11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinInfidelitate şi inteligenţă

Infidelitate şi inteligenţă

După ce au fost luaţi la bani mărunţi de psihologi, neurologi, cardiologi, infidelii au intrat acum în vizorul economiştilor.  

Un studiu recent realizat de Satoshi Kanazawa, profesor la London School of Economics, a lansat o ipoteză care va stârni cu siguranţă un val de polemici. Persoanele inteligente nu sunt infidele, în schimb, domnii care au tendinţa să calce pe bec ar fi mai puţin evoluaţi. Însă, chiar să fie adevărat că un om cu cât e mai infidel, cu atât e mai… prost? Oare monogamii chiar au un coeficient de inteligenţă mai ridicat decât un playboy? Dacă ar fi adevărat, situaţia de pe plaiurile mioritice ar fi destul de dezastruoasă. În cazul în care teoria profesorului Satoshi Kanazawa ar fi confirmată, atunci putem spune că am găsit o oarecare explicaţie, chiar şi parţială, a problemelor cu care se confruntă în prezent ţara noastră. În acest fel, am putea da vina cu uşurinţă pe domnii infideli din clasa noastră conducătoare pentru tot ce se întâmplă în prezent. Bărbaţii afemeiaţi sunt percepuţi, din câte se pare, ca fiind mult mai puternici şi abili decât cei monogami şi în multe cazuri sunt puşi în posturi de conducere. Din păcate, afirmă Kanazawa, azi, mai mult ca oricând, cu cât un bărbat e mai infidel, cu atât coeficientul lui de inteligenţă este mai mic. Teoria, dată publicităţii de Social Psychology Quarterly, nu se va bucura, probabil, de prea multă popularitate prin părţile noastre, dar asta e. Profesorul de la London School of Economics afirmă că bărbaţii au fost dintotdeauna „uşor poligami“. Acum însă tot mai mulţi dintre reprezentanţii sexului tare „intră voluntar într-o relaţie sexuală exclusivă“. Până aici, nimic nou. Însă, această tendinţă este urmată mai ales de bărbaţii inteligenţi şi „mai evoluaţi“. În opinia lui Kanazawa, bărbaţii care nu reuşesc să se adapteze, care cedează tentaţiilor şi calcă pe bec au, probabil, un IQ mai mic. În timp ce domnii mai inteligenţi „sunt capabili să înţeleagă valoarea fidelităţii“.

Adio, playboy!

Kanazawa are slabe şanse să devină vreun idol al „playboy-ilor“ autohtoni. Însă, cu siguranţă, el îşi va atrage simpatia doamnelor, care nu sunt tocmai adeptele monogamiei. În cazul acestora, ecuaţia „infidel egal prost“ nu este valabilă. Doamnelor li s-a cerut dintotdeauna să fie fidele unui singur partener, astfel că acum femeile cu mai mulţi parteneri sau care îşi înşală soţul vor putea pur şi simplu să dea ascultare profesorului londonez şi să afirme că au făcut „un salt evolutiv“. Kanazawa nu se află la primul studiu de acest tip. Dintre studiile sale precedente, amintim de „Why Men Gamble and Women Buy Shoes“, de ce bărbaţii preferă jocurile de noroc, iar femeile cumpără pantofi, care are drept obiect de studiu modul în care evoluţia a creat diferite comportamente şi reacţii ale reprezentanţilor celor două sexe. Aclamat pentru acest studiu, Kanazawa nu a mai fost chiar aşa apreciat când s-a ocupat de aspectul fizic. Teoria sa, potrivit căreia „oamenii frumoşi au mai mult copii de sex feminin“, a fost „demontată“ de o serie de date statistice ale Columbia University, astfel că şansele ca un cuplu de „frumoşi“ să aibă fete au fost reduse oficial de la 26 la opt la sută. Între timp însă, în aşteptarea ca studiul lui despre inteligenţă şi fidelitate să fie contrazis de vreun cercetător „afemeiat“, îi va prost dispune şi pe monogamii de centru dreapta. După ce a analizat datele American National Longitudinal Study of Adolescent Health, Kanazawa a descoperit că tinerii respondenţi, care afirmau că sunt „foarte liberali“, au un coeficient de inteligenţă mediu, de 106 puncte, în timp ce „conservatorii“ nu depăşesc o medie de 95 de puncte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII