlin, cea de-a doua companie aeriană ca mărime din Germania, a decis anul trecut introducerea unei curse charter spre România, în vara anului 2010. Începând cu 18 mai 2010, cursa va zbura de la Aeroportul din München în fiecare marţi către România, destinaţia finală a zborului de două ore fiind oraşul portuar Constanţa. Turiştii germani au astfel posibilitatea de a accesa zborul charter din mai multe oraşe din Germania, precum Berlin, Düsseldorf, Hamburg, Hannover, Köln/Bonn sau Münster/Osnabrück.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS