20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFox terrier-ul de salon, un căţel jucăuş

Fox terrier-ul de salon, un căţel jucăuş

Dacă sunteţi iubitor de animale, şi în special de câini, atunci rasa Toy Fox Terrier sau Fox Terrier-ul de salon nu vă este necunoscută. Aceşti câini iubitori însufleţesc atmosfera în locul unde trăiesc.

Fox terrier-ul de salon este o versiune în miniatură a fox terrier-ului cu păr neted. Acest câine mic şi plin de viaţă este mai calm decât fox terrier-ul cu păr neted sau cu păr sârmos şi este o alegere mai bună pentru familiile mai puţin active, conform site-ului www.animale.ro. Fox terrier-ul de salon a fost creat la începutul anilor 1900 în Statele Unite printr-un program de reproducţie atent gândit, împerechindu-se fox terrier-ul cu păr neted cu chihuahua, ogarul cenuşiu italian şi terrier-ii englezi de salon. Iniţial, se intenţiona ca fox terrier-ul de salon să fie utilizat ca şi câine şoricar. În cele din urmă, el a devenit un îndrăgit câine de companie.

Aspect şi personalitate

Fox terrier-ul de salon are coada scurtă şi botul îngust. Urechile sunt purtate ridicat. Ochii sunt rotunzi şi de culoare închisă. Blana fox terrier-ului de salon este scurtă, groasă, netedă şi albă cu marcaje negre şi cafeniu-roşcate.
Fox terrier-ul de salon adult poate atinge o greutate de circa 1,5-3 kg şi o înălţime la nivelul greabănului în jur de 20-25 cm.
Când este comparat cu alţi câini fox terrieri cel de salon nu este la fel de ager, dar este mai calm. Acest câine este entuziast şi îi place să fugărească în special animalele mici sau păsările. Curios şi activ, fox terrier-ul de salon are un comportament de căţeluş întreaga viaţă. Sunt câini inteligenţi, afectuoşi, sensibili şi prietenoşi, dar care nu-şi uită niciodată instinctele. Într-adevăr, acestor câini le place să vâneze şi pot fi cu uşurinţă dresaţi. Ei s-au dovedit de-a lungul timpului câini de companie excepţionali pentru persoanele cu dizabilităţi auditive.

Îi plac plimbările lungi

Fox terrier-ul de salon este un membru al familiei amuzant, jucăuş şi loial. Se simte cel mai bine într-o familie cu copii de vârste mai mari. Datorită taliei lui mici, fox terrier-ul de salon se poate acomoda bine într-un apartament dacă este scos la plimbări lungi pentru a-şi consuma o parte din energie. Este foarte activ în interiorul căminului, astfel că nu este obligatoriu să-i puneţi la dispoziţie o curte.
Blana lor scurtă îi face predispuşi la hipotermie, astfel că vor necesita o hăinuţă în perioadele răcoroase. Când este scos afară, fox terrier-ul de salon trebuie ţinut întotdeauna în lesă. Instinctul lor nativ de a vâna şi de a hăitui îi determină s-o zbughească fără a mai fi atenţi la maşini etc.

Aspecte particulare

Fox terrier-ului de salon nu-i place să fie lăsat singur, fără să aibă nimic de făcut. Sunt câini inteligenţi care au nevoie de o stimulare mentală pentru a preveni apariţia comportamentelor distructive. Fox terrier-ul de salon are tendinţa de săpa gropi şi de a fugări micile vietăţi.
Fox terrier-ul de salon este uşor de întreţinut. Singurul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să-i periaţi blăniţa. De asemenea, trebuie să-i scurtaţi gheruţele atunci când nu reuşeşte să şi le tocească singur. Acest câine îşi înlocuieşte rar blăniţa.
Fox terrier-ii de salon sunt câini inteligenţi şi energici cărora le place să înveţe şi să-şi mulţumească stăpânii. Ei pot excela în agilitate şi obedienţă dacă sunt antrenaţi cu răbdare şi consecvenţă. Unele exemplare pot fi încăpăţânate şi vă va lua mai mult timp să le dresaţi.

Boli şi afecţiuni

Fox Terrier-ul de salon este un câine jucăuş, care are nevoie de o alimentaţie bogată şi de mişcare – plimbarea zilnică în aer liber îi va da ocazia să se antreneze atât cât trebuie. Dacă primeşte o alimentaţie corectă, este îngrijit corespunzător din punct de vedere medical şi este menţinut într-o formă fizică bună, Fox Terrier-ul de salon poate trăi până la 14 ani. Această rasă de câini este robustă, cu puţine sensibilităţi de ordin medical. Cele mai frecvente afecţiuni moştenite sunt alergiile, cataracta, luxaţia de patelă şi maladia Legg-Calves-Perthes, o afecţiune a şoldurilor care induce durere şi schiopătat, de aceea au nevoie de îngrijirea medicală atentă a unui veterinar cu experienţă. În general, însă, dacă Tox Terrier-ul dumneavoastră de salon este vaccinat la timp, multe dintre problemele de sănătate pot fi identificate şi tratate.
Dacă aţi ales un Fox Terrier de salon ca animal de companie, trebuie să ştiţi că îngrijirea lui necesită foarte mare atenţie şi dedicaţie. Trebuie să îi periaţi des blana, pentru a putea detecta eventualele probleme de sănătate. Pentru a preveni apariţia cariilor dentare, Fox Terrier-ul trebuie spălat pe dinţi cel puţin de două ori pe săptămână, cu ajutorul unor produse speciale pentru câini.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS