16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinUn miracol pentru Papă

Un miracol pentru Papă

Mult iubitul Papa Ioan Paul al II-lea nu va fi sanctificat nici anul acesta. De vină sunt dubiile legate de miracolele atribuite fostului Suveran Pontif.

Regretatul Papa Ioan Paul al doilea nu va fi sanctificat anul acesta. Potrivit presei poloneze, unul dintre medicii aleşi pentru a examina miracolul ales pentru beatificarea fostului Suveran Pontif şi-ar fi exprimat dubiile sale profesionale, iar femeia vindecată s-ar fi îmbolnăvit din nou. Deşi oficialii de la Vatican nu au confirmat, este puţin probabil că miracolul însănătoşirii călugăriţei Marie-Simone Pierre va fi cel care îi va aduce fostului Papă titulatura de „sfânt“. Comisia Medicală ar fi cerut Postulatorului să prezinte alt miracol dintre cele 271 documentate până în prezent. O sursă autorizată de la Vatican a dorit să stingă din faşă orice zvon şi a ţinut să precizeze că, în realitate, verificarea miracolului, ce a avut-o drept fericită protagonistă pe măicuţa Marie Simon-Pierre, se află doar în faza incipientă. Deocamdată, cazul este analizat de specialişti, care urmează să transmită părerea lor Comisiei Medicale. Ulterior, aceasta va trebui să se pronunţe şi să trimită un raport teologilor şi, în final, cardinalilor. Altfel spus, miracolul este încă „pe rol“ şi este mult prea devreme să se discute despre acceptarea sau respingerea sa. „Ştirea-bombă“ a fost pusă în circulaţie de un cotidian polonez, care a aruncat umbre de îndoială asupra vindecării de Parkinson a călugăriţei Marie-Simone Pierre. „Există boli care au aceleaşi simptome ca Parkinson, însă în realitate nu sunt. Este vorba de «parkinsonismi», care se tratează cu terapii specifice“, a explicat neurologul Grzegorz Opala în cotidianul Rzeczpospolita. Altfel spus, călugăriţa franceză nu s-a vindecat în mod miraculos de Parkinson, ci boala sa, foarte similară ca simptome cu celebra maladie, a avut o evoluţie pozitivă. În plus, potrivit cotidianului polonez, boala călugăriţei a recidivat.

Drumul spre sanctificare

O sursă apropiată Congregaţiei pentru Cauza Sfinţilor, care studiază viaţa fostului conducător al Bisericii Catolice pentru a determina dacă acesta poate fi trecut în rândul sfinţilor, a declarat agenţiei catolice de presă poloneze Kap faptul că pentru moment „nu se ştie nimic“ despre vreo nouă boală a călugăriţei. De altfel, tot „dosarul“ este strict secret şi mai este nevoie de mult timp până procedura de sanctificare să fie finalizată. De altfel, de ceva luni, în sânul Bisericii Catolice are loc o luptă aprigă legată de memoria Papei Ioan Paul al II-lea. Multe voci l-au criticat aspru pe postulatorul Slawomir Oder, care se ocupă de acest caz, după ce a publicat un volum de dezvăluiri în care afirmă, de exemplu, că fostul Suveran Pontif se autoflagela pentru a-i fi iertate păcatele. Oder citează declaraţiile călugăriţei poloneze Tobiana Sobodka, din ordinul Preasfintei Inimi a lui Iisus, care a lucrat pentru fostul Suveran Pontif. Spusele călugăriţei au fost confirmate şi de episcopul Emery Kabongo, fostul secretar al lui Ioan Paul al II-lea. „Se pedepsea singur, de obicei înainte de a hirotoni preoţi şi episcopi“, a povestit Kabongo. Toate aceste dezvăluiri nu au fost pe placul unora dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai fostului Papă, care şi-au exprimat dezaprobarea. Acum, acelaşi postulator, responsabil pentru că a indicat miracolul călugăriţei franceze, revine în centrul criticilor.

Dată încă necunoscută
Data sanctificării fostului Suveran Pontif nu va fi pe 16 octombrie, când se aniversează numirea sa în funcţie din 1978. Vaticanul a anunţat că a doua zi, pe 17 octombrie, vor avea loc în San Pietro şase canonizări, astfel că este practic imposibil ca sanctificarea Papei Ioan Paul al II-lea să aibă loc la aceeaşi dată. Potrivit specialiştilor, o dată exactă a acestui aşteptat eveniment se va cunoaşte abia la sfârşitul acestui an. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU