Caviarul, gustarea elitelor

Autori
Etichete , ,


Caviarul este cunoscut în întreaga lume ca fiind mâncarea preferată a celor bogaţi şi celebri. Ce este, de fapt, acest caviar şi de unde până unde şi-a căpătat un asemenea renume? Vă prezentăm o scurtă istorie a gustării elitelor.  

Preparatul pe care îl numim generic cu termenul „caviar“ reprezintă, de fapt, icrele nefertilizate ale peştilor din specia Acipenseridae, mai precis ale sturionilor. Mulţi cred, în mod greşit, că termenul sturion se referă la o singură specie de peşti, însă, de fapt, se referă la 26 de specii ale aceleiaşi familii, printre care beluga şi sevruga. Sturionii sunt peşti răpitori marini de talie mare, cu scheletul cartilaginos-osos, cu corpul fără solzi, care pot ajunge şi până la aproape şase metri lungime şi la greutăţi impresionante, chiar şi de peste 150 de kilograme. Aceşti peşti trăiesc pe fundul apelor şi produc, în general, o cantitate de icre echivalentă cu o cincime din propria lor greutate. Sturionii pot trăi între 50 şi 150 de ani, în funcţie de specie, iar unii dintre ei sunt pescuiţi nu numai pentru icre, ci şi pentru carne.

Istoria „zbuciumată“ a caviarului

Dovezile existente sugerează faptul că oamenii consumau caviar încă din Egiptul antic. Au fost descoperite imagini reprezentând pescari care scoteau icrele peştilor şi, mai mult, în documentele vremii s-a notat că şi vechii greci serveau caviar în timpul sărbătorilor şi petrecerilor pe care le organizau. Metoda punerii la murat a icrelor de peşte era o practică obişnuită pe vreme de război, scopul fiind acela de a conserva aceste alimente cât mai mult timp posibil. În perioada regimurilor monarhice din Anglia şi Franţa, pescarii erau obligaţi să plătească dări pentru prada lor, iar în semn de omagiu pentru regii lor, aceiaşi pescari erau nevoiţi să ofere o parte dintre icrele de sturion pe care le recoltau.

La sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, Statele Unite erau considerate liderul în producţia de caviar la nivel mondial. În acea perioadă, captura de sturioni era atât de bogată în America, încât era folosită ca o soluţie ieftină pentru a promova consumul de băuturi alcoolice în restaurant (sturionul şi caviarul erau oferite cam cum se întâmplă astăzi cu alunele şi covrigeii). Pe măsură ce popularitatea acestor alimente creştea şi nivelul importurilor ajungea la cote impresionante, motiv pentru care fraudele în afara graniţelor SUA erau la ordinea zilei. Aproape 90 la sută din caviarul exportat din America era reambalat şi reetichetat în Rusia, apoi trimis înapoi, pe post de caviar rusesc. Din cauza cererii extrem de mari, anumite specii de sturion au fost pescuite până când au ajuns pe cale de dispariţie. În acest moment, preţul icrelor negre a crescut atât de mult, încât companiile producătoare au fost nevoite să găsească alternative mai ieftine, oferind pieţei icrele roşii de somon sau icrele aurii, prelevate de la peştele cu carne albă.


Cum se serveşte caviarul

Prepararea şi servirea caviarului sunt operaţiuni care se efectuează relativ uşor, însă cei care aleg să le servească invitaţilor preţioasele icre negre trebuie să ia măsuri speciale pentru a asigura prospeţimea acestora. Pentru ca experienţa degustării să fie un festin pentru papilele gustative, caviarul trebuie servit rece, preferabil aşezat pe un „pat“ format din gheaţă mărunţită. Aspectul caviarului depinde, în mare, de preferinţele personale. Există gazde care oferă invitaţilor caviar direct din cutia în care preparatul se afla la achiziţionare, în general fără capac, pentru a nu se afla originea icrelor negre. Alte gazde preferă o prezentare mai sofisticată şi servesc caviarul din vase fabricate din cristal sau porţelan scump. Atunci când le oferiţi invitaţilor icre negre, chiar şi lingura cu care le serviţi este importantă. Se spune că o lingură obişnuită, de metal, nu este potrivită pentru caracterul sofisticat al preparatului, aşa că „pretenţioşii“ servesc icrele cu linguri speciale, făcute din carapace de broască ţestoasă ori de scoici.

O alternativă pentru servirea caviarului este prepararea unor sandvişuri sofisticate, care au drept ingredient principal icrele negre. Acestea pot fi servite ca aperitiv, înainte de cină, pe felii subţiri şi mici de pâine de secară ori seminţe sau pe biscuiţi speciali. Dacă organizaţi o petrecere nu neapărat pretenţioasă, dar ţineţi să serviţi caviar, puteţi prepara sandvişuri punând icrele negre pe felii de pâine toast, alături de ou fiert, tăiat mărunt. Pentru a potenţa gustul deosebit al caviarului, va trebui să vă serviţi invitaţii cu o şampanie din cele mai bune – succesul petrecerii şi încântarea oaspeţilor vor fi asigurate.Comenteaza acum

4 Comentarii

 1. alex said:

  Moment deosebit de bine ales sa vorbim de caviar:CRIZA.Timpiti .

 2. 000 said:

  caviarul seamana cu un rahat facut dupa o betie cu vin{ZAIBAR]

 3. sun said:

  Super articolul.Ce legatura are CRIZA cu caviarul.
  Du te la Dunare sa vezi ca nu are!!!!!
  Itradevar mai frumoase stiri cum ar fi ”tocanita de tigani ”sau primar arestat
  Mai dati si articole ca acesta pt oameni normali!!!
  FELICITA RI pt articol!!!!

 4. altul said:

  pt1: criza e un moment de scadere economica. articolul despre caviar este un mod de a ne imbogati cunostiintele, de a ne educa. criza (cand banii nu trebuiesc cheltuiti) reprezinta exact momentul prielnic pentru a ne indrepta timpul liber catre studiul unor detalii de viata precum caviarul. practic, pe timp de criza, ne imbogatim doar cultura. dupa mine, e u articol bun.

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 16 martie 2010

Actualitate

» Infracţiunile economice au produs pagube de 4,5 milioane de euro
» 400 de voluntari rezervişti vor să se reîncadreze în MApN
» Ford poate pleca în orice clipă din Craiova
» Craiova: Şantier deschis
» Deficit al veniturilor încasate la bugetul judeţului Gorj
» Bugetele primăriilor din Olt, blocate
» Gorj: Pesediştii au schimbat eşalonul II înainte de realegerea lui Cârciumaru
» Dolj: Vremea a speriat comisarii Gărzii de Mediu
» Studenţii au suspendat temporar protestele
» Medicamente mai scumpe, de la 1 aprilie
» Fără forme legale, dar cu fişa de protecţie a muncii semnată
» Craiova: Dirigenţie cu deţinuţi
» Mehedinţi: Raze de lumină pentru nevăzători
» Grup de romi, ieşit la scandal în faţa Primăriei Podari
» Mehedinţi: Un iranian acuză poliţia de abuz

Local

» Abonament GdS cu noroc
» Clopote cu GPS pentru o catedrală nefinalizată
» A intrat cu maşina într-un stâlp de iluminat
» Striviţi după impactul cu un copac
» Opoziţia a boicotat revizuirea Constituţiei
» Ataşarea emoţională, benefică sau dăunătoare?
» Jucăria
» Studenţii, nemulţumiţi de reducerea numărului de burse
» Evenimente dedicate Zilei Mondiale a Apei
» Târgurile din Mehedinţi, luate la puricat de inspectorii DSVSA
» Craiova, oraşul bolnavilor

Dolj

» Dascălii doljeni cer boicotarea examenelor naţionale

Gorj

» Vacanţe la preţ redus

Sport

» „Adevărul“ doare la Pandurii
» Ilie Balaci, pe DVD
» Tot la retrogradare suntem
» Mark Wotte: Putem câştiga meciul de la Bistriţa
» Scurte ştiri
» Patru olteni, la All Star Game
» Trei judoka din Bănie, medaliaţi
» Glogogeanu şi Zărnescu, pe val
» Petrică Stancu, demis a doua oară
» Energia a trecut de Steaua
» Oltchim tinde spre perfecţiune

Bani & Afaceri

» Dispută pe ridicarea maşinilor
» SIF Oltenia vrea să dea dividende de 11,3 milioane de euro
» Vlădescu speră ca prin strângerea şurubului să repornească motorul economiei

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Vremea în Oltenia
» Horoscop
» Scurte ştiri
» Caviarul, gustarea elitelor

Opinii

» La porţile iadului

Top