16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinApariţii editoriale

Apariţii editoriale

Anotimpuri diferite
de Stephen King, Editura TREI

Până acum un deceniu, Stephen King, maestrul literaturii horror din SUA, era mai cunoscut mai degrabă în România datorită ecranizărilor după cărţile sale. Filme făcute după romane sau nuvele precum „Carrie“, „Christine“, „Shining“, „Running Man“, „Misery“, „Culoarul morţii“, „Închisoarea îngerilor “etc. i-au adus o notorietate inclusiv în ţinuturile unde rege neîncoronat al genului este… Dracula.
Între timp, unele dintre cărţile sale celebre au fost traduse şi în România, iar Editura TREI este una dintre cele care i-au tipărit volumele de proză, dacă nu ar fi decât să amintim volumul „La miezul nopţii“, apărut în două părţi, în 2006, respectiv 2008.
„Anotimpuri diferite“ este o culegere de patru povestiri întinse, în care protagoniştii sunt subiecţii unor întâmplări extraordinare care le modifică destinul. Prima, „Închisoarea îngerilor“, este povestea plină de suspans a unui bancher acuzat de uciderea soţiei şi a amantului acesteia. Andy Dufresne, interpretat în filmul cu acelaşi nume de Tim Robbins, pledează nevinovat, dar tribunalul îl trimite la închisoarea Shawshank, recunoscută pentru tratamentele dure pe care le aplică gardienii. Hotărât să scape prin orice mijloace, Andy se înhamă la o muncă istovitoare, săpând pe parcursul mai multor ani un tunel, pe care îl maschează cu ajutorul unui poster reprezentând-o pe Rita Hayworth. Tunelul de evadare este săpat cu ajutorul unui minuscul ciocan de geolog, cu o răbdare de dincolo de lumea asta. În orice caz, scobitul tunelului îi ia acestuia mai puţin de 600 de ani, cum credea amicul său, Red, interpretat în film de inegalabilul Morgan Freeman. Acesta va avea ocazia să-l revadă pe Andy, odată ieşit din închisoare, într-o obscură localitate din Mexic, acolo unde paşii îi vor fi călăuziţi de o misterioasă scrisoare ascunsă pe câmp.
Altă proză din această culegere, „Un elev capabil“, este istoria lui Todd Bowden, un băiat naiv care descoperă că vecinul său, Arthur Denker, este în realitate Kurt Dussander, un criminal de război aflat sub urmărire. Todd îl şantajează pe Dussander, dar nu o face pentru a obţine bani, ci pentru poveştile de groază petrecute în timpul războiului, pe care acesta le cunoaşte. Cei doi devin protagoniştii unui val de ucideri. Toate au o limită însă şi secretul său este descoperit de terapeutul şcolii. Filmul după această nuvelă a rulat în România sub titlul „Influenţă nefastă“ şi i-a avut ca protagonişti pe bine cunoscutul actor britanic Ian McKellen, respectiv pe Brad Renfro.
„Cadavrul“ are acţiunea în anii ‘60 în orăşelul fictiv Castle Rock, din statul Maine. Un puşti pe nume Ray Brower pleacă la cules de mure şi este dat dispărut. Lumea bănuieşte că a fost lovit de tren, dar nimeni nu-i găseşte cadavrul. Gordie LaChance şi cei trei prieteni ai săi, Chris Chambers, Teddy Duchamp şi Vern Tessio, pornesc în căutarea cadavrului, după ce în prealabil şi-au informat părinţii că pleacă într-o excursie. O călătorie plină de suspans, care se lasă cu descoperiri terifiante.
În fine, cea de-a patra povestire, „Metoda respiraţiei“, este o naraţiune la persoana întâi. Doctorul Emlyn McCarron rememorează povestea unei tinere însărcinate, care, deşi confruntată cu probleme financiare, precum şi cu adversitatea celor din jur, este decisă să-şi aducă pe lume cu orice preţ copilul ilegitim. Însă, în drum spre spital, un accident teribil transformă naşterea într-un coşmar.
Stilul lui Stepehen King este uşor de recunoscut, prin acea măiestrie a dozării nuanţelor într-o scriitură care îmbină descrierile meticuloase cu suspansul de cea mai bună calitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS