21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSufocaţi de deşeurile electronice

Sufocaţi de deşeurile electronice

În viitorul apropiat, există riscul ca planeta să fie inundată de deşeurile electronice.

În limbajul de specialitate se numesc e-waste, în realitate însă este vorba despre un mod mai interesant de a identifica acel munte de deşeuri derivate din echipamentele tehnologice. Acest munte de deşeuri creşte văzând cu ochii, mai ales în unele colţuri ale planetei şi este extrem de periculos pentru mediu, după cum reiese dintr-un raport al Naţiunilor Unite în care se propun şi soluţii alternative şi se subliniază cele mai bune practici existente în lume. Indiferent că este vorba de telefoane mobile, calculatoare vechi abandonate, componente electrice dezmembrate, cert este că aşa numitele „e-waste“ sau deşeurile electronice sufocă planeta şi deseori aceste echipamente abandonate ascund substanţe chimice periculoase.

Ţările, în pericol

În India, cantitatea de deşeuri electronice determinată doar de telefoanele mobile va creşte de 18 ori, iar în China – de 10 ori, în următorii zece ani. De asemenea, potrivit aceluiaşi studiu, în China şi Africa de Sud, cantitatea de deşeuri provenită din calculatoare vechi va creşte cu 400% până în 2020, în timp ce în India, este prevăzută o creştere de 500%. Statele Unite, China, India, Brazilia, Mexicul sunt, din câte se pare, ţările cele mai sufocate de e-waste. Anual, se produc 40 de milioane de tone de deşeuri de acest tip, dintre care trei milioane provin din SUA, 2,3 milioane din China, sistemele de dezmembrare şi reciclare nefăcând practic faţă acestor cantităţi uriaşe de echipamente scoase din uz.

Materiale de valoare

De altfel, din anumite puncte de vedere, multor ţări le convine această situaţie, pentru că din aparatele electronice pot extrage materiale de valoare, precum cobaltul, aurul, argintul şi paladiul. Inutil să menţionăm că extracţia acestor metale are grave repercusiuni asupra mediului. De multe ori, mai ales în China, sunt folosite sisteme de incinerare sau chiar cuptoare sub cerul liber, impactul asupra mediului, dar şi asupra sănătăţii fiind dezastruos. Raportul ONU subliniază necesitatea stabilirii cât mai rapide a unor reguli şi standarde mondiale comune. În prezent, preţul dezvoltării tehnologice masive la care asistăm este plătit mai ales de ţările în curs de dezvoltare, care dispun deja de depozite pentru deşeurile hi tech din ţările industrializate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII