16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Scurte ştiri

„La Lilieci“, un volum exemplar
Volumul „La Lilieci“, desemnat „cea mai râvnită carte a Târgului „Gaudeamus“, a avut lansarea vineri, 26 februarie.
Cadre didactice, elevi, dar şi iubitori de lectură soresciană au participat în Foaierul Teatrului Naţional la întâlnirea cu opera „La Lilieci“, de Marin Sorescu (integrala celor şase cărţi), într-o ediţie îngrijită de Sorina Sorescu.
„Cartea adună vreo 20 şi ceva de ani de activitate literară a lui Marin Sorescu într-un volum absolut exemplar“, preciza profesorul univ. dr. Marin Beşteliu, aducând în faţa cititorului „un univers unitar şi instrumentul cu care el se creează: povestea de viaţă“, după cum menţiona profesorul univ. dr. Nicolae Panea.
Ediţia aduce la zi cercetarea pe manuscrise, suplimentând sumarul Cărţii a şasea cu zece texte recent recuperate.
În volum, iubitorul operei soresciene poate descoperi, printre altele, fragmente din mărturisirile lui Marin Sorescu în legătură cu „La Lilieci“, dar şi un dosar de referinţe critice.

Black Eyed Peas intră în istorie
Black Eyed Peas a devenit primul grup din ultimii 19 ani cu trei single-uri de pe acelaşi album care au ajuns pe prima poziţie în topul Billboard Hot 100. Potrivit Tgcom.it, piesa „Imma Be“, de pe albumul „The E.N.D.“ al grupului Black Eyed Peas, a ajuns pe prima poziţie în acest top, detronând melodia „TiK ToK“, lansată de Ke$ha. În 2009, Black Eyed Peas a stabilit alt record, după ce a petrecut 26 de săptămâni consecutiv pe prima poziţie a topului american, piesa „Boom Boom Pow“ (12 săptămâni) fiind detronată de alt single al grupului, intitulat „I Gotta Feeling“ (14 săptămâni). Al treilea single al trupei Black Eyed Peas de pe albumul „The E.N.D.“, intitulat „Meet Me Halfway“, a ajuns până pe poziţia a şaptea în Billboard Hot 100. Recordul precedent i-a aparţinut lui Wilson Phillips, care a reuşit aceeaşi performanţă, cu trei single-uri de pe albumul care îi poartă numele „Hold On“, „Release Me“ şi „You’re In Love“, în perioada 1990 – 1991.

Batman de un milion de dolari
O revistă de benzi desenate cu Batman, datând din 1939 şi care marchează prima apariţie a supereroului, a fost vândută, săptămâna trecută, pentru preţul record de 1,075 milioane de dolari. Achiziţia are loc la doar trei zile după ce o revistă de benzi desenate cu Superman s-a vândut cu un milion de dolari. Recordul a fost însă doborât, după ce revista cu personajul creat de artistul Bob Kane a obţinut cu 75.000 de dolari mai mult. În lume există doar 100 sau 200 de copii ale revistei Detective Comics, numărul 27. Noua deţinătoare a recordului, „Detective Comics #27“, din 1939, vândută la licitaţie în Dallas, a costat la lansare doar zece cenţi. Vânzarea a fost organizată de site-ul de licitaţii ComicConnect.com, noul proprietar fiind un colecţionar particular, al cărui nume nu a fost dezvăluit. Până în acest an, recordul aparţinea unei reviste de benzi desenate, tot o copie a „Action Comics No 1“, care a fost vândută cu 317.000 de dolari în 2009.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS