10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSindromul insuportabilităţii

Sindromul insuportabilităţii

O nouă „boală“ face ravagii printre pământeni. Numele ei este „sindromul insuportabilităţii“ şi se manifestă prin oboseală, irascibilitate şi indiferenţă la sex.

Sărbătorile de iarnă au rămas de mult în urmă, însă nu aţi reuşit încă să scăpaţi de stresul pe care îl puneaţi pe seama reuniunilor familiale şi pe epuizarea rapidă a bugetului? Şi, ca să fim sinceri până la capăt, sunt luni bune de când, dincolo de sărbători, v-aţi simţit obosiţi, iritaţi, indiferenţi la sexul opus chiar dacă aveaţi în faţa dumneavoastră o variantă autohtonă a unui George Clooney sau Kate Moss? Începeţi uşor, uşor să nu vă mai simţiţi dezamăgit de nimeni şi nimic? Opriţi-vă un moment, trageţi aer în piept: este posibil ca, la fel ca o treime din lumea occidentală, să suferiţi de „Adrenal Fatigue“, oboseala adrenalinică. Aceasta este cauzată de ritmul alert al vieţii cotidiene, rebotezată de specialişti „sindromul secolului XXI“. Şi un mecanism sofisticat precum corpul uman poate să mai „scârţâie“ din când în când. În condiţii de stres, glandele suprarenale produc o mare cantitate de hormon cortizol pentru reglarea presiunii sanguine. Acesta este un proces natural, care la copii reprezintă un semnal de alarmă pentru faza de excitare sau nervozitate necontrolată. La vârsta adultă, fenomenul devine şi mai complex. Iar dacă perioada de stres se prelungeşte, mecanismul începe să aibă rateuri. Acest fenomen apare mai ales la reprezentantele sexului frumos.

Epuizare psihică

Atunci când James Wilson, fondator al Canadian College of Naturopathic Medicine din Toronto, a folosit într-un studiu expresia „Adrenal Fatigue“ pentru a descrie tulburările funcţiilor adrenalinice, profesorii şi psihologii au considerat că este vorba despre o variantă „alternativă“ a epuizării nervoase. Se întâmpla în 1998: zece ani mai târziu şi după mii de exemplare vândute ale cărţii lui Wilson, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recunoscut că există o serie de simptome ale stresului, tot mai răspândite şi care indică în mod clar „Andrenal Fatigue Syndrome“, paradigma modernităţii.
„Mai mult decât sindromul în sine, mă preocupă pilula pe care companiile farmaceutice o vor inventa mai devreme sau mai târziu pentru tratarea acestei boli“, observă Simone Perotti, autorul volumului „Acum, gata: renunţ la serviciu şi îmi schimb viaţa“, vândut în peste 40.000 de exemplare în doar trei luni de la lansare. Iar Perotti ştie ce vorbeşte. A trecut de la etaje superioare ale Boston Consulting Group, la cele ale companiilor Sisal şi Rcs Media Group, înainte de a decide să se retragă: „În urmă cu doi ani, am renunţat la tot. Acum lucrez ca şi comandant de vas şi scriu cărţi. Schimbarea stilului de viaţă este singurul medicament împotriva acestei maladii a occidentului industrializat, care măsoară timpul în bani“, spune autorul. De când şi-a publicat experienţa, primeşte 700 de e-mail-uri pe zi, de la cititori care îi mulţumesc pentru că i-a ajutat să înţeleagă faptul că acea nevoie compulsivă de cafea sau un pahar de cola nu era doar un obicei alimentar prost.

Boala secolului

Aţi recunoscut vreun simptom? Nici o problemă, nu sunteţi singuri pe lume, mai ales după adevăratul tsunami provocat de criza economică mondială.
„Nu trebuie să vă faceţi prea multe griji, pentru că anxietatea nu face decât să alimenteze problema“, a explicat Rhian Stephenson, nutriţionist la Balance Clinic din Londra. Cel puţin unul din trei pacienţi care îi calcă pragul biroului sunt destul de familiarizaţi cu „Adrenal Fatigue“.
„Cauzele pot fi diverse, un doliu, un divorţ, o răceală destul de lungă. Stresul devine încet, încet cronic şi apare insomnia“, a mai spus specialistul. Persoanele afectate de sindromul secolului XXI au tendinţa să stea treze până târziu în noapte, se trezesc greu, nu îşi revin niciodată complet, nici măcar după o răceală banală. La fel de adevărat este însă că nu este uşor să ne schimbăm radical stilul de viaţă. 

Nutriţionistul recomandă

Rhian Stephenson sugerează să începem uşor, cu un test de salivă pentru a exclude orice altă problemă. Iar apoi, dacă toate simptomele duc la „Adrenal Fatigue“ este momentul să urmaţi o dietă pe bază de magneziu, vitamina C, ulei de peşte. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII