12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSPA - sănătate prin apă sau turism de relaxare

SPA – sănătate prin apă sau turism de relaxare

În ultimii ani, SPA-urile au luat amploare şi aduc foarte mulţi bani hotelierilor care deţin astfel de servicii. În fond, cine nu-şi doreşte să se relaxeze şi, în acelaşi timp, să îşi îmbunătăţească sănătatea? Termenul de SPA provine din latină – „Sanitas per aquam“- şi înseamnă sănătate prin apă, iar conceptul ce stă la baza tratamentelor de astăzi a fost intens exploatat în Imperiul Roman. Băile publice din Roma Antică erau atât un loc de relaxare şi purificare, cât şi un spaţiu al discuţiilor private.  

Centre SPA din România

În România, aceste centre se regăsesc cel mai des în staţiunile balneare, pe care le poţi descoperi în 35 de oraşe şi 103 aşezări rurale. Acestea pot fi considerate ca prime tentative de a avea un turism organizat şi sunt dotate pentru primirea turiştilor. La rândul ei, destinaţia turistică a acestora a dat naştere unui tip complet nou de aşezări urbane, respectiv staţiuni balneare, de odihnă şi de interes turistic.  
Staţiunile balneare se află în principalele zone naturale ale teritoriului României, îndeosebi Arcul Carpatic şi Litoralul Mării Negre, şi, de asemenea, în zonele de câmpie, de deal şi în cele subcarpatice, majoritatea fiind de importanţă locală.  
Acum, zonele turistice şi staţiunile balneare renumite dispun de complexuri balneo-climaterice vaste. Merită amintite staţiunile balneare din partea de nord a Carpaţilor Orientali: Vatra Dornei, Saru Dornei, Poiana Negri, Sângeorz Băi, Borşa, Durău, dar şi staţiunile balneare din trecătoarea Bilbor-Ciuc, zona cea mai importantă din punct de vedere balneo-climateric din Carpaţii Orientali, cu renumitele ape minerale carbonate de la Borsec, Băile Tuşnad, Covasna şi staţiunea de odihnă Lacu Roşu.
Pe Valea Trotuşului se găsesc staţiunea balneară Slănic-Moldova, considerată Perla Moldovei, precum şi localitatea Târgu Ocna. La poalele Munţilor Ciucaş se află staţiunile Cheia şi Slănic-Prahova. Staţiuni balneare de importanţă naţională sunt şi Călimăneşti-Căciulata, Băile Olăneşti, Băile Govora, Voineasa de pe şi din apropierea Văii Oltului, sau Băile Herculane, aflată în partea de vest a Munţilor Mehedinţi, staţiune cu ape termale cunoscută din vremea romanilor.  
Staţiunile balneare din Carpaţii Occidentali bogate în izvoare minerale cu proprietăţi terapeutice sunt Geoagiu-Băi, Vatra de Jos, Moneasa şi Stâna de Vale.  
Staţiunile balneare situate în zona Subcarpaţilor sau în zonele de câmpie şi deal sunt foarte numeroase şi sunt foarte aproape de oraş, cum ar fi Băile Felix şi Băile 1 Mai din apropiere de municipiul Oradea, Lacu Sărat din preajma oraşului Brăila sau Amara, de lângă Slobozia. Staţiuni de renume internaţional şi naţional sunt cele de pe litoralul românesc al Mării Negre – Eforie, Techirghiol, Mangalia cu şiragul său de staţiuni-satelit (Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp) şi Mamaia, excelent organizată pentru odihnă şi tratament.

Ungaria şi Bulgaria, renumite pentru centrele SPA

Pentru cei care în vacanţă doresc să se relaxeze cu astfel de tratamente în afara ţării, agenţiile de turism din România şi-au îmbogăţit ofertele pentru sejururile din perioada 1-8 martie, oferind astfel doamnelor pachete promoţionale, pentru a sărbători Ziua Femeii.
Cele mai solicitate pachete sunt cele care includ tratamentele de înfrumuseţare şi cazarea în hotelurile ţărilor vecine.
Astfel, în Ungaria, în nordul regiunii Vas, la graniţa cu Alpii, la aproximativ două ore de mers cu maşina de Budapesta se află Băile Buk, renumite pentru efectul benefic al apelor. Apa termominerală cu conţinut ridicat de elemente minerale este folosită atât în tratamentele de înfrumuseţare, cât şi în vindecarea anumitor afecţiuni locomotorii. Unităţile de cazare din celebra staţiune dispun de cele mai moderne facilităţi: teren de golf, tratamente wellness, fitness acvatic aerobic, kickboxing, dar şi de nutriţionişti ce concep programe de slăbire pentru clienţi.  
Tot aproape de ţara noastră, dacă doriţi să combinaţi sportul de iarnă cu tratamentele balneo-climaterice, puteţi opta pentru staţiunea de schi bulgară Bansko. Aflat la poalele Muntelui Pirin, Bansko este renumit pentru cel mai lung sezon de schi, din 15 decembrie până în 15 mai, şi este una dintre cele mai dezvoltate staţiuni montane din Europa de Est.
Aşa că, dacă doriţi să aveţi parte de relaxare şi răsfăţ, puteţi să optaţi pentru cazare în oraşul vecin Banya.
Aflată la 5 km distanţă, staţiunea Banya deţine 27 de izvoare termale şi a devenit în ultimii ani tot mai solicitată de români pentru tratamentele curative tradiţionale cu apă termală.
Hotelurile din apropiere dispun de facilităţi SPA la standarde europene: saună finlandeză, sală de fitness, consilieri de nutriţie şi baie de aburi.
Dacă doriţi să vă relaxaţi pe meleagurile franceze, puteţi opta pentru cunoscuta staţiune de lux Evian-les-Bains, situată la poalele Alpilor Francezi.
Oraş termal încă din secolul al XVIII-lea, Evian-les-Bains s-a bucurat de atenţia deosebită acordată de Ducesa de Savoia sau Edward VII, ce a pus şi bazele unui exclusivist hotel, devenit în zilele noastre unul dintre cele mai luxoase centre SPA din lume, loc în care actori sau conducători de state apelează în fiecare an la aceste servicii.
Obiectivele terapiilor practicate în resorturile staţiunii sunt: eliminarea stresului, pierderea greutăţii, recâştigarea tonusului pielii şi strălucirea ei. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS